Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κλιματική αλλαγή: Κάνει πιο πιθανές μελλοντικές πανδημίες όπως ο COVID-19

Κλιματική αλλαγή: Κάνει πιο πιθανές μελλοντικές πανδημίες όπως ο COVID-19

Κλιματική αλλαγή: Ο πλανήτης Γη γίνεται όλο και πιο ζεστός, αναγκάζοντας διαφορετικά είδη ζώων να μεταναστεύσουν σε νέες περιοχές και να αλληλεπιδρούν με άλλα άγνωστα πλάσματα με αυξανόμενο ρυθμό.

Αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία, λέει μια νέα μελέτη, αυξάνοντας τις πιθανότητες για νέες ιογενείς ασθένειες όπως ο HIV (που προέρχεται από πρωτεύοντα θηλαστικά), καθώς και πανδημίες όπως ο COVID-19, που πολλοί πιστεύουν ότι προήλθε από έναν κορωνοϊό που μεταδόθηκε από είδη όπως νυχτερίδες ή παγκολίνοι στους ανθρώπους.

Οι πιθανές νέες επαφές μεταξύ διαφορετικών ειδών αναμένεται ουσιαστικά να διπλασιαστούν τα επόμενα 50 χρόνια, αυξάνοντας τον κίνδυνο να μεταπηδήσουν άλλοι ιοί από ζώο σε ζώο και τελικά σε ανθρώπους, προβλέπουν οι ερευνητές. Οι ιοί θα μετακινηθούν σε ένα νέο ζωικό είδος τουλάχιστον 15.000 φορές μέχρι το 2070 ως αποτέλεσμα της μετανάστευσης που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με προβλέψεις που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature.

Οι μετατοπίσεις της γεωγραφικής περιοχής που καθορίζονται από το κλίμα θα προκαλέσουν περισσότερες από 300.000 «πρώτες συναντήσεις» μεταξύ ειδών, που είναι περίπου το διπλάσιο από το ποσοστό των σημερινών πιθανών επαφών των ζωϊκών ειδών, είπαν οι ερευνητές. “Πιθανώς είμαστε σε αυτές τις αλλαγές. Δεν τις παρακολουθούμε στενά και καθιστούν τον κίνδυνο πανδημίας πρόβλημα όλων”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Colin Carlson, επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Παγκόσμιας Επιστήμης Υγείας και Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσιγκτον. D.C.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι αναμφίβολα, σε κάθε προσομοίωση που κάνουμε, η κλιματική αλλαγή δημιουργεί αναρίθμητα hotspot μελλοντικού και σημερινού ζωονοσογόνου κινδύνου ακριβώς στην αυλή μας», συνέχισε ο Carlson. Επιπλέον, αυτές οι εκτιμήσεις βασίζονται στην υπόθεση ότι οι άνθρωποι θα συμβαδίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα με τις Συμφωνίες του Παρισιού για το κλίμα και θα περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, είπε ο Carlson.

«Ακόμα και τώρα, αυτή η διαδικασία πιθανότατα λαμβάνει χώρα, ως επί το πλείστον απαρατήρητη και κάτω από την επιφάνεια», δήλωσε ο επίσης συγγραφέας της μελέτης Gregory Albery, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στη βιολογία στο Georgetown. “Αυτό συμβαίνει. Δεν μπορεί να αποφευχθεί, ακόμη και στα καλύτερα σενάρια κλιματικής αλλαγής. Και πρέπει να λάβουμε μέτρα για την κατασκευή υποδομών υγείας για την προστασία των ζωικών και ανθρώπινων πληθυσμών”, εξήγησε ο Άλμπερι.

Ακόμη χειρότερα, οι Άλμπερι και Κάρλσον σημείωσαν ότι οι προβλέψεις τους δεν περιλαμβάνουν την πρόσθετη δυνατότητα των πτηνών και των θαλάσσιων θηλαστικών να μεταδίδουν ιούς μεταξύ ζώων και ανθρώπων. Οι ερευνητές αναμένουν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από ζώο σε ζώο για πρώτη φορά θα είναι υψηλότερος στην Αφρική και την Ασία, αλλά πρόσθεσαν ότι ακόμη και τα πιο ψυχρά ή μέτρια κλίματα του πλανήτη θα δουν νέα είδη να έρχονται σε επαφή και να μοιράζονται μικρόβια.

Για παράδειγμα, ορισμένα είδη θα αναγκαστούν σε υψηλότερα υψόμετρα για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες θερμοκρασίες, να συγκεντρωθούν σε βουνά και υψίπεδα και να προσκρούσουν το ένα στο άλλο. Οι νυχτερίδες, ειδικότερα, αναμένεται να οδηγήσουν αυτά τα ιικά άλματα μεταξύ των ειδών επειδή μπορούν να πετάξουν, είπαν οι ερευνητές. Ακόμη και οι νυχτερίδες που δεν μεταναστεύουν τακτικά ταξιδεύουν εκατοντάδες μίλια. Οι νυχτερίδες είναι ήδη γνωστό ότι φιλοξενούν ιούς με μεγάλες πιθανότητες να μεταπηδήσουν από ζώα σε ανθρώπους, είπαν οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς σχετίζεται η εξάπλωση της φυματίωσης με την υγρασία;

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS για την υγεία μας

Eνδείξεις ότι οι αλληλεπιδράσεις μας με το φυσικό περιβάλλον δημιουργούν τέλειες συνθήκες για τη μετακίνηση των παθογόνων από τα άγρια ​​ζώα στους ανθρώπους

Τι μας έχει διδάξει η πανδημία για τη βιωσιμότητα και την υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

10 τροφές για την καταπολέμηση της κούρασης

Κούραση διατροφή: Η κόπωση μπορεί να είναι ένα σημαντικό εμπόδιο στην καθημερινή ζωή, επηρεάζοντας την παραγωγικότητα και τη συνολική ευημερία. Η ενσωμάτωση ορισμένων τροφών στη διατροφή

Ποιες είναι οι προκλήσεις και ποιες οι δυσκολίες για μια ζωή με νανισμό

Νανισμος δυσκολίες: Ο νανισμός είναι μια ιατρική ή γενετική πάθηση που χαρακτηρίζεται από χαμηλό ανάστημα, που τυπικά ορίζεται ως ενήλικος ύψους 4 πόδια 10 ίντσες (147 εκατοστά) ή μικρότερος.

Ζάχαρη καρύδας: Είναι πράγματι τόσο υγιεινή;

Ζάχαρη καρύδας: Η ζάχαρη καρύδας έχει κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στην κανονική επιτραπέζια ζάχαρη. Προέρχεται από το χυμό του φοίνικα καρύδας και υφίσταται ελάχιστη επεξεργασία,

Πώς βοηθάει το λεμονόνερο στην αποβολή των λίθων στα νεφρά;

Λεμονόνερο: Δεν πρέπει να το σκεφτείτε ως θεραπεία για τις πέτρες στα νεφρά Η ποσότητα του κιτρικού οξέος που μπορείτε να πάρετε από μια λογική ποσότητα λεμονιού μπορεί να μην είναι αρκετή για να επηρεάσει σημαντικά το pH των ούρων σας.

Close Icon