ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κολύμβηση οφέλη υγεία: Μία ολιστική προπόνηση με οφέλη για όλες τις ηλικίες και τα επιπέδα φυσικής κατάστασης [vid]

Κολύμβηση οφέλη υγεία: Μία ολιστική προπόνηση με οφέλη για όλες τις ηλικίες και τα επιπέδα φυσικής κατάστασης [vid]

Κολύμβηση οφέλη υγεία: Το κολύμπι δίνει στο σώμα μια ενδελεχή προπόνηση και έχει πολλά πλεονεκτήματα για άτομα όλων των ηλικιών και επιπέδων φυσικής κατάστασης.

Η κολύμβηση είναι μια κατάλληλη άσκηση για άτομα όλων των ηλικιών. Μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να αποκτήσει ή να παραμείνει σε φόρμα και τα οφέλη της εκτείνονται και στην ψυχική υγεία. Τα άτομα ηλικίας 19-64 ετών θα πρέπει να στοχεύουν σε 150 λεπτά μέτριας αερόβιας δραστηριότητας κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις. Τα μικρότερα παιδιά πρέπει επίσης να είναι σωματικά δραστήρια. Είναι σημαντικό να ενσωματώσετε ασκήσεις ενδυνάμωσης σε οποιαδήποτε ρουτίνα για να διατηρήσετε τους μύες σας δυνατούς και ευέλικτους. Καθώς το επιτρέπει η υγεία ενός ατόμου, θα πρέπει να συνεχίσει να ασκείται για όσο το δυνατόν περισσότερο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Το κολύμπι ειδικότερα, είναι μία εξαιρετική επιλογή άσκησης και αυτό για διάφορους λόγους. Δίνει στο σώμα μια ενδελεχή προπόνηση και έχει πολλά πλεονεκτήματα για άτομα όλων των ηλικιών και επιπέδων φυσικής κατάστασης.

Μερικά από τα οφέλη της κολύμβησης

Είναι μια προπόνηση για ολόκληρο το σώμα

Η κολύμβηση εμπλέκει σχεδόν κάθε σημαντική μυϊκή ομάδα, απαιτώντας από το άτομο να χρησιμοποιήσει τα χέρια, τα πόδια, τον κορμό και το στομάχι του.

Επίσης, το κολύμπι:

  • αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό χωρίς να ασκεί πίεση στο σώμα
  • βελτιώνει τη δύναμη
  • τονώνει τους μύες
  • ενισχύει τη φυσική κατάσταση
  • βοηθά στη διαχείριση του βάρους

Χτίζει την καρδιαγγειακή δύναμη

Η καρδιαγγειακή άσκηση εμπλέκει στην προπόνηση την καρδιά, τους πνεύμονες και το κυκλοφορικό σύστημα. Μια μελέτη σημειώνει ότι μετά από προσαρμογή για την ηλικία, τον δείκτη μάζας σώματος, την κατάσταση καπνίσματος, την κατανάλωση αλκοόλ και το οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων, οι κολυμβητές είχαν 53%, 50% και 49% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία σε σχέση με τους άντρες που έκαναν καθιστική ζωή, όσους περπατούσαν ή ήταν δρομείς, αντίστοιχα. Μια διαφορετική μελέτη, από το 2016, δείχνει ότι το κολύμπι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Είναι εύκολο για τις αρθρώσεις

Η κολύμβηση δεν επιβαρύνει υπερβολικά τις αρθρώσεις. Έτσι, ένα άτομο με αρθρίτιδα ή τραυματισμό στις αρθρώσεις μπορεί να βρει την κολύμβηση κατάλληλη άσκηση, καθώς η άνωση του νερού μειώνει την πίεση στις αρθρώσεις.

Είναι καλό για άτομα με αναπηρία

Η ύπαρξη σωματικής αναπηρίας όπως η παραπληγία μπορεί να περιορίσει ή να εξαλείψει ορισμένες επιλογές προπόνησης. Τα άτομα με σωματική αναπηρία μπορεί να διαπιστώσουν ότι η κολύμβηση είναι ιδανική άσκηση επειδή το νερό παρέχει αντίσταση και υποστήριξη.

Βελτιώνει τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Μια μελέτη του 2012 στην Ισπανία διαπίστωσε σημαντική μείωση του πόνου όταν άτομα με ΣΚΠ, ηλικίας 18-75 ετών, συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα κολύμβησης διάρκειας 20 εβδομάδων. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης βελτιώσεις στην κόπωση και την κατάθλιψη που σχετίζεται με την ΣΚΠ.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

H άσκηση που ενδυναμώνει την ψυχική σας υγεία και ευεξία

Ορισμένα από τα λιγότερο συζητημένα οφέλη της κολύμβησης

Μπορεί η άγρια κολύμβηση να είναι η λύση για τα συμπτώματα της εμμηνοπαύσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Marfan: Μια διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος

Σύνδρομο Marfan: Το σύνδρομο Marfan είναι μια κληρονομική διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος, μιας ομάδας ιστών που διατηρούν τη δομή του σώματος και υποστηρίζουν εσωτερικά όργανα και άλλους ιστούς.

Καρκίνος νεφρού: Nέες προοπτικές θεραπείας

Καρκίνος νεφρού: Ερευνητές στο Karolinska Institutet στη Σουηδία συνδέουν την αντίσταση στη θεραπεία σε μια θανατηφόρα μορφή καρκίνου του νεφρού με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε μιτοχόνδρια στο κύτταρο. Όταν αύξησαν το μιτοχονδριακό περιεχόμενο με έναν αναστολέα, τα καρκινικά κύτταρα ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία. Τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στο Nature Metabolism, προσφέρουν ελπίδα για πιο στοχευμένα φάρμακα για τον καρκίνο.

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

Καρκίνος παγκρέατος: Ερευνητές στο HICCC στο NewYork-Presbyterian/Columbia University ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο έκφρασης λειτουργεί ως μοριακός διακόπτης μεταξύ της πρωτοπαθούς ανάπτυξης καρκίνου και της μεταστατικής διάδοσης στα κύτταρα.

Ανακαλύφθηκαν νέοι DNA παράγοντες κινδύνου για Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Τα ευρήματα νέας μελέτης για τη νόσο του Πάρκινσον έχουν ανοίξει μια συναρπαστική οδό για την ανάπτυξη θεραπευτικών μεθόδων παρέμβασης στην εξέλιξη της κοινής κινητικής διαταραχής.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν κνησμό λιγότερο συχνά από τους άνδρες

Φλεγμονή δέρματος: Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωρίαση και ο προστατευτικός ρόλος της ορμόνης έχει παράσχει μια βάση για τις θεραπευτικές της δυνατότητες.

Διαδικτυακός εκφοβισμός και αυτοκτονία στην πρώιμη εφηβεία

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Οι νέοι έφηβοι που γίνονται στόχοι διαδικτυακού εκφοβισμού είναι πιο πιθανό να αναφέρουν σκέψεις και απόπειρες αυτοκτονίας, μια συσχέτιση που υπερβαίνει τη σχέση μεταξύ αυτοκτονίας και παραδοσιακού εκφοβισμού - εκτός διαδικτύου, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Lifespan Brain Institute (LiBI) του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας. (CHOP) και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σήμερα στο JAMA Network Open.