Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Λεμόνι νερό: Είναι υγιεινό να ξεκινάτε την ημέρα σας με νερό και λεμόνι;

Λεμόνι νερό: Είναι υγιεινό να ξεκινάτε την ημέρα σας με νερό και λεμόνι;

Λεμόνι νερό: Το να πίνετε ζεστό νερό και λεμόνι και νερό με έγχυση λεμονιού, θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειές σας να είστε υγιείς.

Είναι το πρωινό τελετουργικό για εκατομμύρια ανθρώπους, ανάμεσά τους η Beyoncé και η Jennifer Aniston: ξεκινώντας τη μέρα με ένα ποτήρι ζεστό νερό και λεμόνι. Το κάνουν με την πεποίθηση ότι είναι «καλό» για το συκώτι και ενισχύει το πεπτικό σύστημα. Πολλοί συνεχίζουν να πίνουν νερό αρωματισμένο με λεμόνι και άλλες φέτες φρούτων όλη την ημέρα. Ωστόσο, όχι μόνο υπάρχουν ελάχιστα ιατρικά στοιχεία που υποστηρίζουν αυτές τις ιδέες, αλλά το να πίνετε ζεστό νερό και λεμόνι και νερό με έγχυση λεμονιού, θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειές σας να είστε υγιείς.

«Το ζεστό νερό και το λεμόνι πωλούνται επανειλημμένα λάθος ως θεραπεία για πολλαπλές παθήσεις», λέει η οδοντίατρος Hannah Woolnough, εκπρόσωπος της Βρετανικής Οδοντιατρικής Ένωσης. «Αλλά αυτό που είναι τόσο ανησυχητικό είναι η ζημιά που μπορεί να κάνει αυτή η συνήθεια στα δόντια σας – η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι μόνιμη και δεν μπορεί να αναστραφεί». Ο οδοντίατρος Nilesh Parmar συμφωνεί: “Ξέρω τόσους πολλούς ασθενείς που πίνουν νερό και λεμόνι και εύχομαι πραγματικά να μην το πίνουν. Το κάνουν με την εσφαλμένη πεποίθηση ότι επιλέγουν μια υγιεινή επιλογή επειδή αυτό ακούνε.”

Και όπως πολλοί άλλοι οδοντίατροι, ο Nilesh Parmar υποψιάζεται ότι είναι αυτή η μόδα για ζεστό νερό και λεμόνι (ή πίνοντας ποτά με βάση τα φρούτα), αντί για ανθρακούχα ποτά, που οδηγεί στην αύξηση της τερηδόνας που βλέπουν τώρα. Η Jennifer Aniston είναι λάτρης του ζεστού νερού και του λεμονιού. Ωστόσο, όχι μόνο μπορεί να είναι επιβλαβές για τα δόντια, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να υποστηρίζει την ιδέα ότι η κατανάλωση ζεστού νερού και λεμονιού θα «καθαρίσει» ή «αποτοξινώσει» το συκώτι όπως ισχυρίζεται, λέει ο καθηγητής David Lloyd, σύμβουλος χειρουργός ήπατος στο Leicester Royal Infirmary.

«Για να «αποτοξινώσεις» το συκώτι —όπως λέει λανθασμένα η φράση— ή μάλλον να θεραπεύσεις βλάβες στο συκώτι, πρέπει να σταματήσεις να κάνεις τα πράγματα που το κάνουν να δουλεύει τόσο σκληρά και να προκαλούν προβλήματα στην αρχή, όπως η κατανάλωση αλκοόλ ή η λήψη ναρκωτικών [ εκτός αν χρειάζεται για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας]», εξηγεί. “Αυτό, μαζί με την κατανάλωση περίπου δύο λίτρων νερού την ημέρα, θα κρατήσει το συκώτι υγιές. Ένα ποτήρι ζεστό νερό και λεμόνι δεν μπορεί να το πετύχει αυτό. Επιπλέον, η δουλειά του ήπατος είναι να αποτοξινώνεται, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως “αποτοξίνωση” «το ίδιο το συκώτι».

Τα στοιχεία είναι εξίσου ελάχιστα για να υποστηρίξουν τη χρήση ζεστού νερού και λεμονιού ως πεπτικό βοήθημα, λέει ο Δρ Στίβεν Μαν, σύμβουλος γαστρεντερολόγος στο Royal Free London NHS Foundation Trust. Απορρίπτει απερίφραστα την ιδέα που προτείνουν ορισμένοι «φυσικοί ειδικοί στην υγεία» ότι το ζεστό νερό και το λεμόνι θα διεγείρουν τους γαστρικούς χυμούς και θα βοηθήσουν να προχωρήσουν τα πράγματα (διεγείροντας τις μυϊκές συσπάσεις που μοιάζουν με κύμα, γνωστές ως περίσταλση).

Το ζεστό νερό και το λεμόνι θεωρούνται ως θεραπεία για διάφορες καταστάσεις, όταν στην πραγματικότητα βλάπτει τα δόντια και δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς υγείας που γίνονται συχνά γι’ αυτό. «Δεν υπάρχουν στοιχεία για επιπλέον γαστρικές εκκρίσεις ή ενισχυμένη περισταλτική», λέει, προσθέτοντας ότι τα λεμόνια δεν έχουν ιδιαίτερα οφέλη σε σχέση με άλλες φυτικές τροφές.

«Το μόνο πράγμα για το οποίο είναι καλό το νερό και το λεμόνι είναι η αντικατάσταση των υγρών, απαραίτητα για να διατηρηθεί το σώμα ενυδατωμένο – αλλά αυτό οφείλεται στο νερό, όχι στο λεμόνι», λέει. «Επιπλέον, τα άτομα που είναι επιρρεπή στην παλινδρόμηση – όπου το οξύ και άλλα περιεχόμενα του στομάχου επανέρχονται στο λαιμό – θα διαπιστώσουν ότι το νερό με λεμόνι επιδεινώνει το πρόβλημα επειδή είναι όξινο».

Το ζεστό νερό και το λεμόνι μπορεί να ακούγονται σαν μια τάση εμπνευσμένη από τα social media, αλλά έγινε δημοφιλής για πρώτη φορά το 1941 όταν ένας διαιτολόγος στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Stanley Burroughs, δημιούργησε το The Master Cleanser, μια δίαιτα που καθόριζε έναν «υγρό καθαρισμό» — συμπεριλαμβανομένου του νερού. και λεμόνια – ως φυσικός τρόπος για να ξεπλύνετε το σώμα από τοξίνες, φυτοφάρμακα και άλλες ακαθαρσίες.

Η συνεχιζόμενη δημοτικότητα του ποτού, ωστόσο, οφείλεται εν μέρει στο ότι το λεμόνι παρέχει βιταμίνη C — απαραίτητη για την προστασία των κυττάρων από βλάβες, τη βοήθεια στην επούλωση πληγών και τη διατήρηση υγιών αιμοφόρων αγγείων και χόνδρων. σε μερικούς ανθρώπους αυτό του δίνει υγιή διαπιστευτήρια. Αλλά όταν πρόκειται για τα δόντια, το ζεστό νερό με προσθήκη λεμονιού είναι κάθε άλλο παρά υγιεινό – κυρίως επειδή ο εξαιρετικά όξινος χυμός λεμονιού μπορεί με την πάροδο του χρόνου να διαλύσει τη σκληρή προστατευτική επιφάνεια του σμάλτου.

«Το φθαρμένο σμάλτο μπορεί στη συνέχεια να ανοίξει την πόρτα στα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα ή μόλυνση», προσθέτει η Hannah Woolnough. “Κάνει επίσης τα δόντια να αποχρωματίζονται καθώς το σμάλτο, το οποίο είναι λευκό, φθείρεται για να αποκαλύψει το στρώμα οδοντίνης από κάτω, το οποίο είναι κίτρινο.” Η βλάβη στο σμάλτο μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο και ευαισθησία καθώς εκθέτει τις νευρικές απολήξεις από κάτω. Μόλις φθαρεί το σμάλτο, η μόνη επιλογή είναι να αντιμετωπιστεί η ζημιά με κάποια μορφή κάλυψης όπως σφραγίσματα, καπλαμάδες και κορώνες.

Εάν η τερηδόνα είναι τόσο εκτεταμένη που φτάνει στον πολτό του δοντιού – το πιο εσώτερο στρώμα του δοντιού – και ειδικά εάν υπάρχει μόλυνση, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θεραπεία του ριζικού σωλήνα ή ακόμα και αφαίρεση του δοντιού. Είναι το οξύ μαζί με τη θερμότητα από το ζεστό νερό και το λεμόνι που παράγει «την τέλεια καταιγίδα για να ενθαρρύνει τη διάβρωση και να οδηγήσει σε σήψη», λέει ο Nilesh Parmar. Αυτό συμβαίνει επειδή το όξινο λεμόνι παρέχει ένα καλύτερο περιβάλλον για να ζήσουν τα επιβλαβή βακτήρια και αυτά τα βακτήρια παράγουν περαιτέρω οξύ για την αφαλάτωση των δοντιών.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού με λεμόνι καθημερινά

Φτιάξτε τη δική σας σπιτική λεμονάδα

Πονόδοντος στις διακοπές: «Tips» για άμεση ανακούφιση

Τα βακτήρια στο στόμα μπορεί να είναι αιτία της νόσου του Crohn

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρόοδος στους βιοδείκτες που σχετίζονται με την ατρησία των χοληφόρων

Η ενσωμάτωση αυτών των βιοδεικτών στην κλινική πράξη μπορεί να διευκολύνει την έγκαιρη διάγνωση, να καθοδηγήσει τις θεραπευτικές παρεμβάσεις και να βελτιώσει τη συνολική πρόγνωση για ασθενείς με ατρησία των χοληφόρων.

Έρευνα προτείνει πιθανούς στόχους για την πρόληψη και την έγκαιρη αναγνώριση ψυχωσικών διαταραχών

Αυτή η πενταετής μελέτη παρακολουθεί 1.500 παιδιά και νέους που παρουσιάζονται για υπηρεσίες ψυχικής υγείας, εξετάζει τη βιολογία, την εκπαίδευση και τη γνωστική τους ικανότητα, κοινωνικούς παράγοντες και πρότυπα χρήσης υπηρεσιών. Ο στόχος είναι να αυξηθεί η κατανόηση του ποιος κινδυνεύει για ψύχωση και, το πιο σημαντικό, πώς να μετριαστεί αυτός ο κίνδυνος μέσω προηγούμενης παρέμβασης.

Ανθρώπινη Πρωτεΐνη - Ελπίδα για μελλοντικές μη εθιστικές θεραπείες πόνου

Καθώς η επιστήμη συνεχίζει να αποκαλύπτει τα μυστήρια των βιολογικών μας μηχανισμών, μελέτες όπως αυτή δείχνουν πώς η εξελικτική βιολογία και η σύγχρονη φαρμακολογία μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των πιεστικών ιατρικών αναγκών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όσους υποφέρουν από χρόνιο πόνο.

Συνταγή που περιλαμβάνει ψητό κοτόπουλο

Ψητό κοτόπουλο: Το ψητό κοτόπουλο είναι ένα ευέλικτο και νόστιμο πιάτο που μπορεί να παρασκευαστεί με πολλούς τρόπους, με τον καθένα να αναδεικνύει μοναδικές γεύσεις και υφές.

Πώς η οδήγηση μππορεί και να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία;

Οδήγηση ψυχική: Η οδήγηση, ενώ συχνά θεωρείται ως μια δραστηριότητα ρουτίνας, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική υγεία με διάφορους τρόπους, επηρεάζοντας τη διάθεση, τα επίπεδα άγχους και τη συνολική ευεξία.

Δροσιστικό ρόφημα με καφέ, σοκολάτα και πάγο

Δροσιστικό ρόφημα: Η δημιουργία ενός δροσιστικού ποτού με σοκολάτα καφέ είναι ένας απολαυστικός τρόπος για να συνδυάσετε τις πλούσιες γεύσεις του καφέ και της σοκολάτας με τη δροσιά του πάγου

Close Icon