ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Νέα Μελέτη: Υψηλός κίνδυνος σοβαρής COVID για ασθενείς με καρκίνο σε ανοσοθεραπεία

Νέα Μελέτη: Υψηλός κίνδυνος σοβαρής COVID για ασθενείς με καρκίνο σε ανοσοθεραπεία

"Οι ασθενείς υψηλού κινδύνου που έχουν εκτεθεί στη νόσο θα πρέπει να εξετάζονται γρήγορα και, εάν η εξέταση είναι θετική, να λαμβάνουν θεραπεία με αντισώματα ή φάρμακα που μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα της νόσου".

Νέα Μελέτη: Οι ασθενείς με καρκίνο και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που υποβάλλονται σε θεραπεία με ανοσοθεραπείες τείνουν να έχουν πολύ χειρότερη τύχη από COVID-19 σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν λάβει τέτοιες θεραπείες κατά τους τρεις μήνες πριν από τη διάγνωση COVID, δείχνουν τα ευρήματα μιας νέας μελέτης ερευνητών του Ινστιτούτου Καρκίνου Dana-Farber, καθώς και από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν χειρότερα αποτελέσματα τόσο στην ίδια τη νόσο όσο και στην έντονη ανοσολογική αντίδραση που μερικές φορές τη συνοδεύει. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε σήμερα στο διαδίκτυο στο περιοδικό JAMA Oncology, διαπίστωσε επίσης ότι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με φαρμακευτικούς παράγοντες εκτός από τις ανοσοθεραπείες είχαν πιο σοβαρή COVID από τους ασθενείς που δεν έλαβαν θεραπεία, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό με εκείνους που έλαβαν ανοσοθεραπεία.

Από τη θετική πλευρά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με ανοσοθεραπείες -αλλά των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα ήταν υγιές- δεν αντιμετώπισαν χειρότερα την COVID από ό,τι οι ασθενείς που δεν έλαβαν θεραπεία.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς με καρκίνο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την αποφυγή της COVID και, εάν προσβληθούν από τη νόσο, θα πρέπει να είναι επιθετικοί για να λάβουν θεραπεία, δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. Οι ασθενείς των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν έχει κατασταλεί, ωστόσο, μπορούν να λαμβάνουν με ασφάλεια καρκινικές θεραπείες -ανοσοθεραπείες ή φαρμακευτικούς παράγοντες- χωρίς να διατρέχουν πρόσθετο κίνδυνο από COVID-19.

“Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η COVID-19 επηρεάζει δυσανάλογα τους ασθενείς με καρκίνο και υπάρχουν στοιχεία ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία με ορισμένους τύπους συστηματικών θεραπειών – οι οποίες καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα – έχουν συχνά χειρότερη έκβαση”, δήλωσε ο Toni Choueiri, MD, διευθυντής του Κέντρου Lank για την Ογκολογία του Ουροποιητικού, Dana-Farber, συν-συντάκτης της μελέτης.

“Αυτή η μελέτη έγινε για να προσδιοριστεί ποιοι ασθενείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δυσμενή αποτελέσματα. Εξετάσαμε συγκεκριμένα τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με ανοσοθεραπείες, οι οποίες διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση του καρκίνου, και εκείνους που έλαβαν θεραπεία με άλλα φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα”.

Βασιζόμενοι στο μητρώο της Κοινοπραξίας COVID-19 και καρκίνου (CCC19), οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 12.046 ασθενείς με COVID-19 που είχαν τρέχουσα ή προηγούμενη διάγνωση καρκίνου, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα σύνολα δεδομένων που έχουν αναλυθεί μέχρι σήμερα σε σχέση με ασθενείς με COVID-19 και καρκίνο. Η ανάλυση εξέτασε κατά πόσον ένα καταπιεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή η θεραπεία με ανοσοθεραπεία σχετίζεται με χειρότερη έκβαση από την COVID-19 – με νοσηλεία ή θάνατο από τη νόσο και με “καταιγίδα κυτοκινών”, μια δυνητικά επικίνδυνη υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στη λοίμωξη.

“Διαπιστώσαμε ότι οι ασθενείς που ήταν και ανοσοκατεσταλμένοι και έλαβαν θεραπεία με ανοσοθεραπείες τα πήγαν πολύ χειρότερα από εκείνους που δεν έλαβαν αυτές τις θεραπείες”, δήλωσε ο Chris Labaki, MD, Dana-Farber, συν-επικεφαλής συγγραφέας της δημοσίευσης. Οι άλλοι συν-επικεφαλής συγγραφείς είναι οι Ziad Bakouny, MD, MSc, Brigham and Women’s Hospital, και Punita Grover, MD, University of Cincinnati Cancer Center.

“Τόσο η καταιγίδα κυτταροκινών όσο και ο θάνατος από COVID ήταν τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότεροι σε αυτή την ομάδα”, δήλωσε ο Bakouny. Η ίδια τάση ίσχυε, αλλά σε μικρότερο βαθμό, για τους ασθενείς που ήταν ανοσοκατεσταλμένοι και λάμβαναν κάποιους τύπους συστηματικών θεραπειών. “Σε αυτή την ομάδα η καταιγίδα κυτταροκινών και ο θάνατος από COVID ήταν δύο έως τρεις φορές υψηλότερα από ό,τι στους μη θεραπευόμενους ασθενείς”.

Τα ευρήματα περιέχουν σημαντικά μηνύματα για τους ασθενείς με καρκίνο καθώς και για τους γιατρούς τους, δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. “Οι ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή COVID θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για να διατηρήσουν τον κίνδυνο αυτόν όσο το δυνατόν πιο χαμηλό: να φορούν μάσκα, να αποφεύγουν χώρους με πολύ κόσμο, να παραμένουν ενήμεροι με τα εμβόλια και τα ενισχυτικά εμβόλια”, ανέφεραν οι ερευνητές. “Οι ασθενείς υψηλού κινδύνου που έχουν εκτεθεί στη νόσο θα πρέπει να εξετάζονται γρήγορα και, εάν η εξέταση είναι θετική, να λαμβάνουν θεραπεία με αντισώματα ή φάρμακα που μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα της νόσου”.

“Όταν συμβουλεύουμε τους ασθενείς σχετικά με τη θεραπεία, είναι σημαντικό να συζητάμε τα οφέλη και τους κινδύνους της θεραπείας με συστηματικές θεραπείες σε σχέση με την COVID-19”, δήλωσε ο Choueiri, ο οποίος είναι επίσης μέλος της συντονιστικής επιτροπής του CCC19. Το Dana-Farber είναι ιδρυτικό ίδρυμα του CCC19. “Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μπορούν να μας βοηθήσουν να γνωρίζουμε τι να περιμένουμε”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο επικίνδυνη για τους άνω των 60 καρκινοαθεις είναι η νόσηση με covid-19

Τα κριτήρια και τις θεραπευτικές ενδείξεις για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς εξετάζουν οι λοιμξιολόγοι

Κοροναϊός και καρκινοπαθείς: νέα ενδιαφέρουσα μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Από αύριο οι αιτήσεις για τον κοινωνικό τουρισμό

Κοινωνικός τουρισμός: Αύριο, Τρίτη 30 Μαΐου 2023 και ώρα 10:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων – Ανέργων περιόδου 2023-2024 της ΔΥΠΑ.