ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κήλη: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται η κήλη;

Κήλη: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται η κήλη;

Κήλη: Οι κήλες μπορεί να αναπτυχθούν ανώδυνα με την πάροδο του χρόνου ή να εμφανιστούν ξαφνικά, το μόνο που χρειάζεται είναι αυξημένη πίεση στην κοιλιακή κοιλότητα.

Εάν έχετε κήλη, ένα κομμάτι εντέρου, λίπους ή άλλος ιστός διογκώνεται μέσω ενός σχισμένου ή εξασθενημένου κοιλιακού μυός. Οι κήλες μπορεί να αναπτυχθούν ανώδυνα με την πάροδο του χρόνου ή να εμφανιστούν ξαφνικά, το μόνο που χρειάζεται είναι αυξημένη πίεση στην κοιλιακή κοιλότητα. Συνήθως προκύπτουν από φθορά λόγω ηλικίας, άρση βαρών βαρών, συγγενές ελάττωμα, παρατεταμένο βήχα ή παχυσαρκία, αλλά πολλές κήλες δεν έχουν εμφανή αιτία.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι κήλης;

Διαφορετικά είδη κήλης εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές του σώματος. Ο πιο κοινός τύπος, γνωστός ως βουβωνοκήλη, είναι μια προεξοχή ιστού στη βουβωνική χώρα. (Συνήθως αυτό εννοούν οι άνθρωποι όταν αναφέρονται σε κήλη.) Άλλοι τύποι περιλαμβάνουν μηριαία κήλη, η οποία εμφανίζεται στο σημείο όπου η κοιλιά συναντά την κορυφή του μηρού. μια κήλη τομής, η οποία προκύπτει όταν οι μύες εξασθενούν με χειρουργική επέμβαση. και μια διαφραγματοκήλη, η οποία εμφανίζεται εσωτερικά όταν μέρος του στομάχου ωθεί μέσω του διαφράγματος στην κοιλότητα του θώρακα.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν έχω κήλη;

Εάν έχετε κήλη, πιθανότατα θα παρατηρήσετε ένα απαλό εξόγκωμα κάτω από το δέρμα κοντά στη βουβωνική χώρα ή την κοιλιά σας. Αυτό το εξόγκωμα μπορεί να αισθάνεται τρυφερό και σφιχτό στην αφή και μπορεί (ή μπορεί να μην) εξαφανιστεί όταν ξαπλώνετε. Οι κήλες μπορεί να είναι είτε σχετικά ανώδυνες είτε σχεδόν βασανιστικές. Είναι συχνά η αιτία μιας θαμπής αίσθησης πόνου που επιδεινώνεται όταν βήχετε, καταπονείτε τα έντερά σας ή σηκώνετε κάτι βαρύ. Αυτή η ενόχληση μπορεί να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου καθώς περισσότερος ιστός σπρώχνει μέσα από το δάκρυ. Οι κήλες που επιδεινώνονται γρήγορα μπορεί να προκαλέσουν οξύ, έντονο πόνο.

Μόνο οι άνδρες παθαίνουν κήλες;

Αν και σχεδόν το 80 τοις εκατό των ανθρώπων που εμφανίζουν κήλες είναι άνδρες, ο καθένας μπορεί να τις πάθει. Οι γυναίκες των οποίων οι κοιλιακοί μύες έχουν εξασθενήσει από τον τοκετό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες. Ακόμη και ένα νεογέννητο μπορεί να έχει κήλη εάν οι κοιλιακοί μύες του δεν έχουν αναπτυχθεί σωστά.

Είναι επικίνδυνες οι κήλες;

Οι περισσότεροι δεν είναι. Οι γιατροί μπορούν συνήθως να σπρώξουν τον προεξέχοντα ιστό πίσω στην κοιλιακή κοιλότητα και να κλείσουν χειρουργικά τους εξασθενημένους μύες. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα τμήμα του εντέρου που προεξέχει μπορεί να «στραγγαλιστεί» ή να τσιμπηθεί μεταξύ των σπασμένων μυών (Φανταστείτε μια συστροφή σε έναν εύκαμπτο σωλήνα κήπου.) Ο στραγγαλισμός είναι οδυνηρά επώδυνος και μπορεί να είναι απειλητικός για τη ζωή: Απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση για την αποφυγή συνέπειες όπως απώλεια αίματος στον ιστό ή απόφραξη στην πεπτική οδό.

Ποια είναι η θεραπεία για την κήλη;

Ένας κοινός μύθος είναι ότι ο περιορισμός των δραστηριοτήτων και η αρκετή ξεκούραση μπορούν να θεραπεύσουν μια κήλη. Αν και αυτό σίγουρα θα ανακουφίσει τα συμπτώματα, η χειρουργική επέμβαση είναι ο μόνος τρόπος για την αποκατάσταση της κήλης. Δεδομένου ότι η παραμέληση μιας κήλης μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για την καλύτερη πορεία θεραπείας. Περίπου 600.000 άνθρωποι υποβάλλονται σε βουβωνική χειρουργική στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, καθιστώντας την μια από τις πιο κοινές επεμβάσεις που γίνονται.

Στην παραδοσιακή μέθοδο αποκατάστασης της κήλης, την κήλη, ο χειρουργός κάνει μια μικρή τομή πάνω από την κήλη, σπρώχνει τον προεξέχοντα ιστό πίσω στη θέση του και ράβει τους σχισμένους μύες μεταξύ τους. Συνήθως μπορείτε να συνεχίσετε τις κανονικές δραστηριότητες τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τη διαδικασία. Μια άλλη χειρουργική μέθοδος, η κήλη, χρησιμοποιεί πλέγματα ή «βύσματα» από συνθετικό πλέγμα για την ενίσχυση των κατεστραμμένων μυών. Μετά από αρκετές εβδομάδες, νέος ιστός αναπτύσσεται πάνω και μέσα από την οθόνη, δημιουργώντας έναν ισχυρότερο δεσμό που είναι λιγότερο πιθανό να εξασθενήσει ξανά. Οι επεμβάσεις κήλης μπορούν να γίνουν με τοπική αναισθησία και ο χρόνος ανάρρωσης είναι συνήθως μικρότερος από ότι μετά από κήλη. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει ποιες δραστηριότητες μπορείτε να κάνετε με βάση το πώς αισθάνεστε μετά.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική, η νεότερη μορφή κήλης, έχει λάβει πολλή ευνοϊκή προσοχή επειδή είναι ελάχιστα επεμβατική με περίοδο αποκατάστασης λίγων ημερών. Σε αυτή τη μέθοδο, ο χειρουργός κάνει μερικές μικροσκοπικές τομές στο κοιλιακό τοίχωμα και εισάγει τα απαραίτητα χειρουργικά εργαλεία. Αυτά περιλαμβάνουν το έμπλαστρο πλέγματος και το λαπαροσκόπιο, το οποίο είναι σαν μια μικρή βιντεοκάμερα που μεγεθύνει τα εσωτερικά όργανα και επιτρέπει στον χειρουργό να δει την κήλη σε μια οθόνη βίντεο καθώς την επισκευάζει. Λάβετε κάποιο υπόβαθρο για τον χειρουργό σας: Μελέτες δείχνουν ότι το επίπεδο εμπειρίας ενός χειρουργού είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τον καθορισμό των αποτελεσμάτων της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Ανεξάρτητα από τη μέθοδο που εσείς και ο γιατρός σας αποφασίσετε ότι είναι η καλύτερη για εσάς, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει έναν πιστοποιημένο χειρουργό για να εκτελέσει τη διαδικασία και βεβαιωθείτε ότι το νοσοκομείο ή το χειρουργικό κέντρο εξωτερικών ασθενών είναι διαπιστευμένο. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Χειρουργών διαθέτει μια βάση δεδομένων με δυνατότητα αναζήτησης για να σας βοηθήσει να βρείτε έναν γενικό χειρουργό ή ειδικό στην περιοχή σας. Ο οικογενειακός σας γιατρός θα πρέπει να μπορεί να σας βοηθήσει και με μια παραπομπή.

Υπάρχει κάποιος τρόπος να αποτραπεί η κήλη;

Υπάρχουν σίγουρα μερικές προφυλάξεις που μπορείτε να λάβετε:

  • Να είστε προσεκτικοί όταν σηκώνετε βαριά αντικείμενα. Σηκώστε με τα γόνατά σας και όχι με την πλάτη σας και μην επιχειρήσετε να μετακινήσετε κάτι πολύ βαρύ για να το διαχειριστεί ένα άτομο.
  • Κόψε το κάπνισμα. Οι καπνιστές έχουν συχνά βίαιο και επίμονο βήχα, ο οποίος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κήλης.
  • Ασκηση. Η τακτική άσκηση είναι μια σημαντική προστασία, καθώς οι δυνατοί μύες είναι λιγότερο πιθανό να ρήξουν.
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Το υπερβολικό βάρος καταπονεί το σώμα σας και μπορεί επίσης να τεντώσει επικίνδυνα το περιτόναιο ή την κοιλιακή επένδυση.

  • Πάρτε πολλές φυτικές ίνες. Οι τακτικές κινήσεις του εντέρου θα αποτρέψουν την αδικαιολόγητη καταπόνηση.
  • Μην καταπονείτε τους μυς σας. Οι ανυψωτές βαρών, οι ποδοσφαιριστές και οι παίκτες του γκολφ συχνά καταπονούν ή σκίζουν τους μύες που είναι επιρρεπείς σε κήλη. Φροντίστε να ζεσταθείτε αρκετά πριν από τέτοιες δραστηριότητες και προσέξτε για αυτό το προειδοποιητικό εξόγκωμα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι μύθοι για το χειρουργείο στη μέση από τους οποίους πρέπει να απαλλαγούμε.

Όρχεις: Συχνότερες παθήσεις και αντιμετώπιση

Η πιο σύγχρονη αντιμετώπιση της κήλης των αθλητών

Πόνος στη μέση: Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία;

Περίσφιξη κήλης: Γιατί δεν πρέπει να αναβάλλεται το χειρουργείο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μην συνδυάζετε ποτέ αυτές τις τροφές με λεμόνι

Ανάμειξη λεμόνι: Το λεμόνι είναι ένα πολύ μοναδικό συστατικό που χρησιμοποιείται συχνά στα νοικοκυριά. Χρησιμοποιείται σε γλυκιά σόδα λάιμ, κάρυ κοτόπουλου, γιουβαρλάκια και άλλα νόστιμα παρασκευάσματα.

Οι φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμες από άλλες να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές

Ο συνηθέστερος λόγος που αναφέρθηκε για τη μη συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές ήταν ο φόβος των παρενεργειών (25,6%). Άλλοι λόγοι ήταν η ανησυχία ότι το φάρμακο μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό, η έλλειψη ενημέρωσης για τις τοποθεσίες των δοκιμών, η δυσπιστία προς τους γιατρούς ή/και τις φαρμακευτικές εταιρείες και η ανησυχία για τη χρονική δέσμευση.

Βάλτε τον εαυτό σας στο επίκεντρο της ζωής σας

Προσωπική ανάπτυξη: Τοποθετώντας τον εαυτό μας στο επίκεντρο της ζωής μας, επιδιώκουμε την προσωπική ολοκλήρωση και μια ζωή που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τις φιλοδοξίες μας.

Γιατί δεν πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο;

Κοτόπουλο: Ακολουθώντας αυτές τις πρακτικές ασφάλειας των τροφίμων και εστιάζοντας στο σχολαστικό μαγείρεμα, μπορείτε να απολαύσετε το κοτόπουλο που είναι ασφαλές για κατανάλωση χωρίς να χρειάζεται να το πλύνετε πριν το μαγείρεμα.

Μπορεί το εγκεφαλικό επεισόδιο να προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ρύπανση: Η μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές πηγές, τις μεταφορές και άλλους τομείς μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.