ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός- Θεωρίες συνωμοσίας: Ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία

Κορωνοϊός- Θεωρίες συνωμοσίας: Ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία

Κορωνοϊός Θεωρίες Συνωμοσίας: Ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία. Οι κρίσεις στη δημόσια υγεία έχουν γεννήσει θεωρίες συνωμοσίας από τότε που ο Μαύρος Θάνατος κατέστρεψε την Ευρώπη το 1300, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν απεγνωσμένα να κατανοήσουν τις χαοτικές δυνάμεις που διαταράσσουν τη ζωή τους.

Ενώ η σύγχρονη επιστήμη προσφέρει μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι ασθένειες μολύνουν τους ανθρώπους και πώς να τους συγκρατήσουν, οι θεωρίες συνωμοσίας COVID-19 εξαπλώνονται γρήγορα μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, αναξιόπιστων ειδησεογραφικών μέσων και από τους πολιτικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Το αποτέλεσμα: πολλοί Αμερικανοί πιστεύουν τώρα σε θεωρίες συνωμοσίας που σχετίζονται με την πανδημία – και, ανησυχητικά, οι ίδιοι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού. Σε μια μελέτη του Κέντρου Δημόσιας Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην Κοινωνική Επιστήμη και την Ιατρική, οι ερευνητές ερεύνησαν μια ομάδα 840 ενηλίκων των ΗΠΑ – πρώτα στα τέλη Μαρτίου και στη συνέχεια ξανά στα μέσα Ιουλίου – για να προσδιορίσουν πώς οι πεποιθήσεις και οι ενέργειες των Αμερικανών σχετικά με το η πανδημία άλλαξε με την πάροδο του χρόνου. Συνολικά, διαπίστωσαν ότι οι θεωρίες συνωμοσίας COVID-19 δεν είναι μόνο συνηθισμένες, αλλά κερδίζουν την δημοτικότητα.

Τον Μάρτιο, το 28% των ανθρώπων πίστευαν ότι η κινεζική κυβέρνηση δημιούργησε τον κορωνοϊό ως βιολογικό όπλο. Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε στο 37% μέχρι τον Ιούλιο. Περίπου το 24% πίστευε ότι ο διογκωμένος κίνδυνος του ιού θα βλάψει τον Τραμπ πολιτικά παρά την έλλειψη στοιχείων. Μέχρι τον Ιούλιο, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 32%. Και τον Μάρτιο, περίπου το 15% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι πίστευαν ότι η φαρμακευτική βιομηχανία δημιούργησε τον ιό για να αυξήσει τις πωλήσεις φαρμάκων και εμβολίων – μια άλλη αβάσιμη θεωρία – σε σύγκριση με το 17% τον Ιούλιο. Ακόμα κι αν κάποιος πιστεύει ότι η NASA προσέλαβε τον Stanley Kubrick για να πλαστογραφήσει ότι η προσγείωση στο φεγγάρι έχει μικρή επίδραση στον κόσμο πέρα ​​από αυτό το άτομο. Όμως, σε περίπτωση πανδημίας – η οποία απαιτεί από τους ανθρώπους να ακολουθούν τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία για να διατηρούν ο ένας τον άλλον ασφαλή – η συνωμοτική σκέψη μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες.

Πράγματι, η μελέτη διαπίστωσε ότι το 62% των ανθρώπων, που πιθανότατα πίστευαν ότι σε συνωμοσίες κορωνοϊού ,δήλωσαν ότι φορούν μάσκα κάθε μέρα όταν βρίσκονται γύρω από άλλα άτομα μακριά από το σπίτι, σε σύγκριση με το 95% των μη πιστών. Επιπλέον, οι άνθρωποι που πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας COVID-19 είχαν 2,2 φορές λιγότερες πιθανότητες να πουν ότι ήθελαν να κάνουν εμβόλιο τον Μάρτιο,  μέχρι τον Ιούλιο, είχαν 3,5 φορές λιγότερες πιθανότητες να θέλουν να εμβολιαστούν. Πού συλλέγουν οι άνθρωποι αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας COVID-19; Οι πιστοί ήταν πιο πιθανό να είναι μεγάλοι χρήστες των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και θεατές των συντηρητικών μέσων όπως το Fox News, σύμφωνα με τη μελέτη. Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι που παρακολουθούν άλλα τηλεοπτικά κανάλια ειδήσεων ήταν πιο πιθανό να ακολουθήσουν οδηγίες για τη δημόσια υγεία και να επιθυμούν εμβολιασμό.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τρόμος στη Δανία ανακάλυψαν ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του COVID-19 σε μινκ

Σε ισχύ από αύριο το καθολικό lockdown - Τι αλλάζει στη ζωή μας

Νέα μελέτη για τη σχέση κορωνοϊού και επικίνδυνης θρόμβωσης

Νέα lockdowns στην Ευρώπη φέρνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Καρδιακή προσβολή: Η οικονομική επισφάλεια σημαίνει μεγαλύτερη θνησιμότητα

Καρδιακή προσβολή: Οι φτωχότεροι ασθενείς που επιβίωσαν της καρδιακής προσβολής είχαν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις αιτίες — 11,8%, σε σύγκριση με 10,4% για εκείνους που ανήκουν στην πιο εύπορη ομάδα, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Σε πλήρη λειτουργία ξανά o e-ΕΦΚΑ

e-ΕΦΚΑ: Το σύνολο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του, καθώς και των πληροφοριακών συστημάτων τόσο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσο και των λοιπών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα που υποστηρίζονται από τα συστήματα του φορέα, είναι σε ξανά σε λειτουργία.

Υψηλό κόστος ζωής για ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία

Δρεπανοκυτταρική νόσος: Οι Αμερικανοί που ζουν με δρεπανοκυτταρική αναιμία και έχουν ιδιωτική ασφάλιση αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο κόστος 1.300 $ ετησίως και $44.000 στο σύνολο της ζωής τους, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Πόσο καλό μας κάνουν τα vegan φαγητά;

Vegan διατροφή: Μια vegan διατροφή αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των αυγών. Όταν οι άνθρωποι την ακολουθούν σωστά, μια vegan δίαιτα μπορεί να είναι εξαιρετικά θρεπτική, να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Οι επιστήμονες ακόμη αναζητούν τα αίτια πίσω από την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

Παιδική ηπατίτιδα: Υπήρξε κάποια αύξηση στον αδενοϊό 41 που προκαλεί περισσότερες περιπτώσεις ενός προηγουμένως μη ανιχνευμένου προβλήματος; Είναι τα παιδιά πιο ευάλωτα λόγω των lockdown;

Τι είναι το στίγμα και πώς δημιουργείται;

Στίγμα: Με έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πτώση της ψυχικής τους υγείας, η κοινωνία γίνεται καλύτερα εξοπλισμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας. Ωστόσο, το στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια και την αναζήτηση βοήθειας παραμένει.