ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός μετάδοση: Τα μοτίβα κίνησης του αέρα και η παρατήρηση των επιστημόνων

Κορωνοϊός μετάδοση: Τα μοτίβα κίνησης του αέρα και η παρατήρηση των επιστημόνων

Τα μοτίβα κίνησης του αέρα γύρω από δύο ανθρώπους που απλά συνομιλούν σε συνηθισμένες συνθήκες, όπως ο υπάλληλος και ο πελάτης ενός κομμωτηρίου, παρατήρησαν οι επιστήμονες, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο εύκολα μεταδίδεται ο κορωνοϊός

Κορωνοϊός μετάδοση: Η COVID-19 μπορεί να εξαπλωθεί από ασυμπτωματικούς αλλά μολυσμένους ανθρώπους μέσω των μικροσκοπικών αεροσωματιδίων που βρίσκονται στον εκπνεόμενο αέρα. Οι περισσότερες μελέτες σχετικά με τη ροή του εκπνεόμενου αέρα έχουν επικεντρωθεί στο βήξιμο ή το φτάρνισμα, τα οποία διαχέουν τα αεροσωματίδια σε μακρινές αποστάσεις. Ωστόσο, ακόμα και μια απλή συνομιλία με έναν άνθρωπο είναι εξίσου επικίνδυνη, καθώς ο ιός μπορεί να προσβάλλει το άτομο ακόμα και μέσω της ομιλίας. Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Physics of Fluids, επιστήμονες από την Ιαπωνία χρησιμοποίησαν καπνό και λέιζερ για να μελετήσουν τη ροή του εκπνεόμενου αέρα κοντά και γύρω από δύο ανθρώπους που συνομιλούν σε διάφορες στάσεις, όπως αυτές που εντοπίζονται σε υπηρεσίες, όπως τα κομμωτήρια, τα ιατρικά εργαστήρια ή οι εγκαταστάσεις μακρόχρονης φροντίδας.

Στη μελέτη αυτή, χρησιμοποιήθηκαν ηλεκτρονικά τσιγάρα για να παράγουν τεχνητό καπνό από σταγονίδια με διάμετρο περίπου 1/10 micron, παρόμοιου μεγέθους με αυτό ενός σωματιδίου του κορωνοϊού. Το υγρό που χρησιμοποιήθηκε σε αυτές τις συσκευές ατμού, ένα μείγμα γλυκερίνης και προπυλενογλυκόλης, παράγει ένα σύννεφο μικροσκοπικών σταγονιδίων που διασκορπίζει το φως από ένα λέιζερ, επιτρέποντας την οπτικοποίηση των μοτίβων κίνησης του αέρα. «Αναλύσαμε τα χαρακτηριστικά διάχυσης της εκπνοής με και χωρίς μάσκα όταν ένας άνθρωπος στεκόταν, καθόταν, κοιτούσε χαμηλά ή ξάπλωνε με το πρόσωπο προς τα πάνω», εξηγεί ο συγγραφέας Keiko Ishii. Για να μελετήσουν τις επιδράσεις της ομιλίας κατά την εκπνοή, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έναν κλασικό χαιρετισμό της Ιαπωνίας που επαναλαμβανόταν συνεχώς κατά την μαγνητοσκόπηση του σύννεφου καπνού. Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε ένα κομμωτήριο, με στάσεις που προσομοίαζαν στο σενάριο μιας κλασικής εξυπηρέτησης πελάτη, όπως το λούσιμο.

Τα πειράματα αποκάλυψαν ότι ο εκπνεόμενος αέρας από το άτομο που δεν φορά μάσκα και μιλά τείνει να κινείται καθοδικά λόγω της βαρύτητας. Επομένως, αν ένας πελάτης ή ένας ασθενής σε ιατρικό εργαστήριο είναι ξαπλωμένος, θα μολυνθεί από την COVID-19. Όταν το άτομο που στέκεται ή κάθεται φορά μάσκα, ο καπνός τείνει σε προσκολλάται στο σώμα του, επειδή είναι θερμότερος από τον περιβάλλοντα αέρα και ρέει προς τα πάνω κατά μήκος του σώματος. Αν ένας υπάλληλος σκύψει, όμως, τα αεροσωματίδια τείνουν να αποκολλώνται από το σώμα του και να πέφτουν στον πελάτη που βρίσκεται σε χαμηλότερο σημείο. Οι ερευνητές πειραματίστηκαν, επίσης, με τις ασπίδες προσώπου και διαπίστωσαν ότι μπορούν να αποτρέψουν τη διαρροή των αεροσωματιδίων από τη μάσκα του υπαλλήλου από το να φτάσουν μέχρι τον πελάτη. «Η ασπίδα προσώπου ενίσχυσε την άνοδο του εκπνευόμενου αέρα. Επομένως, είναι πιο αποτελεσματικό να φοράμε μάσκα μαζί με ασπίδα προσώπου όταν παρέχουμε υπηρεσίες στους πελάτες μας», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Για ενδεχόμενο τέταρτο κύμα μετάδοσης του κορωνοϊού μιλούν οι ειδικοί στις ΗΠΑ

Τρία σημαντικά νέα δεδομένα για τον Covid-19

Οι τελευταίες συστάσεις του CDC για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σεξουαλική υγεία κλειτορίδα : Τρόποι για να την ερεθίσετε

Σεξουαλική υγεία κλειτορίδα :Επειδή το πως θα διεγέρεις σεξουαλικά μία γυναίκα θα έπρεπε να αποτελεί κυρίαρχο στόχο. Σου βρήκαμε και σου παρουσιάζουμε τρόπους για να καταφέρεις να την ξεσηκώσεις.

Τέλος τα SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις με το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου

Ένα βήμα πιο κοντά στην επιστροφή στην κανονικότητα βρίσκεται πλέον η χώρα μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος παρουσίασε τον οδικό χάρτη για την απελευθέρωση συγκεκριμένων κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων για την περίοδο αμέσως μετά το Πάσχα. Το ερώτημα που παραμένει, ωστόσο, είναι πότε θα φύγει από τη ζωή μας το SMS.

Moderna και pfiszer εμβόλια : Ασφαλή για όσες είναι σε ενδιαφέρουσα

Moderna και pfiszer εμβόλια : Νέες έρευνες φέρνουν στο φως ότι τα εμβόλια της moderna και της pfsizer είναι απόλυτα ασφαλή τόσο για τις έγκυες γυναίκες, όσο και για τα νεογνά επειδή ο εμβολιασμός κατά την κύηση προσδίδει ανοσία.

Φυτικές ίνες : Τα οφέλη τους στον οργανισμό

Φυτικές ίνες : Όπως έχει γίνει γνωστό μέσω μελετών οι φυτικές ίνες έχουν πολλά και σημαντικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανσμό. Γι αυτό και εμείς σου παρουσιάζουμε τις τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες για να τις εντάξεις στην διατροφή σου.

Επιδόματα ανεργίας συντάξεις: Όλες οι πληρωμές μέχρι τις 29 Απριλίου

Επιδόματα ανεργίας συντάξεις: Μέχρι τέλος Απριλίου οι δημόσιοι φορείς θα περάσουν στην καταβολή πολλών και διαφορετικών επιδομάτων τα οποία αντιστοιχούν σε αναρίθμητους δικαιούχους.

Η παύση του εμβολίου της J&J ήταν ένα μεγάλο λάθος δηλώνει ο καθηγητής ιατρικής Δρ. Marc Siegel

Δρ Marc Siegel: Τα μηνύματα κατά του φόβου είναι σημαντικά για τους κλινικούς ιατρούς που προσπαθούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να θέσουν τους κινδύνους σε προοπτική. Siegel: «Τεράστια πυρκαγιά» στα μηνύματα εμβολίων από τον Fauci, αξιωματούχους υγείας. Ο καθηγητής Ιατρικής και ιατρικός συνεργάτης της Fox News, Dr. Marc Siegel, συζητά την εκτεταμένη κριτική για την […]

Τα εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν κορωνoϊό σε δείγματα ούρων

Σε μελλοντικές μελέτες, οι ερευνητές θα πρέπει να εκπαιδεύουν σκύλους σε διαφορετικά δείγματα και να μην δοκιμάζουν επανειλημμένα τα σκυλιά σε δείγματα από τα ίδια άτομα, σύμφωνα με τη δήλωση.