ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μικροβίωμα εντέρου LOVEphage: Επιστήμονες ανακαλύπτουν νέο εντερικό ιό

Μικροβίωμα εντέρου LOVEphage: Επιστήμονες ανακαλύπτουν νέο εντερικό ιό

Μικροβίωμα εντέρου LOVEphage: Επιστήμονες μελετούν το μικροβίωμα του εντέρου και ανακαλύπτουν έναν νέο εντερικό ιό, που ονομάζεται LOVEphage.

Το μικροβίωμα του ανθρώπινου εντέρου, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, των μυκήτων και των ιών, είναι σημαντικοί παράγοντες στην ανθρώπινη υγεία. Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει εκτενώς τις επιπτώσεις των ανισορροπιών στα βακτήρια του εντέρου. Αρκετές παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, ο καρκίνος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και οι νευρολογικές ασθένειες, όλες σχετίζονται με μια ανισορροπία μεταξύ αυτών των βακτηρίων. Παρόλο που οι ερευνητές εξακολουθούν να επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί οι μικροοργανισμοί έχουν μια περίπλοκη σχέση με την υγεία και τις ασθένειες.

Λεπτομέρειες για τη μελέτη

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας γνωρίζουν πολύ λιγότερα για τους ιούς  που υπάρχουν στο ανθρώπινο έντερο. Μια πρόσφατη μελέτη που εμφανίζεται στο mSystems διερεύνησε και εντόπισε πολυάριθμα ιικά γονιδιώματα που υπάρχουν σε ανθρώπους παγκοσμίως. Οι περισσότεροι ιοί που κατοικούν στο ανθρώπινο έντερο ονομάζονται βακτηριοφάγοι ή φάγοι. Αυτοί οι ιοί απαιτούν βακτηριακό ξενιστή για αναπαραγωγή. Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει αυτή τη στενή σχέση μεταξύ βακτηρίων και ιών με πολλές ασθένειες, όπως η ηπατική νόσος και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Είναι λοιπόν σημαντικό να ρίξουμε περισσότερο φως στους ιούς του εντέρου και στο συλλογικό τους γονιδίωμα, καθώς αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την αποκάλυψη των πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων εντός της μικροχλωρίδας του εντέρου και της επίδρασής τους στον ανθρώπινο ξενιστή. Η μελέτη του ιού του εντέρου δεν είναι μικρό κατόρθωμα. Οι φάγοι φαίνεται να είναι αρκετά διαφορετικοί και κάπως μοναδικοί σε κάθε άτομο. Η ατομικότητα των ιών του εντέρου φαίνεται να επηρεάζεται από τη γεωγραφική προέλευση, την ηλικία, τη διατροφή και την κατάσταση της υγείας. Επιπλέον, πρόκειται για έναν σχετικά νέο τομέα μελέτης. Επειδή αυτή η έρευνα είναι στα σπάργανα, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει και ταξινομήσει την πλειοψηφία αυτών των φάγων.

Ένα δυνατό σημείο αυτής της μελέτης είναι η εξέταση της ιικής υπογραφής από πολλά διαφορετικά άτομα. Δείχνει πώς οι ιοί είναι κάπως εξατομικευμένοι, όπως το ίδιο βρέθηκε για το πρόγραμμα μικροβιώματος του ανθρώπου. Φαίνεται ότι υπάρχει συσχέτιση και με την ηλικία και περιγράφεται ένας νέος απροσδιόριστος φάγος σε μεγάλη αφθονία. Σε αυτό το στάδιο, μαθαίνουμε πόσο αμέτρητα πολύπλοκο και ποικιλόμορφο είναι το σύνολο των ιών του φάγου.

Το μέλλον της έρευνας

Το επόμενο σύνορο θα είναι η ανάπτυξη τρόπων για να αξιοποιήσουμε τη λειτουργική δύναμη αυτής της γονόσφαιρας για να βελτιώσουμε την κατανόησή μας για τη μοριακή ιατρική, την κυτταρική βιολογία, την οικολογία των αρπακτικών θηραμάτων και την ενζυμολογία των πρωτεϊνών. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να γίνει περαιτέρω εξέταση δειγμάτων ανθρώπινων κοπράνων για την παρουσία αυτού του φάγου καθώς και των γενετικών συγγενών τους και να χαρακτηριστούν περαιτέρω οι αλληλεπιδράσεις τους με τον βακτηριακό ξενιστή τους. Η μελέτη του ιώματος είναι ακόμα στα σπάργανα, αλλά σίγουρα συναρπαστικές ανακαλύψεις θα υπάρχουν ακριβώς πέρα ​​από τον ορίζοντα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η υπερκατανάλωση λιπαρών "τροφοδοτεί" τον καρκίνο του παχέος εντέρου

O ρόλος του μικροβιώματος του εντέρου στην απώλεια βάρους σύμφωνα με έρευνα

Νέα έρευνα με το "κλειδί της επιτυχίας" για την απώλεια κιλών

Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις της κατανάλωσης τεχνητών συστατικών στα τρόφιμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σήμερα η Google τιμά με Doodle την πίτσα!

Google Doodle πίτσα: Την ημέρα αυτή το 2007, η μαγειρική τέχνη του Ναπολιτάνου «Pizzaiuolo» εγγράφηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Δοκιμάστε μπιφτέκια σολομού με βρώμη

Μπιφτέκια σολομού: Ο σολομός είναι ένα λιπαρό ψάρι, το οποίο έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Αποτελεί πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων, πρωτεϊνών, βιταμίνης Β12 κι άλλων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.

1 στους 3 Ινδούς ακόμη δεν φορά μάσκα για τον κορωνοϊό

Ινδία μάσκες κορωνοϊός: Η συμμόρφωση με τη μάσκα εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στην Ινδία, με μόνο το 2% των ερωτηθέντων να λέει ότι οι άνθρωποι στην περιοχή, τους συμμορφώνονται με τους κανόνες χρήσης μάσκας.