ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μιλτιάδης Τεντόγλου: Υποβλήθηκε σε θεραπεία γόνατος με βλαστοκύτταρα

Μιλτιάδης Τεντόγλου: Υποβλήθηκε σε θεραπεία γόνατος με βλαστοκύτταρα

Μιλτιάδης Τεντόγλου: Σε θεραπεία με βλαστοκύτταρα, υποβλήθηκε σήμερα 12 Μαρτίου ο πρωταθλητής Ευρώπης στο άλμα εις μήκος Μιλτιάδης Τεντόγλου, για αποκατάσταση τραυματισμού του στο αριστερό γόνατο, στο θεραπευτήριο Metropolitan Hospital.

Την επέμβαση έγχυσης βλαστοκυττάρων πραγματοποίησαν ο Διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής Διονύσης Χίσσας και ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Βασίλης Ζώης, οι οποίοι ανήκουν και στο ιατρικό επιτελείο του ΣΕΓΑΣ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ;

Τα βλαστοκύτταρα είναι κύτταρα που αναπαράγονται διαρκώς και έχουν την ικανότητα να μετατραπούν (να διαφοροποιηθούν) σε οποιοδήποτε άλλο είδος κυττάρου στο ανθρώπινο σώμα (π.χ. σε μυϊκό, ερειστικό, νευρικό κλπ κύτταρο). Τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα που μπορούν να ληφθούν από ένα πολύ αρχικό στάδιο της ανθρώπινης ανάπτυξης, έχουν τη δυνατότητα να παράγουν όλους τους τύπους κυττάρων του ανθρώπινου σώματος. Τα ενήλικα βλαστοκύτταρα που βρίσκονται σε ορισμένους ιστούς του πλήρως ανεπτυγμένου ανθρώπου, περιορίζονται στην παραγωγή ορισμένων μόνο τύπων εξειδικευμένων κυττάρων

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΝΗΛΙΚΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ;

Τα ενήλικα βλαστοκύτταρα ανακαλύφθηκαν πριν από 40 χρόνια όταν ο ερευνητές βρήκαν ότι τα κύτταρα που προέρχονται από τον μυελό των οστών είχαν την ικανότητα να προάγουν τον σχηματισμό διαφόρων ιστών. Τα ενήλικα βλαστοκύτταρα υπό κατάλληλες συνθήκες είναι ικανά να αναπτυχθούν σε άλλους τύπους κυττάρων με τη δυνατότητα να βοηθούν την αναγέννηση των ιστών.

ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ;

Τα αυτόλογα ενήλικα βλαστοκύτταρα (Autologous Adult Stem cells) έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία πολλών χρόνιων εκφυλιστικών παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος, όπως οστεοαρθρίτιδα, τενοντίτιδες και ρήξεις τενόντων. Επί του παρόντος, τα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιούνται στις εκφυλιστικές παθήσεις του ώμου, του γόνατος, του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης όπως επίσης και σε τραυματισμούς των μαλακών μορίων (μυς, τένοντες, σύνδεσμοι) και τραυματισμούς που σχετίζονται με τα οστά.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ;

– Ουσιαστικά, πρόκειται για μια διαδικασιά ανάπλασης και αναγέννησης των ιστών μέσω της ενίσχυσης των φυσικών μηχανισμών επούλωσης του σώματος. Μ’αυτή τη διαδικασία γίνεται χρήση αυτόλογων ενήλικων βλαστοκυττάρων που προέρχονται από τον μυελό των οστών του ίδιου του ασθενούς.
– Κατά τη διαδικασία, ο ιατρός αναρροφά μικρή ποσότητα μυελού των οστών από το οστό του λαγονίου, στην λεκάνη. Κατόπιν επεξεργασίας, η οποία διαρκεί περί τα 15 λεπτά, το συμπύκνωμα ενίεται στο σημείο του τραυματισμού ή της εκφυλισμένης άρθρωσης. Συνολικά, η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 45 λεπτά.
– Η διαδικασία είναι γρήγορη και στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να ολοκληρωθεί με μέτρια καταστολή του ασθενούς.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σε απόγνωση στη Μ. Βρετανία εκατομμύρια μη covid ασθενών λόγω της πανδημίας

Η θεραπευτική επίδραση του βελονισμού στην κατάθλιψη

Πονούν τα γόνατά σου όταν βγαίνεις για τρέξιμο; Δε θα πιστέψεις τι πρέπει να κάνεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σε πλήρη λειτουργία ξανά o e-ΕΦΚΑ

e-ΕΦΚΑ: Το σύνολο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του, καθώς και των πληροφοριακών συστημάτων τόσο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσο και των λοιπών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα που υποστηρίζονται από τα συστήματα του φορέα, είναι σε ξανά σε λειτουργία.

Υψηλό κόστος ζωής για ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία

Δρεπανοκυτταρική νόσος: Οι Αμερικανοί που ζουν με δρεπανοκυτταρική αναιμία και έχουν ιδιωτική ασφάλιση αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο κόστος 1.300 $ ετησίως και $44.000 στο σύνολο της ζωής τους, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Πόσο καλό μας κάνουν τα vegan φαγητά;

Vegan διατροφή: Μια vegan διατροφή αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των αυγών. Όταν οι άνθρωποι την ακολουθούν σωστά, μια vegan δίαιτα μπορεί να είναι εξαιρετικά θρεπτική, να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Οι επιστήμονες ακόμη αναζητούν τα αίτια πίσω από την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

Παιδική ηπατίτιδα: Υπήρξε κάποια αύξηση στον αδενοϊό 41 που προκαλεί περισσότερες περιπτώσεις ενός προηγουμένως μη ανιχνευμένου προβλήματος; Είναι τα παιδιά πιο ευάλωτα λόγω των lockdown;

Τι είναι το στίγμα και πώς δημιουργείται;

Στίγμα: Με έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πτώση της ψυχικής τους υγείας, η κοινωνία γίνεται καλύτερα εξοπλισμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας. Ωστόσο, το στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια και την αναζήτηση βοήθειας παραμένει.

Πώς επηρεάζει η σεξουαλική επαφή τον εγκέφαλο;

Σεξ: Είναι αλήθεια ότι τα επίπεδα ορμονών αλλάζουν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Και αυτός είναι ο βασικός λόγος που κάνει τον εγκέφαλο να λειτουργεί καλύτερα.