ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μικροβίωμα έντερο: Πώς επηρεάζει την ανοσοθεραπεία για το μελάνωμα

Μικροβίωμα έντερο: Πώς επηρεάζει την ανοσοθεραπεία για το μελάνωμα

Μικροβίωμα έντερο: Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι ορισμένα βακτήρια του εντέρου μπορεί να βοηθήσουν ή να εμποδίσουν την επιτυχία της θεραπείας στο μελάνωμα.

Τα μικρόβια που ζουν στο ανθρώπινο έντερο, συλλογικά γνωστά ως μικροβίωμα του εντέρου, ασκούν σημαντική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Μια νέα ανάλυση προσθέτει στοιχεία για τις σχέσεις μεταξύ της σύνθεσης της μικροχλωρίδας του εντέρου και του αποτελέσματος της ανοσοθεραπείας για το μελάνωμα. Περίπου ένα χρόνο μετά την έναρξη της θεραπείας, τα επιβλαβή βακτήρια φάνηκε να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από τα ωφέλιμα βακτήρια στον καθορισμό της επιτυχίας της θεραπείας.

Η κοινότητα των μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, που ζουν στο ανθρώπινο έντερο – συγκεκριμένα, η μικροχλωρίδα του εντέρου – όχι μόνο επηρεάζει την πέψη αλλά έχει επίσης ισχυρή επίδραση στο νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Η μικροχλωρίδα του ανθρώπινου εντέρου περιλαμβάνει περισσότερα από 100 τρισεκατομμύρια μικροβιακά κύτταρα από περίπου 1.000 διαφορετικά είδη. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η ισορροπία αυτών των ειδών βοηθά στον προσδιορισμό της επιτυχίας της ανοσοθεραπείας για έναν επιθετικό καρκίνο του δέρματος που είναι γνωστός ως μελάνωμα. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν ήταν βέβαιοι εάν η μικροχλωρίδα του εντέρου είναι σημαντική μόνο στην αρχή της θεραπείας ή εάν έχει πιο μακροχρόνια επίδραση στο αποτέλεσμα.

Ερευνητές στο Κέντρο Έρευνας Καρκίνου του Εθνικού Ινστιτούτου στο Bethesda διεξήγαγαν μια νέα ανάλυση που υποδηλώνει ότι η επίδραση της μικροχλωρίδας του εντέρου κορυφώνεται περίπου ένα χρόνο μετά την έναρξη της θεραπείας. Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης στοιχεία ότι, σε αυτό το στάδιο, τα δυσμενή είδη βακτηρίων έχουν πιο ισχυρή επίδραση στο εάν η θεραπεία λειτουργεί από τα ευνοϊκά ή «φιλικά» είδη.

Με μοναδικό τρόπο, η μελέτη ανέλυσε τη γενετική σύνθεση του μικροβιώματος των συμμετεχόντων σε πέντε περιοχές των Η.Π.Α. Αυτό αποκάλυψε χαρακτηριστικούς τοπικούς «μικροβιότυπους» που βοηθούν στον προσδιορισμό του αποτελέσματος της θεραπείας. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται στο Nature Medicine.

«[Η μελέτη] αποδεικνύει ότι η πρώιμη σύνθεση μικροβιώματος, πριν από τη θεραπεία, μπορεί να είναι σημαντική για την αποτελεσματικότητα έως και 1 χρόνο μετά την έναρξη της θεραπείας», δήλωσε ο Sergei Grivennikov, Ph.D., καθηγητής στο Cedars-Sinai Medical Center στο Λος Άντζελες. που δεν συμμετείχε στη μελέτη. Σύμφωνα με τον καθηγητή Grivennikov, που ερευνά τα βακτήρια του εντέρου και τον καρκίνο, αυτό υποδηλώνει ότι κάθε προσπάθεια χειρισμού της μικροχλωρίδας του εντέρου ενός ατόμου θα πρέπει να ξεκινά νωρίς. «Ενώ πριν πολλοί ερευνητές έψαχναν μόνο για μικροχλωρίδα που ρυθμίζει θετικά την ανοσοθεραπεία, αυτή η μελέτη βρίσκει μάλλον μοναδικούς μικροβιότυπους που σχετίζονται με κακές αποκρίσεις», πρόσθεσε.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πνεύμονες μικροβίωμα: Καθορίζουν την μεταμόσχευση μυελού των οστών στα παιδιά

Έφτασε το τέλος της χημειοθεραπείας;

Η στοματική υγεία συνδέεται με την υγεία της καρδιάς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να μαγειρέψετε νόστιμα με ελιές;

Αυτή η μεγάλη ελιά από την Ισπανία, είναι γνωστή ως «ισπανική βασίλισσα». Είναι μια κοκκινωπή ελιά που αποκτά μαύρο-μπλε χρώμα μετά την επεξεργασία της. Είναι μια επιτραπέζια ελιά, με πλούσια σύσταση και σαρκώδη γεύση.

Social media: Τι είναι το φαινόμενο «popcorn brain» που ανησυχεί τους επιστήμονες

Η ψηφιακή μας ζωή μπορεί να μας κάνει πιο αφηρημένους, απόμακρους και εξαντλημένους, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το «popcorn brain» μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, την υπομονή, τη συναισθηματική ευημερία και την παραγωγικότητά μας, ενώ αυξάνει το άγχος και τις πιθανότητες να πάθουμε burnout.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα στην Ελλάδα;

Προσβασιμότητα: Ενώ έχουν σημειωθεί πρόοδοι στην αντιμετώπιση των αναγκών των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα, απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην προσβασιμότητα, την εκπαίδευση, την απασχόληση, την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ένταξη.

Γιατί πρέπει να κάνουμε σεξ κάθε Παρασκευή;

Σεξ Παρασκευή: Ενώ το σεξ κάθε Παρασκευή μπορεί να μην είναι μια καθολική συνταγή για όλους, η ενσωμάτωση της τακτικής οικειότητας στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας μπορεί να προσφέρει διάφορα φυσικά, συναισθηματικά και σχεσιακά οφέλη.

Tips για να ταξιδέψετε μόνοι σας

Ταξίδι: Τα σόλο ταξίδια αφορούν την ανεξαρτησία, την αυτοανακάλυψη και την ελευθερία να χαράξετε τη δική σας πορεία.