ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός λοίμωξη: Το ιξώδες αίματος επηρεάζει την έκβαση της COVID

Κορωνοϊός λοίμωξη: Το ιξώδες αίματος επηρεάζει την έκβαση της COVID

Κορωνοϊός λοίμωξη: Το πόσο παχύρευστο είναι το αίμα ενός ατόμου μπορεί να είναι θέμα ζωής ή θανάτου εάν προσβληθεί από τον COVID-19, προτείνει μια νέα μελέτη.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 και έχουν υψηλότερο ιξώδες αίματος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από επιπλοκές που σχετίζονται με τον COVID-19, διαπίστωσαν οι ερευνητές. «Αυτή η μελέτη καταδεικνύει τη σημασία του ελέγχου για το ιξώδες του αίματος σε ασθενείς με COVID-19 νωρίς κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο, το οποίο επιτυγχάνεται εύκολα μέσω εργαστηριακής εργασίας ρουτίνας. Τα αποτελέσματα μπορούν να βοηθήσουν στον καθορισμό της καλύτερης πορείας θεραπείας για ασθενείς σε κίνδυνο και να βοηθήσουν στη βελτίωση των αποτελεσμάτων», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Robert Rosenson, διευθυντής καρδιομεταβολικών διαταραχών για το Mount Sinai Health System στη Νέα Υόρκη.

Είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι ο COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος, ιδιαίτερα μεταξύ των ατόμων με πιο παχύρευστο αίμα. Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη που προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το ιξώδες του αίματος για να προβλέψει τον κίνδυνο θανάτου μεταξύ των ασθενών με COVID-19, σημείωσαν οι ερευνητές. Για τη μελέτη, ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 5.600 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Νοεμβρίου 2021.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με υψηλότερο ιξώδες αίματος στις αρτηρίες τους είχαν 60% υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, ενώ το πιο παχύρευστο αίμα στα μικρότερα αγγεία αύξησε τον κίνδυνο θανάτου κατά 32%. Οι γιατροί μπορεί να θέλουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν αραιωτικά αίματος όταν θεραπεύουν ασθενείς με COVID-19 με παχύρρευστο αίμα και οι ασθενείς μπορεί επίσης να επωφεληθούν είτε από περισσότερη ενυδάτωση είτε από υψηλότερες δόσεις στεροειδών, για τη μείωση της φλεγμονής, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Διερευνούμε επί του παρόντος τα αποτελέσματα της θεραπευτικής ηπαρίνης για τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών κατά τη διάρκεια οξειών λοιμώξεων COVID-19, οι οποίες μπορεί να ωφελήσουν πολύ όσους έχουν υψηλό ιξώδες αίματος», σημείωσε ο Rosenson. Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουλίου στο Journal of the American College of Cardiology.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα & διαβήτη αμέσως μετά την Covid

Σπάνια η κάθετη μετάδοση του SARS-CoV-2 από μητέρα σε νεογνό

Πώς επηρεάζει η COVID-19 τα άτομα με διαβήτη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο σοβαρή είναι η νόσηση με τον ιό Coxsackie;

Κοξάκι: Ενώ οι λοιμώξεις από τον ιό Coxsackie είναι συχνά ήπιες και αυτοπεριοριζόμενες, μερικές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα όταν επηρεάζουν την καρδιά.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών - Κατανοώντας τις επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Η κατανόηση των επιπτώσεών του σε διάφορους τομείς, όπως ο μεταβολισμός, η ψυχική υγεία και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών.