Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός Γονιμότητα: Πιθανές επιπτώσεις στο σπέρμα

Κορωνοϊός Γονιμότητα: Πιθανές επιπτώσεις στο σπέρμα

Κορωνοϊός Γονιμότητα: Νέα έκθεση παρέχει τα πρώτα άμεσα στοιχεία μέχρι σήμερα ότι η μόλυνση από κορωνοϊό επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος και το ανδρικό αναπαραγωγικό δυναμικό

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε εχθές, Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021, στο περιοδικό Reproduction, οι σοβαρότερες περιπτώσεις προσβολής από κορωνοϊό ενδέχεται να επηρεάσουν την ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα και συνεπώς τη γονιμότητά του. «Αυτή η έκθεση παρέχει τα πρώτα άμεσα στοιχεία μέχρι σήμερα ότι η μόλυνση από κορωνοϊό επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος και το ανδρικό αναπαραγωγικό δυναμικό», ανέφεραν στην έκθεσή τους οι συγγραφείς της μελέτης.

Δείγμα της μελέτης ήταν 105 γόνιμοι άνδρες χωρίς κορωνοϊό και 84 γόνιμοι άνδρες με κορωνοϊό. Επί 60 ημέρες η ερευνητική ομάδα ανέλυσε την ποιότητα του σπέρματός τους, ανά 10ήμερο. Σύμφωνα με την έκθεση, η συγκέντρωση, η κινητικότητα και το σχήμα του σπέρματος επηρεάστηκαν αρνητικά από τον ιό, ενώ όσο πιο σοβαρά νοσούσε κάποιος, τόσο περισσότερο επηρεαζόταν η ποιότητα του σπέρματος. Ωστόσο, εμπειρογνώμονες που δεν συμμετείχαν στην εν λόγω ερευνητική ομάδα ήταν αμέσως σκεπτικοί σχετικά με το συμπέρασμα αυτό, επισημαίνοντας πως πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί στην ερμηνεία των δεδομένων στα οποία κατέληξε η άνω έκθεση, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να καταλήξουμε σε υπερβολικές γενικεύσεις.

Για παράδειγμα, οι συγγραφείς δηλώνουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν πως η «λοίμωξη με κορωνοϊό προκαλεί σημαντικές βλάβες στην αναπαραγωγική λειτουργία των ανδρών», αλλά «η έρευνα δε δείχνει στην πραγματικότητα παρά μόνο μια συσχέτιση», είπε ο Allan Pacey, καθηγητής ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στο Νότιο Γιορκσάιρ του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως επισημαίνει η Δρ Channa Jayasena, σύμβουλος στην αναπαραγωγική ενδοκρινολογία και ανδρολογία στο Imperial College του Λονδίνου «το να είσαι άρρωστος από οποιονδήποτε ιό, όπως η γρίπη, μπορεί προσωρινά να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων (σε ορισμένες περιπτώσεις στο μηδέν) για μερικές εβδομάδες ή μήνες. Αυτό καθιστά δύσκολο να προσδιοριστεί πόσες από τις μειώσεις που παρατηρήθηκαν σε αυτήν τη μελέτη οφείλονται συγκεκριμένα στη λοίμωξη από κορωνοϊό κι όχι απλώς στο ότι είναι κανείς άρρωστος». Σύμφωνα με την Alison Murdoch, η οποία είναι επικεφαλής του Κέντρου Γονιμότητας του Newcastle στο Διεθνές Κέντρο για το Life, Πανεπιστήμιο Newcastle στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι στιγμής «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός μπορεί να ανιχνευτεί στο σπέρμα ή ότι μπορεί να μεταδοθεί διαμέσου αυτού».
Από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού «υπήρξε μια κατανοητή (αλλά θεωρητική) ανησυχία σχετικά με το εάν ο κορωνοϊός μπορεί να έχει επιζήμια επίδραση στη γονιμότητα των ανδρών που μολύνθηκαν», επεσήμανε ο Pacey. Αφού εξέτασε περίπου 14 μελέτες που δημοσιεύθηκαν για το θέμα, ο καθηγητής δήλωσε ότι κατέληξε στο συμπέρασμα πως «οποιαδήποτε μετρήσιμη επίδραση του κορωνοϊού στη γονιμότητα των ανδρών ήταν πιθανώς μόνο μικρή και προσωρινή». «Τα ευρήματα αυτής της μελέτης», πρόσθεσε, «θα μπορούσαν να οφείλονται σε άλλους παράγοντες, όπως η χρήση φαρμάκων για τη θεραπεία του ιού», παράγοντες «τους οποίους οι συγγραφείς αναγνώρισαν επίσης στη μελέτη». «Επομένως, το μόνο που βλέπω σε αυτό το σύνολο δεδομένων είναι πιθανές διαφορές στην ποιότητα του σπέρματος μεταξύ ανδρών που είναι άρρωστοι με εμπύρετη ασθένεια και εκείνων που ήταν καλά. Γνωρίζουμε ήδη ότι μια εμπύρετη ασθένεια μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή σπέρματος, ανεξάρτητα από το τι το προκάλεσε», κατέληξε ο καθηγητής.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σε προβληματίζει η διαρροή του σπέρματος

Πώς επηρεάζεται το σπέρμα των ασθενών με covid - 19 σύμφωνα με νέα έρευνα

Κολοκυθόσουπα ... Μία από τις πιο εύκολες συνταγές με υλικά που συμβάλλουν στην γονιμότητα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προειδοποιητικά σημάδια φραγμένων αρτηριών στα πόδια και τα πόδια τη νύχτα

Φραγμένες αρτηρίες: Τα προειδοποιητικά σημάδια απόφραξης των αρτηριών στα πόδια μπορεί να εκδηλωθούν διαφορετικά κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω μειωμένης ροής αίματος και αλλαγών στη θέση του σώματος.

Ενισχύστε τον εγκέφαλό σας, τις αρθρώσεις, το ανοσοποιητικό με αντιοξειδωτικά, ωμέγα-3, βιταμίνες

Λειτουργικές τροφές: Τα λειτουργικά τρόφιμα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή λόγω της ικανότητάς τους να παρέχουν οφέλη για την υγεία πέρα ​​από τη βασική διατροφή.

Οφθαλμικό σύνδρομο που προκαλείται από τη θερμότητα

Μάτια θερμοκρασία: Το οφθαλμικό σύνδρομο που προκαλείται από τη θερμότητα (HIOS) είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από δυσφορία στα μάτια και βλάβες που προκύπτουν από παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες.

Close Icon