Επιστημονικά Νέα

Ισραήλ Όμικρον: Η 4η δόση εμβολίου προσφέρει περιορισμένη άμυνα

Ισραήλ Όμικρον: Η 4η δόση εμβολίου προσφέρει περιορισμένη άμυνα

Ισραήλ Όμικρον: Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η τέταρτη δόση εμβολίου στο Ισραήλ προσφέρει μόνο περιορισμένη άμυνα απέναντι στην Όμικρον.

Νοσοκομείο του Ισραήλ τη Δευτέρα δήλωσε ότι η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι μια τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού παρέχει μόνο περιορισμένη άμυνα ενάντια στην παραλλαγή Όμικρον που μαίνεται σε όλο τον κόσμο. Το νοσοκομείο Sheba τον περασμένο μήνα άρχισε να χορηγεί το τέταρτο εμβόλιο σε περισσότερους από 270 ιατρούς (154 που έλαβαν εμβόλιο Pfizer-BioNtech και 120 άλλους που έλαβαν Moderna). Όλοι είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί τρεις φορές με το εμβόλιο Pfizer-BioNtech.

Τι διαπίστωσε η μελέτη

Η κλινική δοκιμή διαπίστωσε ότι και οι δύο ομάδες εμφάνισαν αυξήσεις στα αντισώματα «ελαφρώς υψηλότερες» από ό,τι μετά το τρίτο εμβόλιο πέρυσι. Ωστόσο, είπε ότι τα αυξημένα αντισώματα δεν εμπόδισαν την εξάπλωση της Όμικρον. “Παρά τα αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων, το τέταρτο εμβόλιο προσφέρει μόνο μερική άμυνα ενάντια στον ιό”, δήλωσε η Δρ Gili Regev-Yochay, διευθύντρια της μονάδας λοιμώξεων του νοσοκομείου. “Τα εμβόλια, τα οποία ήταν πιο αποτελεσματικά έναντι των προηγούμενων παραλλαγών, προσφέρουν λιγότερη προστασία έναντι της Όμικρον”.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την απόφαση του Ισραήλ να προσφέρει μια δεύτερη ενισχυτική δόση εμβολίου και τέταρτη συνολικά στον πληθυσμό άνω των 60 ετών. Η κυβέρνηση λέει ότι πάνω από 500.000 άνθρωποι έχουν λάβει το δεύτερο ενισχυτικό εμβόλιο τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Δρ. Nahman Ash, διευθυντής του Υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, είπε ότι η έρευνα δεν σημαίνει ότι η τέταρτη δόση εμβολίου ήταν λάθος. “Επιστρέφει το επίπεδο των αντισωμάτων σε αυτό που ήταν στην αρχή του τρίτου ενισχυτή. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων”.

Ωστόσο, είπε ότι η έρευνα θα ληφθεί υπόψη καθώς οι αρχές συζητούν εάν θα επεκτείνουν την πρόσθετη εκστρατεία ενίσχυσης στον ευρύτερο πληθυσμό. Το Ισραήλ ήταν μια από τις πρώτες χώρες πέρυσι που εμβολίασε ευρέως τον πληθυσμό του και το περασμένο καλοκαίρι έγινε η πρώτη που προσέφερε αναμνηστικό εμβόλιο. Η τελευταία ενισχυτική εκστρατεία για τους ηλικιωμένους Ισραηλινούς πιστεύεται επίσης ότι είναι η πρώτη του είδους της στον κόσμο.

Ξέσπασμα Όμικρον στο Ισραήλ

Οι επιθετικές προσπάθειες εμβολιασμού του Ισραήλ δεν μπόρεσαν να σταματήσουν ένα ξέσπασμα της Όμικρον τις τελευταίες εβδομάδες. Η παραλλαγή έχει προκαλέσει επίπεδα ρεκόρ μόλυνσης και έστειλε έναν αυξανόμενο αριθμό ατόμων στο νοσοκομείο, αν και ο αριθμός των σοβαρά ασθενών παραμένει κάτω από τα προηγούμενα κύματα. Έχει επίσης αναγκάσει μεγάλο αριθμό Ισραηλινών σε καραντίνα, πιέζοντας σχολεία και επιχειρήσεις.

Η Όμικρον είναι ήδη κυρίαρχη σε πολλές χώρες και μπορεί επίσης να μολύνει όσους έχουν εμβολιαστεί ή είχαν μολυνθεί στο παρελθόν από προηγούμενες εκδόσεις του ιού. Πρώιμες μελέτες, ωστόσο, δείχνουν ότι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια από την προηγούμενη παραλλαγή δέλτα. Ο εμβολιασμός και ένα αναμνηστικό εξακολουθούν να προσφέρουν ισχυρή προστασία από σοβαρές ασθένειες, νοσηλεία και θάνατο.

Την Τρίτη, η ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε ότι συντομεύει την υποχρεωτική περίοδο καραντίνας από επτά ημέρες σε πέντε ημέρες, προκειμένου να βοηθήσει στη διατήρηση της οικονομίας σε λειτουργία. “Αυτή η απόφαση θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τη δημόσια υγεία από τη μια πλευρά και να διατηρήσουμε την οικονομία σε λειτουργία αυτή τη στιγμή από την άλλη, παρόλο που είναι δύσκολη, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτό το κύμα με ασφάλεια”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Naftali Bennett.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

500.000 στο Ισραήλ έχουν κάνει και 4η δόση εμβολίου

Ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν ότι οι επαναλαμβανόμενοι ενισχυτές εμβολίων covid θα παρέχουν φθίνουσες αποδόσεις

Η Όμικρον ίσως οδηγήσει σε ανοσία το Ισραήλ

Το Ισραήλ ενέκρινε την Πέμπτη μια τέταρτη δόση εμβολίου για τους πιο ευάλωτους του εβραϊκού έθνους,

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται περισσότερες μέρες ασθενείας

Covid-19 burnout: Υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι οι δάσκαλοι που προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για τους μαθητές τους θα εξοντώσουν τους εαυτούς τους και αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πορεία.

Πότε θα σταματήσει το μωρό μου να κλαίει τόσο πολύ;

Καμπύλη κλάματος: Το κλάμα είναι μια από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα βρέφη για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους. Η γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους διεγείρεται όταν οι γονείς αντιδρούν κατάλληλα στα σήματα του παιδιού. 

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.

Νέα στοιχεία για την καταπολέμηση των θανατηφόρων βακτηρίων

Βακτηριακές λοιμώξεις: Η ομάδα ανακάλυψε ότι το Clostridium septicum μπορεί να σκοτώσει γρήγορα τα κύτταρα απελευθερώνοντας μια τοξίνη που δρα σαν σφυρί ανοίγοντας τρύπες στην επιφάνεια του κυττάρου.

Οι επιδόσεις των μαθητών της Βιρτζίνια υποχωρούν μετά το κλείσιμο της COVID, σύμφωνα με έκθεση

Οι γονείς της Βιρτζίνια απογοητεύτηκαν με μια πληθώρα ζητημάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των εντολών μάσκας, του κλεισίματος σχολείων, του ακατάλληλου περιεχομένου μαθημάτων και αμφιλεγόμενων θεμάτων όπως η ρητορική των φύλων και η κριτική θεωρία των φυλών και έφεραν την απογοήτευσή τους στις κάλπες στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Πιθανή ανακάλυψη μηχανισμού πίσω από τα μυστηριώδη συμπτώματα της COVID-19

Κορωνοϊός: Μπορούμε να δούμε ότι η πρωτεΐνη ακίδας, όταν επηρεάζεται από το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παράγει αμυλοειδείς δομές και ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει δυνητικά την πήξη του αίματός μας.