ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Νέα Έρευνα: Είναι η λοίμωξη covid-19 σε κατοικίδια πιο συχνή από ό,τι νομίζαμε;

Νέα Έρευνα: Είναι η λοίμωξη covid-19 σε κατοικίδια πιο συχνή από ό,τι νομίζαμε;

"Απαιτούνται περισσότερες διαχρονικές και πειραματικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης της απομόνωσης ιών σε κυτταρικές καλλιέργειες, για την καλύτερη κατανόηση του ρόλου των γατών και των σκύλων στην εξάπλωση του SARS-CoV-2."

Νέα Έρευνα: Νέα έρευνα δείχνει ότι νέες μολύνσεις από κορωνοϊό στα κατοικίδια ζώα μπορεί να είναι πιο συχνές από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως. Μια μικρή μελέτη που εξέτασε επανειλημμένα τα κατοικίδια ζώα με COVID-19 υποδηλώνει ότι το 31% των σκύλων και το 40% των γατών έλαβαν λοίμωξη SARS-CoV-2. Τα στειρωμένα κατοικίδια ζώα ή εκείνα που μοιράστηκαν ένα κρεβάτι με έναν άνθρωπο με τη μόλυνση ήταν πιο πιθανό να προσβληθούν από τη λοίμωξη. Η μελέτη ενισχύει το μήνυμα ότι τα άτομα με COVID-19 πρέπει να αποφεύγουν τη στενή επαφή με τα κατοικίδια ζώα τους, εάν είναι δυνατόν.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα κατοικίδια ζώα με τη μόλυνση μπορούν να τη μεταδώσουν σε ανθρώπους ή άλλα ζώα.

Ερευνητές στη Βραζιλία ανακάλυψαν υψηλότερη από την αναμενόμενη συχνότητα μόλυνσης από SARS-CoV-2 μεταξύ των γατών και των σκύλων ατόμων με COVID-19.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την COVID-19, μπορεί να μεταδοθεί από κατοικίδια σε ανθρώπους.

Μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου 2020, επιστήμονες στο Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων Evandro Chagas, Ίδρυμα Oswaldo Cruz, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στρατολόγησαν 21 ασθενείς με επιβεβαιωμένη COVID-19 που μοιράστηκαν το νοικοκυριό τους με μια γάτα ή σκύλο.

Αυτοί οι ασθενείς ήταν άνδρες ή γυναίκες ηλικίας 18 ετών και άνω, με COVID-19.

Υπήρχαν συνολικά 29 σκύλοι και 10 γάτες. Οι επιστήμονες πήραν ρινικά, λαιμό και ορθικά επιχρίσματα από τα ζώα κατά τη διάρκεια μιας αρχικής επίσκεψης στο σπίτι και δύο περαιτέρω επισκέψεις περίπου 15 και 30 ημέρες αργότερα.

Συλλέγουν επίσης δείγματα αίματος για να ελέγξουν την παρουσία αντισωμάτων ικανών να εξουδετερώσουν τον ιό.

Τα κατοικίδια σε 10 από τα νοικοκυριά (περίπου 50%) ήταν θετικά για τον ιό.

Συνολικά, υπήρχαν εννέα σκύλοι (31% όλων των σκύλων) και τέσσερις γάτες (40% όλων των γατών) που προσβλήθηκαν από τη μόλυνση.

Τα ζώα εξετάστηκαν θετικά μεταξύ 11 και 51 ημερών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων στον αντίστοιχο ανθρώπινο ιδιοκτήτη ή φροντιστή τους.

Οι ερευνητές εντόπισαν εξουδετερωτικά αντισώματα στο αίμα ενός σκύλου και δύο γατών. Από τα 13 ζώα που είχαν θετικά αποτελέσματα, έξι έδειξαν ήπια, προσωρινά συμπτώματα, ενώ τα υπόλοιπα δεν παρουσίασαν συμπτώματα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης εμφανίζονται στο περιοδικό PLOS ONETrusted Source.

«Υπάρχει τώρα ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών για κατοικίδια σε όλον τον κόσμο που δηλώνουν ότι η ασυμπτωματική μόλυνση των κατοικίδιων ζώων, κάποια μάλλον μεγαλύτερη από αυτήν τη μικρή σειρά περιπτώσεων, είναι αρκετά συχνή», δήλωσε ο καθηγητής James Wood, Ph.D. Vet.Med, επικεφαλής του Τμήματος Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος δεν συμμετείχε στην τρέχουσα μελέτη. «Κανείς δεν έχει παράσχει καμία πρόταση για μετάδοση σε άλλα κατοικίδια ζώα ή ανθρώπους, ωστόσο,» είπε στο Medical News Today.

Επαναλαμβανόμενη δειγματοληψία Σύμφωνα με τους συγγραφείς, το ποσοστό των κατοικίδιων ζώων που ήταν θετικά σε αυτή τη μελέτη ήταν υψηλότερο από ό, τι σε παρόμοιες μελέτες σε άλλες χώρες παγκοσμίως.

Το αποδίδουν αυτό στην επαναλαμβανόμενη δειγματοληψία τους για περίοδο περίπου ενός μήνα, σε αντίθεση με τη συλλογή ενός δείγματος στις άλλες μελέτες. Η ανάλυσή τους δείχνει ότι τα στειρωμένα κατοικίδια ζώα και τα κατοικίδια ζώα που μοιράστηκαν ένα κρεβάτι με το άτομο με τη μόλυνση, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν τον ιό. Γράφουν ότι οι στειρωμένες γάτες και σκύλοι είναι πιθανό να περνούν περισσότερο χρόνο εντός των ορίων του σπιτιού, γεγονός που μπορεί να τα κάνει πιο ευάλωτα σε μολύνσεις. «Τα άτομα με COVID-19 πρέπει να αποφεύγουν τη στενή επαφή με τα κατοικίδια ζώα τους κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους», καταλήγουν.

Η αξιόπιστη πηγή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) τονίζει ότι η τελευταία έρευνα δείχνει ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης της COVID-19 σε ανθρώπους είναι χαμηλός.

Λέει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί σε άτομα από το δέρμα ή τα μαλλιά των κατοικίδιων ζώων. Ωστόσο, το CDC συμβουλεύει τους ιδιοκτήτες να μην αφήνουν τα κατοικίδια ζώα τους να αλληλεπιδρούν με άτομα εκτός των νοικοκυριών τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Εάν ένα άτομο μέσα στο νοικοκυριό αρρωστήσει, απομόνωσε αυτό το άτομο από όλους τους άλλους, συμπεριλαμβανομένων των κατοικίδιων», προσθέτει.

Τα άτομα που έχουν COVID-19 και πρέπει να φροντίζουν το κατοικίδιο ζώο τους ή να βρίσκονται γύρω από τα ζώα πρέπει να φορούν μάσκα και να πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά την αλληλεπίδραση μαζί τους, συμβουλεύει.

Εξαιρετικά ευαίσθητες δοκιμές

Οι συγγραφείς της μελέτης στη Βραζιλία προειδοποιούν ότι τα αποτελέσματά τους δεν αποδεικνύουν την παρουσία μολυσματικού ιού στα δείγματα. Χρησιμοποίησαν πολύ ευαίσθητες δοκιμασίες αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης για ενίσχυση του ιικού RNA.

Αυτό σημαίνει ότι τα θετικά δείγματα μπορεί να περιέχουν μόνο υπολειμματικά θραύσματα του SARS-CoV-2 και όχι τον μολυσματικό ιό.

Οι ερευνητές χρειάζονται πιο εκτεταμένες δοκιμές κυτταρικής καλλιέργειας για να επιβεβαιώσουν εάν τυχόν ιικά σωματίδια στα δείγματα μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση και να αναπαραχθούν μέσα στα κύτταρα. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα: “Απαιτούνται περισσότερες διαχρονικές και πειραματικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης της απομόνωσης ιών σε κυτταρικές καλλιέργειες, για την καλύτερη κατανόηση του ρόλου των γατών και των σκύλων στην εξάπλωση του SARS-CoV-2.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Καθηγητής ΑΠΘ: Απάντηση στο ερώτημα «τι γίνεται με τα κατοικίδια και τον κοροναϊό»

  Στοιχεία μετάδοσης κορωνοϊού ανθρώπου σε γάτα εντόπισαν επιστήμονες

Άγρια ζώα και κορωνοϊός

Η Ν. Κορέα ξεκινά τεστ κορωνοϊού για κατοικίδια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η πλειονότητα των ηλικιωμένων που πέθαναν από Covid-19 δε ζούσαν σε γηροκομεία

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Αν και οι θάνατοι σε οίκους ευγηρίας έλαβαν πέρυσι τεράστια προσοχή, από μελέτες προκύπτει ότι η πλειονότητα των ηλικιωμένων που πέθαναν από την covid δεν ζούσαν σε ιδρύματα.

Οι αλλαγές του καιρού μπορεί να ευθύνονται για την ημικρανία

Ημικρανία: Για ορισμένους, οι καιρικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπίες στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία. Οι καρικοί παράγοντες μπορούν επίσης να επιδεινώσουν έναν πονοκέφαλο που ενδεχόμενα προκαλείται από άλλους παράγοντες.

Αθλητισμός: Γιόγκα για ψυχική ενδυνάμωση

Αθλητισμός: Με την πάροδο του χρόνου, μια τακτική πρακτική γιόγκα καλλιεργεί την «απόκριση χαλάρωσης», επιτρέποντάς σας να είστε λιγότερο αντιδραστικοί στο άγχος και τα έντονα συναισθήματα. Σύμφωνα με μια μελέτη, μια συνεδρία γιόγκα διάρκειας 90 λεπτών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης – της ορμόνης του στρες.

ΕΚΠΑ: Ο χρόνος αποβολής του SARS-CoV-2 σε ασθενείς με COVID-19

ΕΚΠΑ: Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα από τη σχετική μετα-ανάλυση των D. Yan και συνεργατών (Front Public Health. 2021 Mar 19;9:652842.).

Κορωνοϊός: Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού θέτουν τα παιδιά σε κίνδυνο λένε ειδικοί στις ΗΠΑ

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά της Covid-19 στις ΗΠΑ θέτουν τα παιδιά-πολλά από τα οποία δεν μπορούν να εμβολιαστούν-σε κίνδυνο, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Δρ Πολ Όφιτ, σύμβουλος εμβολιασμού στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Ειδικοί στις ΗΠΑ προειδοποιούν για νέα μετάλλαξη, εάν δεν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη

Κορωνοϊός: Ως τώρα, μόνο περίπου το 49,8% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά της Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ - CDC. Και με τόσους πολλούς να στερούνται επαρκούς προστασίας, τα κρούσματα θα αυξάνονται συνεχώς.

Οι έφηβες αναφέρουν μεγαλύτερη ψυχική δυσφορία εξαιτίας της πανδημίας από τους εφήβους

Κορωνοϊός: Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης που δεικνύουν ότι οι έφηβες βιώνουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία εξαιτίας των αλλαγών που έχει επιφέρει η Covid πανδημία παγκόσμια, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους γονείς, φροντιστές, αλλά και τους επαγγελματίες υγείας.