ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Νόσος Crohn: Η συμβίωση με σκύλους μπορεί να σε προστατεύσει από τη νόσο του Crohn

Νόσος Crohn: Η συμβίωση με σκύλους μπορεί να σε προστατεύσει από τη νόσο του Crohn

Νόσος Crohn: Η νόσος του Crohn ανήκει στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου μαζί με την ελκώδη κολίτιδα. Έρευνα ανακάλυψε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουμε μαζί με σκύλους προστατεύονται από την συγκεκριμένη νόσο.

Τα μικρά παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλο ή σε μεγάλη οικογένεια μπορεί να έχουν κάποια προστασία αργότερα στη ζωή τους από μια κοινή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου γνωστή ως νόσο του Crohn, σύμφωνα με μια μελέτη που θα παρουσιαστεί στην Εβδομάδα Πεπτικών Νόσων (DDW) 2022. “Η μελέτη μας φαίνεται να προσθέτει σε άλλες που έχουν εξερευνήσει την “υπόθεση υγιεινής”, η οποία υποδηλώνει ότι η έλλειψη έκθεσης σε μικρόβια νωρίς στη ζωή μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ανοσολογικής ρύθμισης έναντι των μικροβίων του περιβάλλοντος”, δήλωσε ο Williams Turpin, Ph.D. ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και επιστημονικός συνεργάτης του Mount Sinai Hospital και του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Νόσος του Crohn και κατοικίδια ζώα

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα περιβαλλοντικό ερωτηματολόγιο για να συλλέξουν πληροφορίες από σχεδόν 4.300 συγγενείς πρώτου βαθμού ατόμων με νόσο του Crohn που είχαν εγγραφεί στο πρόγραμμα Crohn’s and Colitis Canada Genetic, Environmental and Microbial (CCC-GEM). Χρησιμοποιώντας απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο και ιστορικά δεδομένα που συλλέχθηκαν τη στιγμή της πρόσληψης, ο Δρ. Turpin και η ομάδα του ανέλυσαν αρκετούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το μέγεθος της οικογένειας, την παρουσία σκύλων ή γατών ως κατοικίδια, τον αριθμό των λουτρών στο σπίτι, τη ζωή σε ένα αγρόκτημα, που πίνει μη παστεριωμένο γάλα και πίνει νερό από πηγάδι. Η ανάλυση περιελάμβανε επίσης την ηλικία τη στιγμή της έκθεσης.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η έκθεση σε σκύλους, ιδιαίτερα από την ηλικία των 5 έως 15 ετών, συνδέθηκε με την υγιή διαπερατότητα του εντέρου και την ισορροπία μεταξύ των μικροβίων στο έντερο και την ανοσολογική απόκριση του σώματος, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία από τη νόσο του Crohn. Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν με την έκθεση σε σκύλους σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. “Δεν είδαμε τα ίδια αποτελέσματα με τις γάτες, αν και ακόμα προσπαθούμε να προσδιορίσουμε το γιατί”, είπε ο Δρ Turpin. “Θα μπορούσε ενδεχομένως να οφείλεται στο ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων βγαίνουν πιο συχνά έξω με τα κατοικίδιά τους ή ζουν σε περιοχές με περισσότερο πράσινο, κάτι που έχει αποδειχθεί προηγουμένως ότι προστατεύει από τη νόσο του Crohn”.

Ένας άλλος προστατευτικός παράγοντας φαινόταν να είναι η ζωή με τρία ή περισσότερα μέλη της οικογένειας τον πρώτο χρόνο της ζωής, κάτι που συνδέθηκε με τη σύνθεση του μικροβιώματος αργότερα στη ζωή. Το μικροβίωμα του εντέρου πιστεύεται ότι παίζει ρόλο σε μια σειρά από καταστάσεις υγείας, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο Δρ. Turpin και οι συνεργάτες του ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να βοηθήσουν τους γιατρούς να κάνουν λεπτομερείς ερωτήσεις στους ασθενείς για να προσδιορίσουν ποιος διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες πρώιμης ζωής αξιολογήθηκαν με ερωτηματολόγια, επομένως απαιτείται προσοχή στην ερμηνεία αυτών των αποτελεσμάτων λόγω πιθανής μεροληψίας ανάκλησης κατά την πρόσληψη.

Οι λόγοι που η ιδιοκτησία σκύλου και οι μεγαλύτερες οικογένειες φαίνεται να παρέχουν προστασία από τη νόσο του Crohn παραμένουν ασαφείς. Η νόσος του Crohn είναι ένας τύπος φλεγμονώδους νόσου του εντέρου που επηρεάζει περίπου μισό εκατομμύριο άτομα στις Η.Π.Α. Αναπτύσσεται συχνότερα σε νεαρούς ενήλικες, άτομα που καπνίζουν και άτομα με στενό μέλος της οικογένειας που έχει IBD. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακό άλγος και απώλεια βάρους. Οι θεραπείες στοχεύουν επί του παρόντος στην πρόληψη της έξαρσης των συμπτωμάτων μέσω τροποποίησης διατροφής, φαρμακευτικής αγωγής και χειρουργικής επέμβασης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου - Το εντερικό ιόσωμα μπορεί να ευθύνεται

Η δυτική διατροφή ενοχοποιείται για αυτοάνοσα νοσήματα

Πώς συνδέονται τα αυτοάνοσα νοσήματα με το fast food;

Άσκηση και αυτοάνοσο νόσημα - Πώς να ξεκινήσετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής θα μπορούσε να έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις στη ναυτιλία

Ενώ οι διαδρομές θα μπορούσαν να σημαίνουν εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για το διεθνές εμπόριο, σημαίνουν επίσης ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα στην Αρκτική θα θέσει σε κίνδυνο πολλά είδη που ζουν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Σύνδρομο Marfan: Μια διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος

Σύνδρομο Marfan: Το σύνδρομο Marfan είναι μια κληρονομική διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος, μιας ομάδας ιστών που διατηρούν τη δομή του σώματος και υποστηρίζουν εσωτερικά όργανα και άλλους ιστούς.

Καρκίνος νεφρού: Nέες προοπτικές θεραπείας

Καρκίνος νεφρού: Ερευνητές στο Karolinska Institutet στη Σουηδία συνδέουν την αντίσταση στη θεραπεία σε μια θανατηφόρα μορφή καρκίνου του νεφρού με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε μιτοχόνδρια στο κύτταρο. Όταν αύξησαν το μιτοχονδριακό περιεχόμενο με έναν αναστολέα, τα καρκινικά κύτταρα ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία. Τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στο Nature Metabolism, προσφέρουν ελπίδα για πιο στοχευμένα φάρμακα για τον καρκίνο.

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

Καρκίνος παγκρέατος: Ερευνητές στο HICCC στο NewYork-Presbyterian/Columbia University ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο έκφρασης λειτουργεί ως μοριακός διακόπτης μεταξύ της πρωτοπαθούς ανάπτυξης καρκίνου και της μεταστατικής διάδοσης στα κύτταρα.

Ανακαλύφθηκαν νέοι DNA παράγοντες κινδύνου για Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Τα ευρήματα νέας μελέτης για τη νόσο του Πάρκινσον έχουν ανοίξει μια συναρπαστική οδό για την ανάπτυξη θεραπευτικών μεθόδων παρέμβασης στην εξέλιξη της κοινής κινητικής διαταραχής.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν κνησμό λιγότερο συχνά από τους άνδρες

Φλεγμονή δέρματος: Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωρίαση και ο προστατευτικός ρόλος της ορμόνης έχει παράσχει μια βάση για τις θεραπευτικές της δυνατότητες.