Άποψη

Περίσφιξη κήλης: Γιατί δεν πρέπει να αναβάλλεται το χειρουργείο

Περίσφιξη κήλης: Γιατί δεν πρέπει να αναβάλλεται το χειρουργείο

Κήλη ονομάζεται το μη φυσιολογικό εξόγκωμα που εμφανίζεται κάτω από το δέρμα της κοιλιακής χώρας (ομφαλοκήλη, επιγαστρική κήλη, μετεγχειρητική κήλη) ή της μηροβουβωνικής περιοχής (βουβωνοκήλη, μηροκήλη).

Πρόκειται για την παθολογική κατάσταση, κατά την οποία κάποιο ενδοκοιλιακό σπλάχνο προβάλει εκτός του κοιλιακού τοιχώματος, δηλαδή του μυϊκού περιβλήματος της κοιλιάς, μέσω ενός μη φυσιολογικού ανοίγματος.

Χαράλαμπος Σπυρόπουλος

«Αν και μια κήλη δεν μπορεί να θέσει την υγεία και τη ζωή των ασθενών σε άμεσο κίνδυνο, η αντιμετώπισή της δεν θα πρέπει να αναβάλλεται για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς η εμφάνιση της πάθησης συνοδεύεται από την πιθανότητα ανάπτυξης επιπλοκών, δυνητικά επικίνδυνων. Η, όχι και τόσο σπάνια και εξαιρετικά επικίνδυνη, επιπλοκή των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος ονομάζεται περίσφιξη», εξηγεί ο κ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Πεπτικού Συστήματος / Παχυσαρκίας και Διαβήτη – Γ΄ Χειρουργική Κλινική Μaster Surgeon in Hernia Surgery, Συν-διευθυντής Κέντρου Αριστείας χειρουργικής αντιμετώπισης ασθενών με κήλη του κοιλιακού τοιχώματος (Center of Excellence in Hernia Surgery) του Metropolitan General.

Τι συμβαίνει κατά την περίσφιξη μίας κήλης;

Μια κήλη του κοιλιακού τοιχώματος, δημιουργείται όταν κάποιο τμήμα ενός ενδοκοιλιακού οργάνου διαπεράσει το κοιλιακό τοίχωμα και προβάλλει κάτω από το δέρμα της περιοχής. Το περιεχόμενο της κήλης έχει συνήθως τη δυνατότητα να επιστρέφει εντός της κοιλιάς (να ανατάσσεται), όταν ο ασθενής βρεθεί σε ύπτια θέση.
Περίσφιξη κήλης
, ονομάζεται η κλινική κατάσταση, κατά την οποία συμβαίνει μόνιμος εγκλωβισμός του οργάνου εκτός του κοιλιακού τοιχώματος, χωρίς τη δυνατότητα ανάταξής του στο εσωτερικό της κοιλιάς.

Το εγκλωβισμένο σπλάχνο, ξεκινά να πιέζεται από το κοιλιακό τοίχωμα, με αποτέλεσμα να διακόπτεται αρχικά η φλεβική απορροή του και να παρουσιάζεται οίδημα. Το οίδημα επιδεινώνει την απόφραξη, με αποτέλεσμα τελικά την διακοπή της αρτηριακής παροχής (αιμάτωση), με επακόλουθο την ισχαιμία και τη νέκρωση του οργάνου.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, που το εγκλωβισμένο σπλάχνο είναι κάποιο τμήμα του εντέρου, η περίσφιξή του προκαλεί διακοπή της κυκλοφορίας του περιεχομένου του (ειλεός) και σε επόμενο στάδιο ισχαιμία και διάτρηση του οργάνου, με τοπική ή γενικευμένη περιτονίτιδα, κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη, ακόμα και για τη ζωή των ασθενών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της περίσφιξης κήλης;

Οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος, δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα συμπτώματα, τουλάχιστον στο αρχικό τους στάδιο. Ασθενείς με κήλη, οι οποίοι βιώνουν έντονα συμπτώματα και δυσφορία, θα πρέπει άμεσα να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Τα συμπτώματα, τα οποία θα πρέπει να θορυβήσουν και να κινητοποιήσουν άμεσα τους ασθενείς είναι:

  • Οξύς και συνεχής κοιλιακός πόνος
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Ερυθρότητα και τοπική θερμότητα στην περιοχή της κήλης
  • Δεκατική πυρετική κίνηση ή πυρετός
  • Αυξημένος καρδιακός σφυγμός
  • Αδυναμία αποβολής αερίων ή κοπράνων
  • Τοπικό άλγος στην περιοχή της κήλης

Πώς θα προληφθεί η περίσφιξη κήλης;

Η πιθανότητα περίσφιξης είναι ο βασικότερος λόγος, για τον οποίο οι χειρουργοί προτείνουν να μην αναβάλλεται για μεγάλο χρονικό διάστημα η χειρουργική αντιμετώπιση οποιασδήποτε μορφής κήλης του κοιλιακού τοιχώματος, ανεξαρτήτως μεγέθους ή χρονικής διάρκειας από τη στιγμή που εμφανίστηκε.

Η αντιμετώπιση μιας περισφιγμένης κήλης είναι η άμεση χειρουργική επέμβαση, συνεπώς ασθενείς με κήλη που αντιμετωπίζουν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με κάποιον εξειδικευμένο

Γενικό Χειρουργό για να λάβουν οδηγίες για τις επόμενες κινήσεις τους.

Το Νοσοκομείο Metropolitan General, έχει πιστοποιηθεί ως Κέντρο Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών από τον Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). Το Κέντρο Αριστείας στη χειρουργική κηλών τελεί υπό τη διεύθυνση του πιστοποιημένου, από τον ίδιο φορέα, Master Surgeon & Surgeon of Excellence δρ Χαράλαμπου Σπυρόπουλου.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής αποκατάστασης κηλών του κοιλιακού τοιχώματος

Γρήγορη & αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση για την βουβωνοκήλη

Ο χρόνιος πυελικός πόνος μπορεί να οφείλεται σε κρυφή κήλη

Κίνδυνος επιπλοκών μετά από επέμβαση κήλης σε παχύσαρκα άτομα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική στον καρκίνο του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες και είναι δεύτερος σε συχνότητα στις γυναίκες παγκοσμίως. Στη συντριπτική πλειονότητα οι ασθενείς είναι καπνιστές.

Το τέλος της πανδημίας πλησιάζει αλλά θα μάθουμε να ζούμε με τη COVID-19

Η εποχή των έκτακτων μέτρων και των περιορισμών για τον έλεγχο της μετάδοσης του SARS-CoV-2 θα έχει τελειώσει. Μετά το κύμα του στελέχους Όμικρον, η COVID-19 θα επιστρέψει αλλά όχι και η πανδημία.

Δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. στην Κομοτηνή

Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.: Τα επιμορφωτικά σεμινάρια θα διεξαχθούν επιπλέον στις πόλεις: Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη. Οι ακριβείς ημερομηνίες των σεμιναρίων θα ανακοινωθούν στο άμεσο χρονικό διάστημα.

Κάθε Σάββατο στις 3.30 το μεσημέρι «Τα Νέα της Ε.Σ.Α.μεΑ.» στο κανάλι της Βουλής

Τα Νέα της Ε.Σ.Α.μεΑ.: Μπορείτε να ενημερώνεστε για τα νέα της ΕΣΑμεΑ κάθε Σάββατο στις 3.30 το μεσημέρι, στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής, καθώς και από 25 τηλεοπτικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα.

Εμβόλια κατά της COVID-19 και ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση

Η γνώση για το πώς η πανδημία της COVID-19 επηρεάζει άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας εμπλουτίζεται διαρκώς, καθώς προκύπτουν συνεχώς περαιτέρω στοιχεία αφού η πανδημία είναι σε εξέλιξη παγκοσμίως και όλος ο ερευνητικός και επιστημονικός κόσμος έχει εστιάσει την προσοχή του και τις δυνάμεις του για την αντιμετώπισή της.