Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός Αντισώματα: Τουλάχιστον έξι μήνες διαρκούν τα αντισώματα έναντι του κορωνοϊού σύμφωνα με βρετανική μελέτη

Κορωνοϊός Αντισώματα: Τουλάχιστον έξι μήνες διαρκούν τα αντισώματα έναντι του κορωνοϊού σύμφωνα με βρετανική μελέτη

Κορωνοϊός Αντισώματα: Το 88% των ανθρώπων εξακολουθούν να έχουν αντισώματα στο αίμα τους για να καταπολεμήσουν τον κορωνοϊό, τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη μόλυνση, σύμφωνα με βρετανική μελέτη περίπου 1.700 ατόμων.

Το 88% των ανθρώπων εξακολουθούν να έχουν αντισώματα στο αίμα τους για να καταπολεμήσουν τον κορωνοϊό, τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη μόλυνση, σύμφωνα με βρετανική μελέτη περίπου 1.700 ατόμων. Τα δεδομένα – από μια από τις μεγαλύτερες μελέτες παρακολούθησης του ιού στον κόσμο – παρέχουν επίσης περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα πιθανά συμπτώματα που αντιμετωπίζουν άτομα που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τη μελέτη: ενώ το 26% των νοσούντων είχε βήχα και το 28% είχε πυρετό, ένα μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξεως του 43%, δήλωσε ότι έχασε την αίσθηση της γεύσης ή της μυρωδιάς. Επιπλέον, το 40% των ασθενών δεν παρουσίασε κανένα από αυτά τα συμπτώματα, ενώ περίπου το 20% αυτών δεν είχε κανένα συμπτώματα. Τα δεδομένα υποστηρίζουν επίσης στοιχεία από προηγούμενες μελέτες, σχετικά με το ποιος είναι πιθανότερο να έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό σε κάποια ορισμένη φάση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το UK Biobank είναι μια βάση συλλογής δεδομένων από δείγματα, μεταξύ άλλων, αίματος, ούρων και σιέλου, καθώς και γενετικών δεδομένων μισού εκατομμυρίου ανθρώπων – που συμμετείχαν εθελοντικά στη μελέτη, προκείμενου να βοηθήσουν την παγκόσμια ιατρική έρευνα για τον κορωνοϊό. Κάτω από 20.000 από τους συμμετέχοντες παρείχαν δείγμα αίματος κάθε μήνα, μεταξύ 27 Μαΐου και 4 Δεκεμβρίου 2020. Επί του συνολικού αριθμού των δειγμάτων, τα 1.699 βρέθηκαν θετικά σε αντισώματα κατά του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, γεγονός που υποδηλώνει προηγούμενη μόλυνση από τον ιό.

Τα περισσότερα από τα δείγματα ήταν ήδη θετικά στον πρώτο μήνα της μελέτης, που σημαίνει ότι είχαν μολυνθεί από τον ιό κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος. Μέχρι το τέλος της μελέτης, έξι μήνες αργότερα, το 88% είχε ακόμη ανιχνεύσιμα αντισώματα στο αίμα. Αυτό αντανακλά ευρήματα από προηγούμενες, μικρότερες μελέτες σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Στο ερώτημα εάν μπορεί ένα άτομο να μολυνθεί εκ νέου από τον κορωνοϊό, η επικεφαλής επιστήμονας της Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, καθηγήτρια Naomi Allen, δήλωσε: “Παρόλο που δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πώς [η παρουσία αντισωμάτων] σχετίζεται με την ανοσία, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να προστατευτούν από επακόλουθη μόλυνση για τουλάχιστον έξι μήνες μετά από φυσική λοίμωξη”. “Η παρατεταμένη παρακολούθηση θα μας επιτρέψει να προσδιορίσουμε πόσο καιρό είναι πιθανό να διαρκέσει αυτή η προστασία”, πρόσθεσε η καθηγήτρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

"Εκτινάχθηκαν" οι εισαγωγές στα νοσοκομεία το τελευταίο 24ωρο

Σκέψεις για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 το Σαββατοκύριακο

Η σπάνια παρενέργεια μετά το εμβόλιο covid -19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς θα βοηθήσετε στη φροντίδα των ατόμων με άνοια;

Άνοια: Να θυμάστε ότι η φροντίδα της άνοιας είναι ένα ταξίδι που απαιτεί συνεχή προσαρμογή και ευελιξία. Κάθε άτομο με άνοια είναι μοναδικό και οι ανάγκες και οι συμπεριφορές του μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.

Μελέτη ρίχνει νέο φως στη μετάσταση του καρκίνου

Καρκίνος μετάσταση: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν από τον μηχανικά επαγόμενο κυτταρικό θάνατο είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης κακοήθων όγκων.

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.