ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μαστίχα Χίου: Τα σπουδαία οφέλη της μαστίχας Χίου για την υγεία

Μαστίχα Χίου: Τα σπουδαία οφέλη της μαστίχας Χίου για την υγεία

Μαστίχα Χίου: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει στην Ελλάδα το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής μαστίχας Χίου.

Η μαστίχα είναι μια φυσική ρητίνη που παράγεται από μαστιχόδεντρα που καλλιεργούνται στο νησί της Χίου. Ενώ αυτά τα δέντρα καλλιεργούνται σε πολλές περιοχές της Μεσογείου, μόνο τα δέντρα που αναπτύσσονται στο νησί θα παράγουν τον χυμό ρητίνης που ονομάζεται μαστίχα. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει στην Ελλάδα το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής μαστίχας Χίου. Η μαστίχα προέρχεται από μικρές τομές στο φλοιό των δέντρων της Χίου. Η ρητίνη αρχίζει σιγά σιγά να στάζει από αυτά τα κοψίματα.

Η ρητίνη σχηματίζει ένα σχήμα σταγόνας. Ως εκ τούτου, οι ντόπιοι συχνά αναφέρονται στη μαστίχα ως «δάκρυα της Χίου». Χρειάζεται περίπου ένας μήνας ή περισσότερο για να κρυσταλλωθεί η ρητίνη για να μπορέσει να συγκομιστεί και να καθαριστεί. Η μαστίχα είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για πολλές οικογένειες της Χίου.

Τα οφέλη της μαστίχας

Αυτή η αρωματική ρητίνη συγκομίστηκε αρχικά για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για μάσημα τσίχλας. Έρευνες δείχνουν ότι η μαστίχα μπορεί να έχει πολλά οφέλη πέρα από το στόμα. Εδώ είναι μερικά από τα στοματικά και γενικά οφέλη για την υγεία από το μάσημα της μαστίχας.

Πρόληψη της φλεγμονής

Η φλεγμονή είναι υπεύθυνη για πολλές ασθένειες στο σώμα. Έτσι, ο έλεγχος της φλεγμονής είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της νόσου. Μελέτες έχουν βρει ότι το μάσημα της μαστίχας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με την ουλίτιδα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και ορισμένους τύπους δερματίτιδας.

Μείωση των επιπέδων χοληστερόλης

Σε μια μελέτη του 2015, η μαστίχα μείωσε τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης στους συμμετέχοντες. Σε αυτή τη μελέτη, η τσίχλα είχε λίγες παρενέργειες και ήταν καλά ανεκτή από τους περισσότερους ανθρώπους. Η μαστίχα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για όσους είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Βελτίωση της υγείας του εντέρου

Οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες της μαστίχας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση βακτηρίων όπως το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori). Αυτό το βακτήριο έχει συνδεθεί με πολλές γαστρικές παθήσεις, όπως:

 • Γαστρίτιδα
 • Πεπτικό έλκος
 • Γαστρικό καρκίνο

 

Επομένως, η μείωση των βακτηρίων του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση και την πρόληψη αυτών των γαστρικών διαταραχών. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι θεραπείες που χρησιμοποιούν κοινά φάρμακα όπως αντιβιοτικά ή αναστολείς αντλίας πρωτονίων για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι αποτελεσματικές περίπου στο 85% των περιπτώσεων.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο πόσο ανθεκτικό είναι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού σε πολλά αντιβιοτικά. Η συγκεκριμένη μελέτη προτείνει ότι η προσθήκη μαστίχας σε άλλες θεραπείες μπορεί να σκοτώσει περισσότερο από το 90% των βακτηρίων του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την πλήρη κατανόηση αυτής της πορείας θεραπείας.

Προώθηση της παραγωγής σάλιου

Το μάσημα τσίχλας βοηθά στην τόνωση των σιελογόνων αδένων να παράγουν σάλιο. Το σάλιο είναι ένα φυσικό ρυθμιστικό διάλυμα για το στόμα και τα δόντια. Τα βακτήρια στο στόμα παράγουν οξέα που προκαλούν απομετάλλωση της αδαμαντίνης και κοιλότητες. Το σάλιο βοηθά στην εξουδετέρωση αυτών των οξέων, στην απομάκρυνση των σωματιδίων της τροφής από τα δόντια και στην επαναμεταλλοποίηση των επιφανειών των δοντιών. Επομένως, η αύξηση της παραγωγής σάλιου βοηθά στη διατήρηση ενός υγιέστερου στοματικού περιβάλλοντος και στην πρόληψη της βλάβης των δοντιών.

Μείωση στοματικών βακτηρίων και πλάκας

Μια μελέτη με φοιτητές οδοντιατρικής με σχετικά υγιή στόματα έδειξε ότι η μαστίχα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της βακτηριακής ανάπτυξης στο σάλιο και στην πρόληψη του σχηματισμού πλάκας στα δόντια. Οι περισσότερες στοματικές παθήσεις σχετίζονται άμεσα με συγκεκριμένα βακτήρια στο στόμα. Επομένως, η πρόληψη των βακτηρίων και της πλάκας μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης στοματικών ασθενειών όπως:

 • Ουλίτιδα
 • Κοιλότητες
 • Περιοδοντική νόσος

 

Ενώ η μαστίχα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το βούρτσισμα και το νήμα, η προσθήκη της σε μια σωστή ρουτίνα στοματικής υγιεινής μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο της πλάκας και των βακτηρίων.

Πιο δυνατοί μύες της γνάθου

Η μάσηση χρησιμοποιεί πολλούς μύες στο πρόσωπο και το λαιμό. Μια μελέτη του 2010 σε αρουραίους έδειξε μια σχέση μεταξύ μαλακότερων τροφών και μυϊκής αδυναμίας μάσησης. Το να μασάτε τσίχλα τακτικά βοηθά στην εμπλοκή και την ενίσχυση των μυών της γνάθου. Δεδομένου ότι η μαστίχα είναι πιο σφριγηλή από άλλους τύπους τσίχλας, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των μυών της γνάθου περισσότερο.

Βελτίωση της ψυχικής ευεξίας και της εργασιακής απόδοσης

Η έρευνα δείχνει ότι το μάσημα τσίχλας μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση του εγκεφάλου και να προσφέρει πολλαπλά ψυχικά οφέλη, όπως:

 • Βελτίωση της συγκέντρωσης στις εργασίες
 • Δημιουργία πιο ευχάριστης διάθεσης
 • Ενίσχυση της εγρήγορσης
 • Αύξηση της παραγωγικότητας
 • Μείωση της κόπωσης

Έτσι, όταν νιώθετε λιγότερο κίνητρο ή έχετε πρόβλημα να εστιάσετε σε συγκεκριμένες εργασίες, δοκιμάστε να πιάσετε μια τσίχλα. Μπορεί να σας βοηθήσει να εστιάσετε περισσότερο από αυτό το φλιτζάνι καφέ.

Δημιουργία μιας πιο καθορισμένης γραμμής γνάθου

Πολλοί άπληστοι μασητές μαστίχας ισχυρίζονται ότι μπορεί να βοηθήσει την κάτω γνάθο να αναπτυχθεί για να γίνει πιο καθορισμένη. Μερικοί ισχυρίζονται ότι η σκληρότητα της μαστίχας ενισχύει τους μύες της γνάθου και διεγείρει την ανάπτυξη της άνω γνάθου και της κάτω γνάθου. Αυτό επιτρέπει στη γλώσσα να κάθεται πιο φυσικά, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του αεραγωγού.

Η ανάπτυξη της γνάθου, η θέση της γλώσσας και η λειτουργία των αεραγωγών είναι τα κύρια σημεία εστίασης μιας πρακτικής που ονομάζεται mewing. Θεωρητικά, όταν αυτά τα πράγματα συμβαίνουν μαζί, δημιουργεί ένα πιο εμφανές, λεπτό σαγόνι και βελτιώνει τη συνολική υγεία. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αποδειχθεί η μάσηση τσίχλας και τα οφέλη του μασήματος.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες είναι οι ιατρικές ιδιότητες της μαστίχας;

Πώς θα απαλλαγείτε οριστικά από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Οι καταπληκτικές ιδιότητες της μαστίχας Χίου

Η Μαστίχα Χίου στην πρόληψη της Οστεοπόρωσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 συμβουλές για υπέροχο σεξ με προφυλακτικό

Σεξ προφυλακτικό: Ξέρατε ότι τα προφυλακτικά μπορούν πραγματικά να ενισχύσουν τη σεξουαλική σας ζωή; Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε τα προφυλακτικά μέρος του υπέροχου σεξ.

Συνταγή Pappa Al Pomodoro από την Τοσκάνη

Pappa Al Pomodoro: Στην πρώιμη αγροτική Ιταλία, αυτή η συνταγή έδωσε στην τάξη των αγροτών τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το μπαγιάτικο ψωμί μουλιάζοντάς το σε ζωμό και ντομάτα.

9 τροφές γεμάτες κάλιο για χαμηλότερη αρτηριακή πίεση

Κάλιο διατροφή: Το κάλιο βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού, αλλά βοηθά επίσης στη διαχείριση του διαβήτη, προλαμβάνει τις πέτρες στα νεφρά και ακόμη και καταπολεμά τις μυϊκές κράμπες

Η αισιοδοξία και η κοινωνική σύνδεση βοηθούν την ανάρρωση από καρδιαγγειακή νόσο

Καρδιαγγειακή νόσος: Οι άνθρωποι που ζουν με καρδιαγγειακή νόσο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άγχος και κατάθλιψη καθώς προσαρμόζονται σε μια σειρά από ξαφνικές αλλαγές στην υγεία τους.