Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μεσογειακή διατροφή: Μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης στους ηλικιωμένους

Μεσογειακή διατροφή: Μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης στους ηλικιωμένους

Η μελέτη αποκαλύπτει μια προστατευτική συσχέτιση μεταξύ της βαθμολογίας της μεσογειακής διατροφής με βάση τους βιοδείκτες ορού και της γνωστικής έκπτωσης στους ηλικιωμένους.

Οι ηλικιωμένοι που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Nutrition and Food Research. Η μελέτη παρέχει νέα στοιχεία για την καλύτερη κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών που σχετίζονται με τον αντίκτυπο της διατροφής στη γνωστική υγεία του γηράσκοντος πληθυσμού.

Η μελέτη διευθύνεται από τη Mireia Urpí-Sardá, επικουρική καθηγήτρια και μέλος της ερευνητικής ομάδας Biomarkers and Nutritional & Food Metabolomics της Σχολής Φαρμακευτικής και Επιστημών Τροφίμων, του Ινστιτούτου Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων (INSA-UB), του Food and Nutrition Το Torribera Campus του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και το CIBER on Frailty and Healthy Aging (CIBERFES).

Αυτή η ευρωπαϊκή μελέτη, μέρος της Πρωτοβουλίας Κοινού Προγραμματισμού “A Healthy Diet for a Healthy Life” (JPI HDHL) πραγματοποιήθηκε σε διάστημα δώδεκα ετών και συμμετείχαν 840 άτομα άνω των 65 ετών (65% εκ των οποίων ήταν γυναίκες) στο Bourdeaux. και της Ντιζόν της Γαλλίας.

Υγιεινή διατροφή και γνωστικές επιδόσεις

Σύμφωνα με την Cristina Andrés-Lacueva, καθηγήτρια UB και επικεφαλής της ομάδας CIBERFES, «στο πλαίσιο της μελέτης, έχει σχεδιαστεί ένας διατροφικός μεταβολομικός δείκτης —βασισμένος σε βιοδείκτες που λαμβάνονται από τον ορό των συμμετεχόντων— στις ομάδες τροφίμων που αποτελούν μέρος τη μεσογειακή διατροφή.Μόλις γίνει γνωστός αυτός ο δείκτης, αξιολογείται η συσχέτισή του με τη γνωστική εξασθένηση».

Στη μελέτη, επιλέχθηκαν ως βιοδείκτες τα βασικά επίπεδα κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών οξέων, μεταβολιτών πολυφαινόλης που προέρχονται από τη μικροχλωρίδα του εντέρου και άλλων φυτοχημικών στον ορό που αντικατοπτρίζουν την ατομική βιοδιαθεσιμότητα. Ορισμένοι από αυτούς τους δείκτες όχι μόνο έχουν αναγνωριστεί ως σημάδια έκθεσης στις κύριες ομάδες τροφίμων της μεσογειακής διατροφής, αλλά έχουν θεωρηθεί επίσης υπεύθυνοι για τα οφέλη για την υγεία του μεσογειακού διατροφικού προτύπου.

Το μεταβολίωμα ή το σύνολο μεταβολιτών —που σχετίζονται με τα τρόφιμα και προέρχονται από τη δραστηριότητα της μικροχλωρίδας του εντέρου— μελετήθηκε μέσω μιας μεγάλης κλίμακας ποσοτικής μεταβολομικής ανάλυσης από τον ορό των συμμετεχόντων χωρίς άνοια, από την αρχή της μελέτης. Η γνωστική εξασθένηση αξιολογήθηκε με πέντε νευροψυχολογικά τεστ σε διάστημα δώδεκα ετών. Ως αποτέλεσμα, η μελέτη αποκαλύπτει μια προστατευτική συσχέτιση μεταξύ της βαθμολογίας της μεσογειακής διατροφής με βάση τους βιοδείκτες ορού και της γνωστικής έκπτωσης στους ηλικιωμένους.

Βιοδείκτες για τη μελέτη των οφελών της δίαιτας

Σύμφωνα με τον Mercè Pallàs, καθηγητή στο UB Neurosciences Institute (UBneuro), «η χρήση δεικτών διατροφικών προτύπων που βασίζονται σε βιοδείκτες πρόσληψης τροφής είναι ένα βήμα προς τα εμπρός προς τη χρήση πιο ακριβών και αντικειμενικών μεθοδολογιών διατροφικής αξιολόγησης που λαμβάνουν υπόψη σημαντικούς παράγοντες όπως ως βιοδιαθεσιμότητα».

Η ειδικός Alba Tor-Roca, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια του CIBERFES στο UB, εξηγεί ότι «διαπιστώσαμε ότι η τήρηση της μεσογειακής διατροφής που αξιολογήθηκε από μια ομάδα διατροφικών βιοδεικτών σχετίζεται αντιστρόφως με τη μακροχρόνια γνωστική έκπτωση στους ηλικιωμένους. Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τη χρήση αυτών των δεικτών σε μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις παρακολούθησης για την παρατήρηση των οφελών για την υγεία που σχετίζονται με τη μεσογειακή διατροφή ή άλλα διατροφικά πρότυπα και ως εκ τούτου, καθοδηγήστε την εξατομικευμένη συμβουλευτική σε μεγαλύτερες ηλικίες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Portoflio diet: Η δίαιτα του Χάρβαρντ συνδέεται με καλύτερη υγεία της καρδιάς

Με ποιον τρόπο το ελαιόλαδο καταπολεμά τις ρυτίδες;

Πώς επηρεάζεται ένα έμβρυο από τη διατροφή της μητέρας;

Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες είναι οι ιδανικές στασεις σεξ που δεν είναι επίπονες για τους μυς;

Σεξ στάσεις: Η διατήρηση μιας ενεργούς σεξουαλικής ζωής είναι μια σημαντική πτυχή της συνολικής ευεξίας, αλλά είναι σημαντικό να αποφύγετε μυϊκές καταπονήσεις και τραβήγματα που μπορεί να προκύψουν από άβολες ή επίπονες στάσεις.

Τι είναι το Hangxiety και 6 συμβουλές για να το ξεφορτωθείτε 

Hangxiety: Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που βιώνουν πολλά άτομα που επιδίδονται στο αλκοόλ, καθώς το αλκοόλ μπορεί να διαταράξει τις φυσικές συνήθειες ύπνου του σώματος και να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία μπορεί να συμβάλει σε συναισθήματα άγχους και δυσφορίας.

Εγκεφαλικοί μηχανισμοί πίσω από την αισθητηριακή υπερευαισθησία του αυτισμού 

Οι ερευνητές εστίασαν στην αμυγδαλή, μια βασική περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην επεξεργασία των συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένου του φόβου και του άγχους, τα οποία συνδέονται συνήθως με την αισθητηριακή υπερευαισθησία στη ΔΑΦ.

Είναι καλό για την υγεία να καταναλώνουμε σπόρους από καρπούζι;

Σπόροι καρπουζιού: Οι σπόροι καρπουζιού είναι γεμάτοι οφέλη για την υγεία καθώς είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, μονοακόρεστων λιπαρών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C.

Είναι πραγματικά υγιεινή η βίγκαν διατροφή για το κατοικίδιό σας;

Vegan σκύλοι: Το πιο σημαντικό πράγμα για την υγεία του σκύλου είναι η δίαιτα να διαμορφώνεται σωστά, ώστε να καλύπτει όλες τις βασικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με τεκμηριωμένες οδηγίες.

Close Icon