Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μαστογραφία: Ο προληπτικός έλεγχος καρκίνου του μαστού μειώνει τις πιθανότητες θανάτου από τη νόσο κατά 72%

Μαστογραφία: Ο προληπτικός έλεγχος καρκίνου του μαστού μειώνει τις πιθανότητες θανάτου από τη νόσο κατά 72%

Μαστογραφία: Η μελέτη υπογραμμίζει τα σωτήρια οφέλη της τακτικής μαστογραφίας και τη σημασία της συνέπειας στην τήρηση των κατευθυντήριων οδηγιών για τον προσυμπτωματικό έλεγχο.

Οι μαστογραφίες προληπτικού ελέγχου σώζουν ζωές και η συνέπεια στην τήρηση των κατευθυντήριων οδηγιών προληπτικού ελέγχου είναι ζωτικής σημασίας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η μελέτη εξέτασε τη συχνότητα των μαστογραφιών σε γυναίκες πριν από τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και διαπίστωσε ότι όσο πιο πιστά ακολουθούσαν οι γυναίκες τις συνιστώμενες κατευθυντήριες γραμμές σε ετήσια βάση, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του μαστού.

Μαστογραφίες προληπτικού ελέγχου

Πολλοί οργανισμοί συνιστούν στις γυναίκες να αρχίσουν τον τακτικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού στα 40 τους χρόνια. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία προτείνει την έναρξη του ετήσιου ελέγχου με μαστογραφία στην ηλικία των 45 ετών, με τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις ετήσιες εξετάσεις ή να μεταβούν σε κάθε δεύτερο χρόνο για τις γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω, οι οποίες δεν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από περισσότερες από 37.000 γυναίκες ηλικίας 40 έως 69 ετών στη Σουηδία, οι οποίες είχαν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε μία έως πέντε μαστογραφίες προσυμπτωματικού ελέγχου. Μεταξύ αυτών των γυναικών, 4.564 πέθαναν από καρκίνο του μαστού που διαγνώστηκε μεταξύ 1992 και 2016.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του μαστού ήταν 72% χαμηλότερος μεταξύ των γυναικών που ακολούθησαν και τις πέντε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, σε σύγκριση με εκείνες που δεν έκαναν καμία μαστογραφία. Όσο περισσότερες μαστογραφίες παρέλειπαν οι γυναίκες που συνιστώνται από τις κατευθυντήριες γραμμές, τόσο υψηλότερος ήταν ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του μαστού.

Οι μαστογραφίες είναι ακτινογραφίες χαμηλής δόσης που βοηθούν στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού, καθιστώντας τη θεραπεία ευκολότερη και αποτελεσματικότερη. Ωστόσο, η μαστογραφία δεν είναι αψεγάδιαστη και οι γυναίκες θα πρέπει να συμβουλεύονται έναν επαγγελματία υγείας εάν παρατηρήσουν αλλαγές στο στήθος τους πριν ή μεταξύ των εξετάσεων ελέγχου.

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν σε ιατρικό συνέδριο και θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευθούν σε περιοδικό με κριτές.

Η συζήτηση γύρω από τις κατευθυντήριες γραμμές για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, συμπεριλαμβανομένου του πότε πρέπει να ξεκινήσει ο προσυμπτωματικός έλεγχος και πόσο συχνά πρέπει να γίνεται, είναι συνεχής. Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία του να μην παραλείπει κανείς τις συνιστώμενες εξετάσεις, καθώς μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

Ο Dr. Arif Kamal, επικεφαλής υπεύθυνος ασθενών της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, υπογραμμίζει τη σημασία της πραγματοποίησης τουλάχιστον πέντε μαστογραφιών πριν από τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Η έγκαιρη σύλληψη του καρκίνου μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα. Ο Kamal συμβουλεύει τις γυναίκες να γνωρίζουν τους παράγοντες κινδύνου τους για καρκίνο του μαστού και να συζητούν με τους γιατρούς τους για το πότε και πόσο συχνά θα πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο. Ενώ κάθε δύο χρόνια μπορεί να είναι κατάλληλο για ορισμένες γυναίκες, ο ετήσιος έλεγχος θα πρέπει να είναι η προεπιλεγμένη σύσταση.

Συμπερασματικά, η μελέτη υπογραμμίζει τα σωτήρια οφέλη της τακτικής μαστογραφίας και τη σημασία της συνέπειας στην τήρηση των κατευθυντήριων οδηγιών για τον προσυμπτωματικό έλεγχο. Οι μαστογραφίες προσυμπτωματικού ελέγχου μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού, βελτιώνοντας τα αποτελέσματα της θεραπείας. Οι γυναίκες θα πρέπει να συζητούν προληπτικά τους παράγοντες κινδύνου και τις επιλογές προσυμπτωματικού ελέγχου με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να διασφαλίζουν έγκαιρες και κατάλληλες προσυμπτωματικές εξετάσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι μαγνητικές τομογραφίες βοηθούν στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού

8 πράγματα που δεν προκαλούν καρκίνο παρά τις πεποιθήσεις μας

Ξεκινήστε τον έλεγχο για καρκίνο του μαστού από την ηλικία των 40

Η τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει τον μελλοντικό καρκίνο του παγκρέατος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση κάνει τα κορίτσια να έχουν την πρώτη τους περίοδο νωρίτερα 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να διαταράξει τη λεπτή ισορροπία των ορμονών στο σώμα, επηρεάζοντας συγκεκριμένα τα επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην έναρξη της εφηβείας στα κορίτσια.

Τα οφέλη του χαβιαριού για τα οστά και τους μύες

Χαβιάρι: Το χαβιάρι είναι μια εξαιρετική πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση υγιών μυών και την οικοδόμηση γερών οστών.

ALS: Ποια γονίδια συνδέονται με την απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων;

ALS: Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα ενισχύουν την κατανόησή μας για το γιατί ορισμένοι νευρώνες είναι πιο ευαίσθητοι στο ALS και εντοπίζουν πιθανούς νέους θεραπευτικούς στόχους.

Η απαγόρευση των αμβλώσεων στο Τέξας το 2021 συνδέεται με αύξηση των βρεφικών θανάτων

Αμβλώσεις Τέξας: «Τα επόμενα χρόνια, καθώς περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν να βλάπτονται από τις απαγορεύσεις των αμβλώσεων σε όλη τη χώρα, αναμένουμε ότι περισσότερη έρευνα θα φωτίσει αυτό που οι Τεξανοί ήδη γνωρίζουν ότι είναι αλήθεια: Οι απαγορεύσεις των αμβλώσεων βλάπτουν όλους».

Ακτινίδιο: Ένας πολύτιμος σύμμαχος για τους μύες σας

Ακτινίδιο: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και κάλιο, το ακτινίδιο παρέχει στο σώμα σας την ενέργεια που χρειάζεται για την προπόνηση, βοηθά στην αποκατάσταση των μυών και αποτρέπει τις κράμπες.

Close Icon