ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μακρά COVID: Μπορεί να προσβάλει ακόμη και μωρά

Μακρά COVID: Μπορεί να προσβάλει ακόμη και μωρά

Μακρά COVID: Ακόμη και τα μωρά δεν είναι απρόσβλητα από τις επιπτώσεις της μακράς COVID, αναφέρουν Δανοί ερευνητές.

Η μελέτη τους διαπίστωσε ότι περίπου ένα στα τρία παιδιά ηλικίας 14 ετών και μικρότερα που βρέθηκαν θετικά στον ιό υπέφεραν από εναλλαγές της διάθεσης, προβλήματα στη μνήμη ή τη συγκέντρωση και εξανθήματα έως και δύο μήνες αργότερα. «Τα παρατεταμένα συμπτώματα στα παιδιά πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, ανεξάρτητα από το αν οι γονείς απευθύνονται στον δικό τους γενικό ιατρό ή σε άλλη υπηρεσία υγείας», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Selina Kikkenborg Berg, κλινική καθηγήτρια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης. Άλλες μελέτες έχουν επίσης διερευνήσει τη μακροχρόνια COVID-19, αλλά οι ερευνητές είπαν ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη μελέτη για την ασθένεια στα παιδιά μέχρι σήμερα.

Αν και τα αίτια της μακράς COVID δεν είναι ξεκάθαρα, η Kikkenborg Berg πρόσφερε πολλές υποθέσεις. «Οι μικροθρόμβοι αίματος μετά τον ιό μπορούν να εγκατασταθούν στον εγκέφαλο και να προκαλέσουν κόπωση και δυσκολία συγκέντρωσης», είπε. «Επίσης, ο ιός παραμένει περισσότερο σε μέρη του σώματος και μπορεί να επηρεάσει τα νεύρα και τους ιστούς ή εμφανίζεται υπερβολική αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, η οποία προκαλεί ορισμένα από τα συμπτώματα». Σημείωσε ότι ορισμένα παιδιά που δεν έχουν COVID-19 μπορεί να υποφέρουν από κάποια από τα ίδια συμπτώματα που αναφέρθηκαν σε ασθενείς με μακροχρόνια COVID-19. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε άλλες λοιμώξεις ή ακόμα και σε κοινωνική πίεση, είπε η Kikkenborg Berg. Αλλά ο αριθμός των παιδιών με επίμονα συμπτώματα ήταν σημαντικά υψηλότερος μεταξύ αυτών με επιβεβαιωμένες λοιμώξεις COVID-19.

Η μελέτη περιελάμβανε πάνω από 44.000 παιδιά στη Δανία ηλικίας 14 ετών και κάτω, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 11.000 που βρέθηκαν θετικά στον SARS-CoV-2. Με βάση έρευνες γονέων, το 40% των παιδιών ηλικίας 3 ετών και κάτω με COVID-19 είχαν συμπτώματα για περισσότερο από δύο μήνες, σε σύγκριση με το 27% των άλλων παιδιών. Μεταξύ των παιδιών ηλικίας 4 έως 11 ετών, το 38% αυτών με θετικά τεστ παρουσίαζαν επίμονα συμπτώματα. Μεταξύ των παιδιών ηλικίας 12 έως 14 ετών, το 46% αυτών με επιβεβαιωμένα κρούσματα είχαν μακρά συμπτώματα COVID, σε σύγκριση με το 41% ​​όσων δεν είχαν αρρωστήσει. «Μερικά από τα παιδιά στην ομάδα ελέγχου μπορεί να είχαν COVID χωρίς να το γνωρίζουν επειδή δεν είχαν βγει θετικά», είπε η Kikkenborg Berg, που σημείωσε ότι ορισμένα παιδιά μπορεί επίσης να έχουν επηρεαστεί από το κλείσιμο των σχολείων, τις αναστολές στις δραστηριότητες αναψυχής και άλλα πράγματα, τα οποία μπορούν να μειώσουν την ευημερία των παιδικών, προκαλώντας σωματικά συμπτώματα, πρόσθεσε ο Kikkenborg Berg.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

4 φορές πιο επιρρεπή σε long Covid τα άτομα με διαβήτη

Μελέτη Long Covid: Επίμονα συμπτώματα 1,5χρόνο μετά

Μακρά Covid: 6 στους 10 ασθενείς έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα που επιμένει για 1 χρόνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακάλυψη τεστ αίματος για τον καρκίνο του ήπατος

Καρκίνος: Με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και διαβήτη, η επίπτωσή της αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με NAFLD έχουν έως και δεκαεπτά φορές αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Αυξημένος επιπολασμός πονοκεφάλων στους εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πονοκέφαλος κορωνοϊός: Πάνω από το ένα τρίτο των μαθητών που έλαβαν διαδικτυακά μαθήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ανέφεραν επιδείνωση των συμπτωμάτων κεφαλαλγίας ή νέας εμφάνισης πονοκεφάλων.

Γιατί το sex στις ταινίες είναι ικανό να επηρεάσει και την δική μας σεξουαλική ζωή;

Sex ταινίες: Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες όπως και οι γυναίκες, βιώνουν δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος, όταν συγκρίνονται με τους αστέρες του Χόλιγουντ, ενώ το κινηματογραφικό σεξ είναι σεξ χωρίς περιορισμούς, το οποίο είναι απρόσιτο για πολλούς ανθρώπους.

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Τηγανητό κοτόπουλο με μέλι

Πρωτεΐνη: Αυτά τα μπούτια κοτόπουλου είναι τραγανά εξωτερικά, απίστευτα τρυφερά και ζουμερά στο εσωτερικό και αλεσμένα με γευστικό γλυκό και πικάντικο ζεστό μέλι!

Εκπληκτική σύνδεση του ανοσοποιητικού με την ανάπτυξη μαλλιών

Ανοσοποιητικό σύστημα: Σε οξείες περιπτώσεις αλωπεκίας, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται στον ιστό του δέρματος, προκαλώντας απώλεια μαλλιών. Η συνήθης θεραπεία είναι η χρήση γλυκοκορτικοειδών για την αναστολή της ανοσολογικής αντίδρασης στο δέρμα, ώστε να μην συνεχίσουν να επιτίθενται στους θύλακες των τριχών.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.