ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Νέα Θεραπευτική Στρατηγική: Για τη βελτίωση της θεραπείας του επιθετικού καρκίνου του ενδομητρίου

Νέα Θεραπευτική Στρατηγική: Για τη βελτίωση της θεραπείας του επιθετικού καρκίνου του ενδομητρίου

"Η κατανόηση των σηματοδοτικών μονοπατιών που μεταβάλλονται στον καρκίνο του ενδομητρίου επιτρέπει τον σχεδιασμό νέων θεραπευτικών στρατηγικών για τη βελτίωση της πρόγνωσης αυτών των ασθενών", προσθέτει ο Dr. José Miguel Lizcano, επικεφαλής της ομάδας Protein Kinases in Cancer Research στο VHIR, ερευνητής στο INc-UAB και καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας του UAB.

Νέα Θεραπευτική Στρατηγική: Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ο πιο συχνός τύπος γυναικολογικού καρκίνου και αποτελεί τον τέταρτο πιο συχνό τύπο όγκου στις γυναίκες στις ανεπτυγμένες χώρες. Αν και έχει καλή πρόγνωση εάν ανιχνευθεί νωρίς, οι προχωρημένες και επιθετικές περιπτώσεις έχουν υψηλό ποσοστό θνησιμότητας και είναι συχνά ανθεκτικές στις συνήθεις χημειοθεραπευτικές θεραπείες. Τώρα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Κυτταρικές και Μοριακές Επιστήμες Ζωής» Cellular and Molecular Life Sciences εντόπισε μια νέα θεραπευτική στρατηγική για την αντιμετώπιση του καρκίνου του ενδομητρίου (ΕΚ), η οποία βασίζεται στην αναστολή της κινάσης MAPK ERK5. Ο φαρμακολογικός αποκλεισμός της ERK5 όχι μόνο μειώνει τον πολλαπλασιασμό και την επιβίωση των κυττάρων ΕΚ, αλλά και ενισχύει την αντικαρκινική δράση της χημειοθεραπείας.

Της μελέτης ηγήθηκαν ερευνητές της ομάδας Protein Kinases in Cancer Research του Ερευνητικού Ινστιτούτου Vall d’Hebron (VHIR), του Τμήματος Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας του Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) και του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών του UAB (INc-UAB), σε συνεργασία με την ομάδα Βιοϊατρικής Έρευνας στη Γυναικολογία του VHIR και την ερευνητική ομάδα Ογκολογικής Παθολογίας του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Έρευνας της Lleida (IRBLleida). Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ότι η πρωτεΐνη ERK5 παίζει ρόλο στην ανάπτυξη διαφόρων τύπων συμπαγών καρκίνων. “Παρατηρήσαμε ότι έως και το 48% των ασθενών με καρκίνο του ενδομητρίου παρουσιάζουν μεταβολές στα συστατικά του σηματοδοτικού μονοπατιού ERK5, οι οποίες συσχετίζονται με χαμηλότερη συνολική επιβίωση και μειωμένη επιβίωση χωρίς εξέλιξη. Στην παρούσα εργασία διαπιστώσαμε ότι η ERK5 αποτελεί έναν πολλά υποσχόμενο θεραπευτικό στόχο για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του ενδομητρίου”, εξηγεί η Δρ Nora Diéguez, ερευνήτρια στην ομάδα Protein Kinases in Cancer Research του VHIR και του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών του UAB.

“Η κατανόηση των σηματοδοτικών μονοπατιών που μεταβάλλονται στον καρκίνο του ενδομητρίου επιτρέπει τον σχεδιασμό νέων θεραπευτικών στρατηγικών για τη βελτίωση της πρόγνωσης αυτών των ασθενών”, προσθέτει ο Dr. José Miguel Lizcano, επικεφαλής της ομάδας Protein Kinases in Cancer Research στο VHIR, ερευνητής στο INc-UAB και καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας του UAB. Στην εργασία αυτή, που πραγματοποιήθηκε με τη χρήση κυτταρικών μοντέλων και μοντέλων ποντικών, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν νέο αναστολέα της ERK5 (JWG-071), ο οποίος βρίσκεται επί του παρόντος σε προκλινική ανάπτυξη. Παρατήρησαν ότι η αναστολή της πρωτεΐνης ERK5 μειώνει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και εξασθενεί την ανάπτυξη των όγκων σε ζωικά μοντέλα. Το JWG-071 είναι ο πρώτος από του στόματος χορηγούμενος επιλεκτικός αναστολέας της ERK5 που έχει δείξει αντικαρκινική δράση και ασφάλεια σε ζωικά μοντέλα. “Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν την κλινική ανάπτυξη του JWG-071, για τη διερεύνηση των θεραπευτικών δυνατοτήτων των αναστολέων της ERK5 για τις ασθενείς με καρκίνο του ενδομητρίου”, καταλήγει ο Δρ Lizcano.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Nέα μελέτη για την ενδομητρίωση

Συσχέτιση μεταξύ υψηλής δόσης ινσουλίνης και καρκίνου

Ρομποτική υστερεκτομή: Τι είναι και ποια τα οφέλη της

Το κολύμπι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο σοβαρή είναι η νόσηση με τον ιό Coxsackie;

Κοξάκι: Ενώ οι λοιμώξεις από τον ιό Coxsackie είναι συχνά ήπιες και αυτοπεριοριζόμενες, μερικές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα όταν επηρεάζουν την καρδιά.