ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός Εμβόλιο «Nocebo»: Εάν αναμένετε παρενέργειες, μπορεί να έρθουν

Κορωνοϊός Εμβόλιο «Nocebo»: Εάν αναμένετε παρενέργειες, μπορεί να έρθουν

Κορωνοϊός Εμβόλιο «Nocebo»: Πριν κάνουν την πρώτη τους δόση εμβολίου για τον COVID, πολλοί Αμερικανοί ήταν νευρικοί σχετικά με το πώς θα αντιδρούσει ο οργανισμός τους στο εμβόλιο, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι οι φόβοι για παρενέργειες μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες.

Για τη διερεύνηση αυτής της λεγόμενης επίδρασης του «nocebo» σε άτομα που λαμβάνουν εμβόλια για τον COVID-19, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 12 κλινικές δοκιμές εμβολίων για τον COVID-19 και συνέκριναν τα ποσοστά παρενεργειών σε περισσότερους από 22.000 συμμετέχοντες που έλαβαν τα εμβόλια και περισσότερους από 22.000 που έλαβαν ένα εμβόλιο εικονικού φαρμάκου.

Μετά το πρώτο εμβόλιο, συστηματικές παρενέργειες — συμπτώματα που επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα, όπως πυρετός, πονοκέφαλος και κόπωση — αναφέρθηκαν από περίπου το 46% των ληπτών του εμβολίου. Αλλά περισσότερο από το 35% των ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο εικονικού φαρμάκου παρουσίασαν επίσης παρόμοιες παρενέργειες, διαπίστωσε μια ομάδα ερευνητών της Βοστώνης. Τουλάχιστον μία τοπική ανεπιθύμητη ενέργεια — όπως πόνος στο σημείο της ένεσης, ερυθρότητα ή πρήξιμο — αναφέρθηκε από το 16% των ληπτών εικονικού φαρμάκου και τα δύο τρίτα των ληπτών του εμβολίου.

Το φαινόμενο nocebo αντιπροσώπευε πολλές από τις παρενέργειες στην ομάδα που έλαβε το εικονικό εμβόλιο και για το 76% όλων των παρενεργειών στην ομάδα του εμβολίου μετά το πρώτο εμβόλιο, υπολόγισαν οι ερευνητές.

Μετά το δεύτερο εμβόλιο, συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρθηκαν από το 32% αυτών στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου και το 61% από εκείνους στην ομάδα του εμβολίου, και τοπικές ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρθηκαν από το 12% αυτών στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου και το 73% αυτών στην ομάδα την ομάδα εμβολίων.

Το φαινόμενο nocebo αντιπροσώπευε σχεδόν το 52% των ανεπιθύμητων ενεργειών που αναφέρθηκαν μετά τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στις 18 Ιανουαρίου στο περιοδικό JAMA Network Open.

«Ανεπιθύμητα συμβάντα μετά τη θεραπεία με εικονικό φάρμακο είναι κοινά σε τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες δοκιμές», σημείωσε η συγγραφέας της μελέτης Julia Haas, ερευνήτρια στο Πρόγραμμα Μελετών Placebo στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη. «Η συλλογή συστηματικών στοιχείων σχετικά με αυτές τις ανταποκρίσεις nocebo σε δοκιμές εμβολίων είναι σημαντική για τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 παγκοσμίως, ειδικά επειδή η ανησυχία για παρενέργειες αναφέρεται ότι είναι λόγος δισταγμού για τον εμβολιασμό», δήλωσε η Haas σε δελτίο τύπου του ιατρικού κέντρου.

«Τα μη ειδικά συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος και η κόπωση — τα οποία έχουμε αποδείξει ότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο nocebo — αναφέρονται στις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό για τον COVID-19 σε πολλά ενημερωτικά φυλλάδια», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Ted Kaptchuk, διευθυντής του Πρόγραμμα στο Placebo Studies and the Therapeutic Encounter.

«Η ιατρική βασίζεται στην εμπιστοσύνη», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ted Kaptchuk, διευθυντής του Πρόγραμμα στο Placebo Studies and the Therapeutic Encounter. Το να γνωρίζει το κοινό ότι το φαινόμενο nocebo μπορεί να διαδραματίσει ρόλο σε οποιαδήποτε παρενέργεια του εμβολίου «θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των ανησυχιών για τον εμβολιασμό κατά του COVID-19, κάτι που μπορεί να μειώσει τον δισταγμό εμβολιασμού», τονίζει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Περιορισμένη άμυνα κατά της Όμικρον η 4η δόση στο Ισραήλ

Νίκος Τσοπάνογλου στο healthweb: Τα εμβόλια εκπαιδεύουν το ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού  

Θεοδωρίδου - Παπαευαγγέλου: Καμία μυοκαρδίτιδα σε ηλικίες 5-11 ετών από το εμβόλιο έναντι της Covid

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.

8 παράξενα αίτια που μπορούν να ανεβάσουν την αρτηριακή σας πίεση

Υπέρταση: Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένα από τα πιο ανησυχητικά ζητήματα υγείας σε όλο τον κόσμο και μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους, όπως η παχυσαρκία, το στρες και ο διαβήτης μεταξύ άλλων.

Νέα θεραπεία για το σύνδρομο Allan Herndon Dudley

Σύνδρομο Allan Herndon Dudley: Οι γονιδιακές θεραπείες είναι ένας πολλά υποσχόμενος νέος τρόπος για τη θεραπεία αναπτυξιακών νευρολογικών διαταραχών, όπως το AHDS, παράγοντας την πρωτεΐνη MCT8.

Καιρός να εμπιστευτείτε τις αισθήσεις σας και να μαγειρέψετε!

Διαισθητική μαγειρική: Μην δεσμεύεστε από την αλληλουχία βημάτων μιας συνταγής, ούτε από την στείρα αναπαραγωγή υλικών. Προσαρμόστε κάθε πιάτο στα γούστα σας, έχοντας εμπιστοσύνη στις αισθήσεις σας!

Νόστιμο σάντουιτς για τη δουλειά

Σνακ: Φτιάξτε ένα νόστιμο, υγιεινό και vegan σνακ για την εργασία σας ή τη βόλτα σας. Γνωρίστε πώς να τρώτε υγιεινά, χωρίς να στερείστε τις λαχταριστές γεύσεις.

Νέα στοιχεία για την καταπολέμηση των θανατηφόρων βακτηρίων

Βακτηριακές λοιμώξεις: Η ομάδα ανακάλυψε ότι το Clostridium septicum μπορεί να σκοτώσει γρήγορα τα κύτταρα απελευθερώνοντας μια τοξίνη που δρα σαν σφυρί ανοίγοντας τρύπες στην επιφάνεια του κυττάρου.

6 Tips για να κάνετε σεξ μετά τον τοκετό

Σεξ και τοκετός: Οι περισσότερες γυναίκες φοβούνται να έρθουν σε επαφή με τον σύζυγό τους μετά τον τοκετό. Διαβάστε τα tips που σας δίνουμε και απολαύστε τη σεξουαλική σας δραστηριότητα.