ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μελέτη: Επηρεάζει η ώρα που παίρνουμε τα αντιυπερτασικά χάπια;

Μελέτη: Επηρεάζει η ώρα που παίρνουμε τα αντιυπερτασικά χάπια;

Μελέτη: Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να παίρνουν τα τακτικά αντιυπερτασικά φάρμακά τους σε μια ώρα της ημέρας που τους βολεύει και ελαχιστοποιεί τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες

Η αποτελεσματικότητα των αντιυπερτασικών φαρμάκων για την προστασία από έμφραγμα, εγκεφαλικό και αγγειακό θάνατο δεν επηρεάζεται από το εάν το φάρμακο λαμβάνεται το πρωί ή το βράδυ, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας 2022, που πραγματοποιήθηκε από τον Αύγουστο 26 έως 29 στη Βαρκελώνη, Ισπανία.

 Ποια χρονική στιγμή πρέπει να παίρνετε τα αντιυπερτασικά χάπια

Ο Thomas MacDonald, από το Πανεπιστήμιο του Dundee στο Ηνωμένο Βασίλειο, και οι συνεργάτες του ανέθεσαν τυχαία σε 21.104 ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση (1:1) να πάρουν τη συνήθη αντιυπερτασική τους αγωγή το πρωί ή το βράδυ. Η διάμεση παρακολούθηση ήταν 5,2 έτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σύνθετο πρωταρχικό τελικό σημείο της νοσηλείας για μη θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου ή μη θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο ή αγγειακό θάνατο εμφανίστηκε στο 3,4 τοις εκατό των συμμετεχόντων στην ομάδα χορήγησης βραδινής δόσης (0,69 συμβάντα ανά 100 ασθενείς-έτη) και στο 3,7 τοις εκατό των ασθενών στην πρωινή δόση ομάδα (0,72 συμβάντα ανά 100 ασθενείς-έτη), αποδίδοντας μια μη προσαρμοσμένη αναλογία κινδύνου 0,95 (95 τοις εκατό διάστημα εμπιστοσύνης, 0,83 έως 1,10, P = 0,53). Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια σε προκαθορισμένες αναλύσεις υποομάδων.

«Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να παίρνουν τα τακτικά αντιυπερτασικά φάρμακά τους σε μια ώρα της ημέρας που τους βολεύει και ελαχιστοποιεί τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες», δήλωσε ο MacDonald σε δήλωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μειώστε τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας με αλλαγές στον τρόπο ζωής

Μπορεί η χειροπρακτική να βοηθήσει την απώλεια βάρους;

Ο διαβήτης επηρεάζει εκατομμύρια Αμερικανούς και πλήττει ιδιαίτερα τους ισπανόφωνους, λατινοαμερικανούς ενήλικες, λέει το CDC

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ασυνήθιστα συμπτώματα μιας ασθενούς καρδιάς

Καρδιακή ανεπάρκεια: Οι καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD) αποτελούν μια σημαντική πρόκληση για την υγεία στην Ελλάδα, με έναν αυξανόμενο όγκο ερευνών που ρίχνουν φως στον επιπολασμό, τους παράγοντες κινδύνου και τη διαχείριση αυτών των καταστάσεων.

Ένας ακαταμάχητος συνδυασμός για την υγεία σας

Αβοκάντο και ντομάτες: Είναι ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός. Περιέχει μια πληθώρα ευεργετικών βιταμινών, μετάλλων, υγιών λιπαρών και φυτικών ινών, που συμβάλλουν σε διάφορες πτυχές της υγείας μας.

Μπορεί το επιπλέον αλάτι να βλάψει τα νεφρά σας;

Το να προσθέτεις πολύ αλάτι στη διατροφή σου δεν είναι καλό. Μια πρόσφατη μελέτη στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι η προσθήκη αλατιού στο φαγητό σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Πώς επηρεάζονται οι συγκοινωνίες την ημέρα της απεργίας;

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Στα αστικά λεωφορεία, θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Ελιές: Ένα θησαυροφυλάκιο ωφέλιμων συστατικών

Ελιές: Η κατανάλωση ελιών βοηθά στη βελτίωση της υγείας του εντέρου βελτιώνοντας την πέψη, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.