ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κίνα: Μειωμένος επιπολασμός της γρίπης που ενδεχομένως σχετίζεται με μέτρα δημόσιας υγείας κατά της COVID-19

Κίνα: Μειωμένος επιπολασμός της γρίπης που ενδεχομένως σχετίζεται με μέτρα δημόσιας υγείας κατά της COVID-19

"Περισσότεροι δείκτες, όπως το ποσοστό των θετικών γρίπης και ο αριθμός των περιπτώσεων αναφοράς γρίπης, θα μπορούσαν να συμπληρώσουν και να επαληθεύσουν τη μελέτη μας. Θα εξετάσουμε επίσης το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικές μεθόδους πρόβλεψης για να επικυρώσουμε τα συμπεράσματά μας και να προβούμε σε κατάλληλες συμπληρώσεις στο μέλλον"

Κίνα: Μια πρόσφατη μελέτη παρέχει προκαταρκτικά στοιχεία για τη μακροπρόθεσμη σχέση μεταξύ των μέτρων πρόληψης και ελέγχου και της μετάδοσης της γρίπης στην Κίνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο σε διάφορα επίπεδα πρόληψης και ελέγχου. Η μελέτη αυτή, η πρώτη του είδους της, δημοσιεύθηκε στο Health Data Science. “Από τον Δεκέμβριο του 2019, διάφορες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις (ΜΦΠ) και ο εμβολιασμός COVID-19 χρησιμοποιήθηκαν για την πρόληψη και τον έλεγχο της μετάδοσης της COVID-19 στην κοινότητα. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ της μεταβαλλόμενης επιδημίας γρίπης και της πρόληψης και του ελέγχου της COVID-19 ήταν ασαφής”, αναφέρει η κ. Zirui Guo του Τμήματος Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.

Η γρίπη, που προκαλείται από τον ιό της γρίπης, είναι μια οξεία αναπνευστική λοιμώδης νόσος που μπορεί να επιφέρει υψηλό φορτίο και να οδηγήσει σε σοβαρές εποχικές επιδημίες ή ακόμη και πανδημίες. Ωστόσο, στις αρχές του 2020 καταγράφηκε σημαντική μείωση της δραστηριότητας της γρίπης στην Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ άλλων περιοχών στο βόρειο ημισφαίριο. Επιπλέον, η Αυστραλία, η Χιλή και άλλες περιοχές στο νότιο ημισφαίριο μοιράστηκαν αυτή την παρατήρηση κατά τη διάρκεια της δικής τους περιόδου γρίπης το 2020. “Το ξέσπασμα της επιδημίας COVID-19 άλλαξε την επιδημική τάση και τα χαρακτηριστικά της γρίπης, σύμφωνα με την ανάλυσή μας”, αναφέρει ο καθηγητής Min Liu, συγγραφέας του άρθρου και επιστήμονας του προαναφερθέντος οργανισμού. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 του 2020-2022 παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της δραστηριότητας της γρίπης στην Κίνα, ιδίως τον χειμώνα και την άνοιξη. Επιπλέον, η εποχικότητα της γρίπης ήταν εμφανής από το 2010 έως το 2019, αλλά απουσίαζε κατά τη διάρκεια της περιόδου 2020/2021 σε ολόκληρη την Κίνα, είτε βόρεια είτε νότια.

Η μείωση της ιογενούς λοίμωξης από τη γρίπη μπορεί να σχετίζεται με τις καθημερινές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας COVID-19 στην Κίνα, κατέληξαν οι συγγραφείς μετά την ανάλυση της επιδημιολογίας και των εποχικών προτύπων της γρίπης με βάση το χρονοδιάγραμμα των ΜΔΠ COVID-19 που εφαρμόζονται στην Κίνα. Οι ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος εμφανίζονται συχνά το χειμώνα και την άνοιξη, όταν η COVID-19 και η γρίπη τείνουν να κυκλοφορούν εύκολα. Εν τω μεταξύ, αναγνωρίστηκε παγκοσμίως η επανεμφάνιση άλλων αναπνευστικών ιών που κάποτε καταστέλλονταν στο πλαίσιο των NPIs COVID-19 το 2020-2021. Έτσι, ολόκληρος ο πληθυσμός έχασε την ευκαιρία για ενισχυμένη ανοσία κατά της γρίπης μετά από μια παρατεταμένη χαμηλή περίοδο γρίπης κατά τη διάρκεια του 2020-2022. Ως αποτέλεσμα, οι πληθυσμοί υψηλού κινδύνου, όπως τα μικρά παιδιά και τα ηλικιωμένα άτομα, είναι πιο ευάλωτοι σε εκτεταμένη και σοβαρή ασθένεια από τη γρίπη όσο περνάει ο καιρός. Για την προστασία αυτών των ευάλωτων πληθυσμών, εκτός από την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης κατά της γρίπης, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την ενίσχυση της επιτήρησης της γρίπης και τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος επιτήρησης του ιού της γρίπης και του SARS-CoV-2.

“Δεδομένων των περιορισμών στην ανάλυσή μας, θα πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματά μας”, λέει ο καθηγητής Liu. “Περισσότεροι δείκτες, όπως το ποσοστό των θετικών γρίπης και ο αριθμός των περιπτώσεων αναφοράς γρίπης, θα μπορούσαν να συμπληρώσουν και να επαληθεύσουν τη μελέτη μας. Θα εξετάσουμε επίσης το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικές μεθόδους πρόβλεψης για να επικυρώσουμε τα συμπεράσματά μας και να προβούμε σε κατάλληλες συμπληρώσεις στο μέλλον”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Guangzhou χαρακτηρίζει την Covid εποχικό κρυολόγημα εν μέσω χαλάρωσης

Πόσο απρόβλεπτη μπορεί να γίνει η νοσηλεία από γρίπη;

Επιστήμονες στην Κίνα έφτιαξαν μάσκα που μπορεί να ανιχνεύσει στον αέρα τον κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και τον ιό της γρίπης (H5N1 και Η1Ν1).

Αύξηση των κρουσμάτων καθώς η περίοδος της γρίπης ξεκινά νωρίς σε όλες τις ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φάρμακα κατά της παχυσαρκίας βοηθούν τους ασθενείς να χάσουν το βάρος που ξαναπήραν χρόνια μετά τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση

Σημείωσε ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενημέρωση για τη χρήση αυτών των φαρμάκων στη βελτιστοποίηση του σωματικού βάρους μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση. Άλλοι ερευνητές του UTSW που συνέβαλαν στη μελέτη αυτή είναι ο Jeffrey N. Schellinger, RD, εγγεγραμμένος διαιτολόγος-διατροφολόγος στον Τομέα Ενδοκρινολογίας, και η Ildiko Lingvay, M.D., καθηγήτρια Εσωτερικής Ιατρικής στον Τομέα Ενδοκρινολογίας.