ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Νόσος Crohn: Η συμβίωση με σκύλους μπορεί να σε προστατεύσει από τη νόσο του Crohn

Νόσος Crohn: Η συμβίωση με σκύλους μπορεί να σε προστατεύσει από τη νόσο του Crohn

Νόσος Crohn: Η νόσος του Crohn ανήκει στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου μαζί με την ελκώδη κολίτιδα. Έρευνα ανακάλυψε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουμε μαζί με σκύλους προστατεύονται από την συγκεκριμένη νόσο.

ADMAN

Τα μικρά παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλο ή σε μεγάλη οικογένεια μπορεί να έχουν κάποια προστασία αργότερα στη ζωή τους από μια κοινή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου γνωστή ως νόσο του Crohn, σύμφωνα με μια μελέτη που θα παρουσιαστεί στην Εβδομάδα Πεπτικών Νόσων (DDW) 2022. “Η μελέτη μας φαίνεται να προσθέτει σε άλλες που έχουν εξερευνήσει την “υπόθεση υγιεινής”, η οποία υποδηλώνει ότι η έλλειψη έκθεσης σε μικρόβια νωρίς στη ζωή μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ανοσολογικής ρύθμισης έναντι των μικροβίων του περιβάλλοντος”, δήλωσε ο Williams Turpin, Ph.D. ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και επιστημονικός συνεργάτης του Mount Sinai Hospital και του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Νόσος του Crohn και κατοικίδια ζώα

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα περιβαλλοντικό ερωτηματολόγιο για να συλλέξουν πληροφορίες από σχεδόν 4.300 συγγενείς πρώτου βαθμού ατόμων με νόσο του Crohn που είχαν εγγραφεί στο πρόγραμμα Crohn’s and Colitis Canada Genetic, Environmental and Microbial (CCC-GEM). Χρησιμοποιώντας απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο και ιστορικά δεδομένα που συλλέχθηκαν τη στιγμή της πρόσληψης, ο Δρ. Turpin και η ομάδα του ανέλυσαν αρκετούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το μέγεθος της οικογένειας, την παρουσία σκύλων ή γατών ως κατοικίδια, τον αριθμό των λουτρών στο σπίτι, τη ζωή σε ένα αγρόκτημα, που πίνει μη παστεριωμένο γάλα και πίνει νερό από πηγάδι. Η ανάλυση περιελάμβανε επίσης την ηλικία τη στιγμή της έκθεσης.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η έκθεση σε σκύλους, ιδιαίτερα από την ηλικία των 5 έως 15 ετών, συνδέθηκε με την υγιή διαπερατότητα του εντέρου και την ισορροπία μεταξύ των μικροβίων στο έντερο και την ανοσολογική απόκριση του σώματος, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία από τη νόσο του Crohn. Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν με την έκθεση σε σκύλους σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. “Δεν είδαμε τα ίδια αποτελέσματα με τις γάτες, αν και ακόμα προσπαθούμε να προσδιορίσουμε το γιατί”, είπε ο Δρ Turpin. “Θα μπορούσε ενδεχομένως να οφείλεται στο ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων βγαίνουν πιο συχνά έξω με τα κατοικίδιά τους ή ζουν σε περιοχές με περισσότερο πράσινο, κάτι που έχει αποδειχθεί προηγουμένως ότι προστατεύει από τη νόσο του Crohn”.

Ένας άλλος προστατευτικός παράγοντας φαινόταν να είναι η ζωή με τρία ή περισσότερα μέλη της οικογένειας τον πρώτο χρόνο της ζωής, κάτι που συνδέθηκε με τη σύνθεση του μικροβιώματος αργότερα στη ζωή. Το μικροβίωμα του εντέρου πιστεύεται ότι παίζει ρόλο σε μια σειρά από καταστάσεις υγείας, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο Δρ. Turpin και οι συνεργάτες του ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να βοηθήσουν τους γιατρούς να κάνουν λεπτομερείς ερωτήσεις στους ασθενείς για να προσδιορίσουν ποιος διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες πρώιμης ζωής αξιολογήθηκαν με ερωτηματολόγια, επομένως απαιτείται προσοχή στην ερμηνεία αυτών των αποτελεσμάτων λόγω πιθανής μεροληψίας ανάκλησης κατά την πρόσληψη.

Οι λόγοι που η ιδιοκτησία σκύλου και οι μεγαλύτερες οικογένειες φαίνεται να παρέχουν προστασία από τη νόσο του Crohn παραμένουν ασαφείς. Η νόσος του Crohn είναι ένας τύπος φλεγμονώδους νόσου του εντέρου που επηρεάζει περίπου μισό εκατομμύριο άτομα στις Η.Π.Α. Αναπτύσσεται συχνότερα σε νεαρούς ενήλικες, άτομα που καπνίζουν και άτομα με στενό μέλος της οικογένειας που έχει IBD. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακό άλγος και απώλεια βάρους. Οι θεραπείες στοχεύουν επί του παρόντος στην πρόληψη της έξαρσης των συμπτωμάτων μέσω τροποποίησης διατροφής, φαρμακευτικής αγωγής και χειρουργικής επέμβασης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου - Το εντερικό ιόσωμα μπορεί να ευθύνεται

Η δυτική διατροφή ενοχοποιείται για αυτοάνοσα νοσήματα

Πώς συνδέονται τα αυτοάνοσα νοσήματα με το fast food;

Άσκηση και αυτοάνοσο νόσημα - Πώς να ξεκινήσετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι άνθρωποι της Νότιας Ασίας υποβάλλονται σε ύφεση του διαβήτη τύπου 2 με δίαιτες χαμηλών θερμίδων

Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν για να ξεκινήσουν αμέσως είτε την πλήρη αντικατάσταση της δίαιτας (περίπου 850 kcal/ημέρα για τρεις έως πέντε μήνες) είτε την καθυστερημένη παρέμβαση ως σκέλος ελέγχου συνήθους φροντίδας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Χτυπώντας τον καρκίνο του εγκεφάλου με μακριές βελόνες ανοίγει η πόρτα σε νέες θεραπείες

Δείξαμε ότι η τεχνική μας μπορεί επίσης να βοηθήσει στο άνοιγμα αυτού του φραγμού, ώστε ο εγκέφαλος να μπορεί να λάβει καλύτερα άλλες θεραπείες -όπως χημειοθεραπεία ή φάρμακα που συμβάλλουν στην αύξηση της ανοσολογικής απόκρισης- και να βοηθήσει τον ασθενή να καταπολεμήσει τον όγκο με συστηματικό τρόπο".

7 λόγοι για τους οποίους γερνάμε τόσο γρήγορα

Προσδόκιμο ζωής: Ορισμένα άτομα διατηρούν τα διανοητικά και φυσιολογικά ταλέντα τους σε όλη τους τη ζωή, ενώ άλλα καταλήγουν να χάνουν αυτές τις ικανότητες τόσο γρήγορα όσο και στην ενηλικίωση.

Τα MicroRNA παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη πολύπλοκων εγκεφάλων

MicroRNA: Τα χταπόδια διαθέτουν ένα μαζικά διευρυμένο ρεπερτόριο microRNAs (miRNAs) στον νευρικό τους ιστό, αντανακλώντας παρόμοιες εξελίξεις που συνέβησαν στα σπονδυλωτά, ενώ αυτό το εύρημα πιθανώς σημαίνει ότι τα miRNA παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη πολύπλοκων εγκεφάλων.

Οδηγός επιβίωσης για να μείνετε μακριά από αλλεργίες και αυτές τις γιορτές

Αλλεργίες: Ενώ οι γιορτές φέρνουν πολλή χαρά, μερικές από τις καλές στιγμές μπορεί να εκτροχιαστούν από εξάρσεις αλλεργίας και άσθματος, όμως μερικές προφυλάξεις μπορούν να σας κρατήσουν υγιείς.

Οι ανάγκες των ανθρώπων σε νερό σε όλο τον κόσμο διαφέρουν σημαντικά

Νερό: Η μελέτη μέτρησε τον κύκλο νερού περισσότερων από 5.600 ανθρώπων από 26 χώρες, ηλικιών από 8 ημερών έως 96 ετών, και βρήκε ημερήσιους μέσους όρους σε ένα εύρος μεταξύ 1 λίτρου και 6 λίτρων την ημέρα.