ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κατοικίδια Covid-19: Εντοπίστηκαν από επιστήμονες στοιχεία μετάδοσης κορωνοϊού από άνθρωπο σε γάτα

Κατοικίδια Covid-19: Εντοπίστηκαν από επιστήμονες στοιχεία μετάδοσης κορωνοϊού από άνθρωπο σε γάτα

Δεδομένης της αυξανόμενης απόδειξης ότι οι άνθρωποι μπορούν να μολύνουν τα κατοικίδια ζώα με τον νέο ιό, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων τον Ιούνιο κυκλοφόρησε ένα βίντεο για να βοηθήσει τους μολυσμένους ιδιοκτήτες να μάθουν πώς να διατηρούν τα κατοικίδιά τους ασφαλή από την COVID-19.

Κατοικίδια Covid-19: Οι γάτες στη μελέτη δεν ζούσαν στο ίδιο νοικοκυριό και δεν ήταν της ίδιας φυλής Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι δεν είναι οι μόνοι που είναι επιρρεπείς σε μολύνσεις COVID-19. Τα κουνάβια και οι γάτες μπορούν επίσης να πιάσουν τον θανατηφόρο ιό.

Επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν βρει στοιχεία ότι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί covid-19, μπορούν να τον μεταδώσουν σε γάτες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης κατά τον έλεγχο του αιλουροειδούς πληθυσμού της χώρας εντόπισαν δύο τέτοιες περιπτώσεις γατών που μολύνθηκαν από τον ιό από τους μολυσμένους ιδιοκτήτες τους. Οι γάτες στη μελέτη δεν ζούσαν στο ίδιο νοικοκυριό και δεν ήταν της ίδιας φυλής. Και οι δύο εμφάνισαν ήπια έως σοβαρά αναπνευστικά συμπτώματα λίγο καιρό μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων από τους ιδιοκτήτες τους.

Μια γάτα, ένα γατάκι ragdoll, υποβλήθηκε σε ευθανασία μετά την επιδείνωση της κατάστασής της. Η εξέταση της μεταθανάτιας πνευμονίας της γάτας διαπίστωσε βλάβη που ήταν συνεπής με την ιογενή πνευμονία καθώς και με λοίμωξη SARS-CoV-2.

Μια άλλη γάτα, ένας 6χρονος Σιαμέζος, ανέπτυξε επίσης συμπτώματα του νέου ιού αφού ο ιδιοκτήτης της έδειξε θετικός. Αυτή η γάτα είχε μόνον ήπια συμπτώματα που αποτελούνται από ρινική εκκένωση και επιπεφυκίτιδα και αργότερα αναρρώθηκε.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Κτηνιατρικό Αρχείο την Πέμπτη, ενισχύει τα υπάρχοντα στοιχεία ότι οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τη νέα ασθένεια στις γάτες. Ξεχωριστές μελέτες έχουν επίσης βρει ότι τα σκυλιά μπορούν επίσης να μολυνθούν από τον ιό από τους ιδιοκτήτες τους. Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις εξωτικών ζώων όπως τίγρεις και ενυδρίδες που έχουν μολυνθεί από τον ιό, πιθανότατα να μολυνθούν από μολυσμένους ανθρώπους που φροντίζουν ζωολογικούς κήπους. Αν και οι ερευνητές έχουν πει ότι τα ζώα δεν διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διάδοση του ιού στον άνθρωπο, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης τόνισε τη σημασία της περαιτέρω έρευνας σε αυτό το θέμα.

«Αυτές οι δύο περιπτώσεις μετάδοσης από άνθρωπο σε ζώο, που βρέθηκαν στον πληθυσμό των αιλουροειδών στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνουν γιατί είναι σημαντικό να βελτιώσουμε την κατανόησή μας για τη μόλυνση με Sars-CoV-2 ζώων», δήλωσε η καθηγήτρια Margaret Hosie στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.

“Επί του παρόντος, η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο αντιπροσωπεύει σχετικά χαμηλό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία σε περιοχές όπου η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο παραμένει υψηλή.

Ωστόσο, καθώς οι ανθρώπινες περιπτώσεις μειώνονται, η προοπτική μετάδοσης μεταξύ των ζώων καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική ως πιθανή πηγή επαναφοράς του Sars-CoV-2 στον άνθρωπο.

“Είναι επομένως σημαντικό να βελτιώσουμε την κατανόησή μας σχετικά με το εάν τα εκτεθειμένα ζώα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στη μετάδοση”, πρόσθεσε.

Πράγματι: “Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η μετάδοση SARS-CoV-2 από άνθρωπο σε γάτα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις μολυσμένες γάτες να αναπτύσσουν ήπια ή σοβαρή αναπνευστική νόσο. Δεδομένης της ικανότητας του νέου κορωνοϊού να μολύνει διαφορετικά είδη, θα είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τη μετάδοση από άνθρωπο σε γάτα, γάτα σε γάτα και γάτα σε άνθρωπο », κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Δεδομένης της αυξανόμενης απόδειξης ότι οι άνθρωποι μπορούν να μολύνουν τα κατοικίδια ζώα με τον νέο ιό, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων τον Ιούνιο κυκλοφόρησε ένα βίντεο για να βοηθήσει τους μολυσμένους ιδιοκτήτες να μάθουν πώς να διατηρούν τα κατοικίδιά τους ασφαλή από την COVID-19.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί ο SARS-CoV-2 να μεταδοθεί από κατεψυγμένα κρέατα ;

Καθηγητής ΑΠΘ: Απάντηση στο ερώτημα «τι γίνεται με τα κατοικίδια και τον κοροναϊό»

Τα κινητά προδίδουν ποιοι χώροι είναι "ένοχοι" για μεγαλύτερο συνωστισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Με νευρολογικά προβλήματα 8 στους 10 νοσηλευόμενοι με Covid

Κορωνοϊός: Οι νοσηλευόμενοι με νευρολογικά συμπτώματα αντιμετωπίζουν εξαπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που επίσης νοσηλεύονται αλλά δεν έχουν νευρολογικές επιπλοκές, σύμφωνα με διεθνή μελέτη.

Γυμναστήρια Παιδότοποι : Τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης

Γυμναστήρια Παιδότοποι : ΤΟ υπουργείο ανάπτυξης και επενδύσεων εξέδωσε δελτίο τύπου για να ενημερώσει ότι από 28-30 Μαίου ξεκινάει το πρόγραμμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης για παιδότοπους και γυμναστήρια.

ψυχική υγεία : Οι τομείς που επηρεάζει

ψυχική υγεία : Όταν δεν έχουμε ομαλή ψυχική υγεία τότε επηρεάζονται πολλοί και διάφοροι τομείς στην ζωή μας . Σε αυτό το άρθρο σας αναλύουμε τους τομείς αυτούς αλλά και τα σημάδια που μαρτυρούν ότι νοσείτε ψυχικά.

Απλές συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει το φόβο του για τη θάλασσα

Θάλασσα: Ενώ κανείς θα περίμενε ότι μετά από 9 μήνες στο υδάτινο περιβάλλον της μήτρας το μικρό σας θα έχει μια έμφυτη αγάπη για το νερό, αυτό φαίνεται ότι δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, ώστε να βοηθήσετε το μικρό σας να ξεπεράσει το φόβο του για το νερό;

Άνισα αποτελέσματα για την υγεία στο σύστημα των ΗΠΑ

Τα ευρήματα προσθέτουν στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο παράγοντες της τάξης, της εθνικότητας, της γεωγραφίας, της εκπαίδευσης και του εισοδήματος επηρεάζουν την πρόσβαση ενός ατόμου σε υπηρεσίες υγείας και την ποιότητα αυτών των υπηρεσιών που λαμβάνονται στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ.