ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μελέτη: Αυξάνεται ο κίνδυνος για Αλτσχάιμερ στους ηλικιωμένους που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό

Μελέτη: Αυξάνεται ο κίνδυνος για Αλτσχάιμερ στους ηλικιωμένους που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό

Μελέτη:Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ σχεδόν διπλασιάστηκε στους ηλικιωμένους κατά την περίοδο ενός έτους μετά τη μόλυνση από τον COVID-19.

Οι ηλικιωμένοι που μολύνθηκαν με COVID-19 εμφανίζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο -έως και 50% έως 80% υψηλότερος από μια ομάδα ελέγχου- να αναπτύξουν νόσο του Αλτσχάιμερ μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με μελέτη σε περισσότερους από 6 εκατομμύρια ασθενείς 65 ετών και άνω. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Journal of Alzheimer’s Disease, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα άτομα 65 ετών και άνω που προσβλήθηκαν από τον COVID-19 ήταν πιο επιρρεπή να αναπτύξουν νόσο του Αλτσχάιμερ το έτος μετά τη διάγνωσή τους με COVID-19. Και ο υψηλότερος κίνδυνος παρατηρήθηκε σε γυναίκες ηλικίας τουλάχιστον 85 ετών.

Covid-19 και νόσος του Αλτσχάιμερ

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ σε ηλικιωμένους σχεδόν διπλασιάστηκε (0,35% έως 0,68%) σε διάστημα ενός έτους μετά τη μόλυνση από τον COVID. Οι ερευνητές λένε ότι δεν είναι σαφές εάν το COVID-19 πυροδοτεί νέα ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ ή επιταχύνει την εμφάνισή της. «Οι παράγοντες που παίζουν στην ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ δεν έχουν κατανοηθεί ελάχιστα, αλλά δύο στοιχεία που θεωρούνται σημαντικά είναι οι προηγούμενες λοιμώξεις, ιδιαίτερα οι ιογενείς λοιμώξεις και η φλεγμονή», δήλωσε η Pamela Davis, Distinguished University Professor and The Arline H. and Curtis F. Garvin Ερευνητής Καθηγητής στο Case Western Reserve School of Medicine, συν-συγγραφέας της μελέτης. «Δεδομένου ότι η μόλυνση με SARS-CoV2 έχει συσχετιστεί με ανωμαλίες του κεντρικού νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής, θέλαμε να ελέγξουμε εάν, ακόμη και βραχυπρόθεσμα, ο COVID θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες διαγνώσεις», είπε.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα ανώνυμα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας 6,2 εκατομμυρίων ενηλίκων 65 ετών και άνω στις Ηνωμένες Πολιτείες που έλαβαν ιατρική θεραπεία μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Μαΐου 2021 και δεν είχαν προηγούμενη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Στη συνέχεια χώρισαν αυτόν τον πληθυσμό σε δύο ομάδες: μία που αποτελείται από άτομα που προσβλήθηκαν από τον COVID-19 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και μία άλλη με άτομα που δεν είχαν τεκμηριωμένα κρούσματα COVID-19. Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι εγγράφηκαν στην ομάδα μελέτης για τον COVID, ενώ 5,8 εκατομμύρια ήταν στην ομάδα των μη μολυσμένων.

«Εάν διατηρηθεί αυτή η αύξηση στις νέες διαγνώσεις της νόσου του Αλτσχάιμερ, το κύμα ασθενών με ασθένεια χωρίς θεραπεία αυτή τη στιγμή θα είναι σημαντικό και θα μπορούσε να καταπονήσει περαιτέρω τους πόρους μακροχρόνιας φροντίδας μας», είπε ο Ντέιβις. «Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια σοβαρή και προκλητική ασθένεια και πιστεύαμε ότι είχαμε ανατρέψει το ρεύμα σε αυτήν μειώνοντας τους γενικούς παράγοντες κινδύνου όπως η υπέρταση, οι καρδιακές παθήσεις, η παχυσαρκία και ο καθιστικός τρόπος ζωής. «Τώρα, τόσοι πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν προσβληθεί από τον COVID και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του COVID εξακολουθούν να εμφανίζονται. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τον αντίκτυπο αυτής της ασθένειας στη μελλοντική αναπηρία».

Ο Rong Xu, ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Βιοϊατρικής Πληροφορικής στη Σχολή Ιατρικής και διευθυντής του Centre for AI in Drug Discovery, είπε ότι η ομάδα σκοπεύει να συνεχίσει τη μελέτη των επιπτώσεων του COVID-19 στη νόσο του Αλτσχάιμερ και σε άλλες νευροεκφυλιστικές διαταραχές-ειδικά ποιοι υποπληθυσμοί μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι—και η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης φαρμάκων που έχουν εγκριθεί από την FDA για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του COVID.

Προηγούμενες μελέτες που σχετίζονται με τον COVID με επικεφαλής τον CWRU έχουν βρει ότι τα άτομα με άνοια έχουν διπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από τον COVID. όσοι έχουν παραγγελίες διαταραχών κατάχρησης ουσιών είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από τον COVID. και ότι το 5% των ατόμων που έλαβαν Paxlovid για θεραπεία συμπτωμάτων COVID παρουσίασαν λοιμώξεις ανάκαμψης μέσα σε ένα μήνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ομάδες που συστήνεται η αναμνηστική δόση εμβολίου

Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί με τα νέα εμβόλια – Ποιους αφορά

Πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα τη Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου

Πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου

0,1% των νεογνών έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αν η μυρωδιά της αναπνοής σας είναι φρουτώδης ίσως πάσχετε από διαβήτη

Οι κετόνες είναι υδατοδιαλυτά μόρια που παράγονται από το ήπαρ και σχηματίζονται από λιπαρά οξέα μέσα στο σώμα όταν δεν παράγεται αρκετή ινσουλίνη για να μετατραπεί η γλυκόζη σε ενέργεια.

Ο έγκαιρος εντοπισμός ψυχικών ασθενειών με την ανίχνευση του "γονιδίου της παρορμητικότητας"

Ελπίζεται ότι περιγράφοντας τη λειτουργία των γονιδιακών δικτύων που συνθέτουν τη βαθμολογία, η μελέτη θα υποκινήσει πρόσθετες έρευνες με στόχο την ανάπτυξη νέων θεραπειών στο μέλλον.

Σεξουαλική απόλαυση μετά τον τοκετό: Έχει σημασία ο τρόπος του τοκετού;

Συνδυασμοί βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων μπορούν να επηρεάσουν τον πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ υπάρχει και ένα διαπροσωπικό στοιχείο που πρέπει να έχουμε κατά νου, σημείωσε η Rosen.

Τα παιδιατρικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για παιδιά με καρκίνο αποτελούν επιτυχία στα νοσοκομεία της Λατινικής Αμερικής

Σημειωτέον, ένα σχόλιο που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο CANCER συνοψίζει τις κορυφαίες εξελίξεις στον παιδιατρικό καρκίνο κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Παγκόσμια Ημέρα Αμφιβληστροειδούς - Προσβασιμότητα για Άτομα με Προβλήματα Όρασης

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις συνέπειες της πανδημίας στην κοινότητα των Ατόμων με Προβλήματα Όρασης, η Retina International καλεί τις κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο να δώσουν προτεραιότητα και να προστατεύσουν την ευημερία και την ένταξη όσων έχουν προσβληθεί από Σπάνιες Κληρονομικές, Εκφυλιστικές Παθήσεις του Αμφιβληστροειδή.

Αποκόλληση υαλοειδούς: Πόσο σοβαρή είναι;

Αν ξαφνικά αρχίσετε να βλέπετε στο ένα μάτι σκιές, μυγάκια ή συννεφάκια που κινούνται, τότε πιθανότατα να έχετε κάποια αποκόλληση υαλοειδούς ή κάποιο άλλο πρόβλημα στο βυθό του οφθαλμού σας.

Η κεταμίνη σε συνδυασμό με την παρακολούθηση χαμογελαστών προσώπων υπόσχεται πολλά για άτομα ανθεκτικά στη θεραπεία για την κατάθλιψη

Οι ασθενείς στη δοκιμή μας θα συνεχίσουν να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια σχετικά με τα συμπτώματα κατάθλιψης για ένα ολόκληρο έτος μετά την έγχυση, επιτρέποντάς μας να αποκτήσουμε μια αρχική κατανόηση του πόσο ακριβώς μπορεί να διαρκέσει αυτό το όφελος.