Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μεσογειακή διατροφή: Μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης στους ηλικιωμένους

Μεσογειακή διατροφή: Μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης στους ηλικιωμένους

Η μελέτη αποκαλύπτει μια προστατευτική συσχέτιση μεταξύ της βαθμολογίας της μεσογειακής διατροφής με βάση τους βιοδείκτες ορού και της γνωστικής έκπτωσης στους ηλικιωμένους.

Οι ηλικιωμένοι που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Nutrition and Food Research. Η μελέτη παρέχει νέα στοιχεία για την καλύτερη κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών που σχετίζονται με τον αντίκτυπο της διατροφής στη γνωστική υγεία του γηράσκοντος πληθυσμού.


Η μελέτη διευθύνεται από τη Mireia Urpí-Sardá, επικουρική καθηγήτρια και μέλος της ερευνητικής ομάδας Biomarkers and Nutritional & Food Metabolomics της Σχολής Φαρμακευτικής και Επιστημών Τροφίμων, του Ινστιτούτου Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων (INSA-UB), του Food and Nutrition Το Torribera Campus του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και το CIBER on Frailty and Healthy Aging (CIBERFES).

Αυτή η ευρωπαϊκή μελέτη, μέρος της Πρωτοβουλίας Κοινού Προγραμματισμού “A Healthy Diet for a Healthy Life” (JPI HDHL) πραγματοποιήθηκε σε διάστημα δώδεκα ετών και συμμετείχαν 840 άτομα άνω των 65 ετών (65% εκ των οποίων ήταν γυναίκες) στο Bourdeaux. και της Ντιζόν της Γαλλίας.

Υγιεινή διατροφή και γνωστικές επιδόσεις

Σύμφωνα με την Cristina Andrés-Lacueva, καθηγήτρια UB και επικεφαλής της ομάδας CIBERFES, «στο πλαίσιο της μελέτης, έχει σχεδιαστεί ένας διατροφικός μεταβολομικός δείκτης —βασισμένος σε βιοδείκτες που λαμβάνονται από τον ορό των συμμετεχόντων— στις ομάδες τροφίμων που αποτελούν μέρος τη μεσογειακή διατροφή.Μόλις γίνει γνωστός αυτός ο δείκτης, αξιολογείται η συσχέτισή του με τη γνωστική εξασθένηση».

Στη μελέτη, επιλέχθηκαν ως βιοδείκτες τα βασικά επίπεδα κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών οξέων, μεταβολιτών πολυφαινόλης που προέρχονται από τη μικροχλωρίδα του εντέρου και άλλων φυτοχημικών στον ορό που αντικατοπτρίζουν την ατομική βιοδιαθεσιμότητα. Ορισμένοι από αυτούς τους δείκτες όχι μόνο έχουν αναγνωριστεί ως σημάδια έκθεσης στις κύριες ομάδες τροφίμων της μεσογειακής διατροφής, αλλά έχουν θεωρηθεί επίσης υπεύθυνοι για τα οφέλη για την υγεία του μεσογειακού διατροφικού προτύπου.

Το μεταβολίωμα ή το σύνολο μεταβολιτών —που σχετίζονται με τα τρόφιμα και προέρχονται από τη δραστηριότητα της μικροχλωρίδας του εντέρου— μελετήθηκε μέσω μιας μεγάλης κλίμακας ποσοτικής μεταβολομικής ανάλυσης από τον ορό των συμμετεχόντων χωρίς άνοια, από την αρχή της μελέτης. Η γνωστική εξασθένηση αξιολογήθηκε με πέντε νευροψυχολογικά τεστ σε διάστημα δώδεκα ετών. Ως αποτέλεσμα, η μελέτη αποκαλύπτει μια προστατευτική συσχέτιση μεταξύ της βαθμολογίας της μεσογειακής διατροφής με βάση τους βιοδείκτες ορού και της γνωστικής έκπτωσης στους ηλικιωμένους.

Βιοδείκτες για τη μελέτη των οφελών της δίαιτας

Σύμφωνα με τον Mercè Pallàs, καθηγητή στο UB Neurosciences Institute (UBneuro), «η χρήση δεικτών διατροφικών προτύπων που βασίζονται σε βιοδείκτες πρόσληψης τροφής είναι ένα βήμα προς τα εμπρός προς τη χρήση πιο ακριβών και αντικειμενικών μεθοδολογιών διατροφικής αξιολόγησης που λαμβάνουν υπόψη σημαντικούς παράγοντες όπως ως βιοδιαθεσιμότητα».

Η ειδικός Alba Tor-Roca, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια του CIBERFES στο UB, εξηγεί ότι «διαπιστώσαμε ότι η τήρηση της μεσογειακής διατροφής που αξιολογήθηκε από μια ομάδα διατροφικών βιοδεικτών σχετίζεται αντιστρόφως με τη μακροχρόνια γνωστική έκπτωση στους ηλικιωμένους. Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τη χρήση αυτών των δεικτών σε μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις παρακολούθησης για την παρατήρηση των οφελών για την υγεία που σχετίζονται με τη μεσογειακή διατροφή ή άλλα διατροφικά πρότυπα και ως εκ τούτου, καθοδηγήστε την εξατομικευμένη συμβουλευτική σε μεγαλύτερες ηλικίες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Portoflio diet: Η δίαιτα του Χάρβαρντ συνδέεται με καλύτερη υγεία της καρδιάς

Με ποιον τρόπο το ελαιόλαδο καταπολεμά τις ρυτίδες;

Πώς επηρεάζεται ένα έμβρυο από τη διατροφή της μητέρας;

Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρυθμιστής ωορρηξίας και διαχείριση της υπογονιμότητας

Ρυθμιστής ωορρηξίας: Οι γυναικείοι αναπαραγωγικοί ιστοί, όπως η μήτρα και η ωοθήκη, είναι μοναδικοί: Κανένας άλλος ιστός στην ενήλικη ζωή δεν περνάει από έναν παρόμοιο κύκλο δραστικής κατασκευής και αποδόμησης - κάθε μήνα στις γυναίκες και κάθε τέσσερις ημέρες στα ποντίκια.

Καρκίνος εντέρου και πώς εξαπλώνεται ταχύτερα στον οργανισμό

Διαπιστώθηκε ότι η χαλάρωση των δεσμών μεταξύ των κυττάρων (εξαιτίας μεταλλάξεων σε συγκεκριμένα γονίδια) επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να διαπερνούν τους ιστούς και να εισέρχονται στο αίμα ή τη λέμφο, διευκολύνοντας την αποδημία

Αυτές είναι οι πιο σοβαρές επιπτώσεις των διατροφικών διαταραχών

Διατροφικές διαταραχές: Οι διαταραχές διατροφής, όπως η ανορεξία, η βουλιμία και η υπερφαγία, αποτελούν σοβαρές ψυχικές καταστάσεις που επηρεάζουν όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχική υγεία των ατόμων. Αν και οι επιπτώσεις αυτών των διαταραχών

Βρέθηκαν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για 5 ψυχιατρικές διαταραχές 

Το BDNF είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και επιβίωση των νευρώνων. Μεταλλάξεις ή μεταβολές στην έκφρασή του έχουν συσχετιστεί με καταθλιπτικές διαταραχές και διαταραχές άγχους, επηρεάζοντας την πλαστικότητα του εγκεφάλου και την ικανότητα μάθησης.

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Μια φυσική ασπίδα κατά της κατάθλιψης

Κουκιά: Η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση και να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Φροντίστε τη διατροφή σας και δώστε στον οργανισμό σας τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται!

Close Icon