Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός Lockdown: Τα παιδιά έχουν πάρει βάρος κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς αυξάνεται η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού

Κορωνοϊός Lockdown: Τα παιδιά έχουν πάρει βάρος κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς αυξάνεται η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού

«Τα παιδιά επηρεάζονται από το περιβάλλον και την επιρροή των γονιών τους», δήλωσε ο Μιχαηλίδης στο Fox News. "Η στάση και οι συνήθειές σας γύρω από το φαγητό μπορεί να οδηγήσουν σε υγιείς ή διαταραγμένες διατροφικές σκέψεις."

Κορωνοϊός Lockdown: Ένα στα 3 παιδιά των ΗΠΑ ξεπέρασε την αναμενόμενη αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διαπιστώθηκε από μελέτη Η αύξηση βάρους που σχετίζεται με την πανδημία γίνεται πρόβλημα για τα παιδιά και θα μπορούσε να οφείλεται στην αύξηση της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.

Μια νέα μελέτη από το περιοδικό Pediatric Obesity αναφέρει ότι οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά σε όλη την πανδημία του κορωνοϊού.

«Οι ανησυχίες για τις συμπεριφορές της υγείας των παιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας αντικατοπτρίζονται μέσω σχολίων που προβλέπουν τις άμεσες και μακρινές επιπτώσεις της COVID-19 στη δραστηριότητα των παιδιών, τον ύπνο, τη διαιτητική πρόσληψη και τον χρόνο οθόνης», αναφέρει η μελέτη.

“Οι αρχικές μελέτες διατομής και διαμήκους δείχνουν ότι τα παιδιά είναι λιγότερο δραστήρια, καταναλώνουν περισσότερα σνακ και ασχολούνται με περισσότερο χρόνο οθόνης σε σύγκριση με την αναδρομική ανάκληση προ-πανδημικών συμπεριφορών ή συμπεριφορών αυτοαναφοράς”.

Η αύξηση βάρους που σχετίζεται με την πανδημία γίνεται πρόβλημα για τα παιδιά και θα μπορούσε να οφείλεται στην αύξηση των επεξεργασμένων τροφίμων, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη εξετάστηκαν για έξι εβδομάδες κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού από το 2018 έως το 2020 μέσω αυτο-αναφερόμενων περιοδικών τροφίμων, ύπνου και ώρας οθόνης και δεδομένων άσκησης που λήφθηκαν μέσω Fitbit Charge-2 fitness trackers. Ερευνητές για την Παιδιατρική Παχυσαρκία διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες γνώρισαν «επιταχυνόμενη αύξηση βάρους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες» και ότι η τάση αυτή πέρασε από την πανδημία, ενώ τα παιδιά έμεναν στο σπίτι για εικονική μάθηση.

Μια μεγαλύτερη μελέτη Cosmos του Αυγούστου 2021 που δημοσιεύθηκε στο Epic Health Research Network ανέλυσε περισσότερα από 5,3 εκατομμύρια αρχεία παιδιατρικών ασθενών και διαπίστωσε ότι ένα στα τρία παιδιά (33,8%) στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει την αναμενόμενη αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πριν η πανδημία γίνει ένας παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους στα παιδιά, τα παιδιά ηλικίας από 2 έως 19 ετών έτρωγαν περισσότερα «υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα», σύμφωνα με έρευνα του JAMA Network-ενός περιοδικού ανοιχτής πρόσβασης που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ιατρική Ένωση. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε επίσης τον Αύγουστο του 2021, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τροφίμων με υπερμεπεξεργασία αυξήθηκε από 61,4% σε 67% μεταξύ των Αμερικανών νέων.

Η άνοδος παρατηρήθηκε σε 33.795 συμμετέχοντες στη μελέτη από το 1999 έως το 2018.

Ενώ τα στατιστικά στοιχεία για την αύξηση του σωματικού βάρους στα παιδιά είναι σίγουρα αποθαρρυντικά, οι ειδικοί σε θέματα τροφίμων και υγείας λένε ότι υπάρχουν τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να κάνουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Πριν η πανδημία γίνει ένας παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους στα παιδιά, τα παιδιά ηλικίας από 2 έως 19 ετών έτρωγαν περισσότερα «υπερ -επεξεργασμένα τρόφιμα», σύμφωνα με έρευνα του JAMA Network. (iStock)

“Η εμπλοκή των παιδιών στην κουζίνα με υγιεινές συνταγές, μπορεί να τους κάνει πιο πιθανό να επιλέξουν πιο υγιεινά τρόφιμα αντί για πρόχειρο φαγητό. Ξεκινήστε με απλές διασκεδαστικές εργασίες, όπως η σπείρα των ζυμαρικών κολοκυθιού, η μετατροπή της σάλτσας σε σαλάτα ή η μετατροπή των ενεργειακών μπουκιών βρώμης σε μπάλες.

«Η Mackenzie Burgess, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και δημιουργός συνταγών στο Cheerful Choices, δήλωσε στο Fox News. Και συνέχισε: “Αυτή η πρακτική επιτρέπει στα παιδιά να γίνουν πιο άνετα και εξοικειωμένα με αυτά τα συστατικά και βοηθά στην προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.” Ο Δρ Ανδρέας Μιχαηλίδης, επικεφαλής ψυχολογίας στο Noom – μια ψηφιακή εφαρμογή διατροφής και άσκησης – είπε ότι οι γονείς μπορούν να επηρεάσουν θετικά τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού τους, επαινώντας το όταν επιλέγουν υγιεινά τρόφιμα και προσφέροντας επιλογές κατά τη διάρκεια του γεύματος. Τα τρόφιμα που συνιστά περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, χούμους, φυστικοβούτυρο, σάλτσα και γιαούρτι με βάση το γιαούρτι.

Ο Μιχαηλίδης σημείωσε επίσης ότι οι γονείς πρέπει να χρησιμεύσουν ως πρότυπα αν προσπαθούν να ενσταλάξουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

“Τα παιδιά επηρεάζονται από το περιβάλλον και την επιρροή των γονιών τους», δήλωσε ο Μιχαηλίδης στο Fox News. “Η στάση και οι συνήθειές σας γύρω από το φαγητό μπορεί να οδηγήσουν σε υγιείς ή διαταραγμένες διατροφικές σκέψεις.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα επίπεδα παχυσαρκίας αυξήθηκαν σε όλα τα εύρη ηλικιών, αλλά ήταν πιο έντονα σε ασθενείς ηλικίας 5-9 ετών, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής

Γιορτές Καρντίνα: Καμπανάκι κινδύνου για τους διαβητικούς μια εκτός ελέγχου διατροφή

Οδηγός διατροφής για όλη την οικογένεια με ένα κλικ

Παιδική παχυσαρκία λύσεις: ποιοι παράγοντες ενισχύουν τον κίνδυνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λόγοι που τα αναπνευστικά προβλήματα έχουν αυξηθεί τόσο πολύ σήμερα

Αναπνευστικά προβλήματα: Οι επαγγελματικές εκθέσεις σε αναπνευστικούς κινδύνους, όπως σκόνη, χημικές ουσίες, αναθυμιάσεις και αλλεργιογόνα, ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία του αναπνευστικού.

Ενίσχυση στον κλάδο ένδυσης από την ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Έγινε μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό την ενίσχυση της ειδικότητας «Υφάσματος, Ένδυσης και Σχεδιασμού Ενδύματος» και τη διασύνδεση των αποφοίτων με την αγορά εργασίας.

Close Icon