ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κερί αυτιών: Είναι φυσιολογική η μεγάλη παραγωγή κεριού στα αυτιά μας;

Κερί αυτιών: Είναι φυσιολογική η μεγάλη παραγωγή κεριού στα αυτιά μας;

Κερί αυτιών: Το κερί αυτιού συνήθως βγαίνει μόνο του και δεν χρειάζεται θεραπεία. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε συσσώρευση που προκαλεί συμπτώματα, υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

Το κερί αυτιών είναι αρκετά φυσιολογικό και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των αυτιών καθαρά και υγιή. Εάν όμως συσσωρευτεί πάρα πολύ, μπορεί να είναι άβολο και να προκαλέσει προβλήματα. Ποια είναι τα συμπτώματα της συσσώρευσης κεριού στο αυτί;  Τα σημεία και τα συμπτώματα της συσσώρευσης κεριού στο αυτί περιλαμβάνουν: αίσθηση γεμάτου στο αυτί, πόνος ή φαγούρα, ήχοι κουδουνίσματος (γνωστοί και ως εμβοές), προβλήματα ακοής και ζάλη.

Τι προκαλεί το κερί αυτιών;

Το κερί αυτιών είναι μια αβλαβής ουσία που παράγεται από μικροσκοπικούς αδένες στο κανάλι του αυτιού. Η δουλειά του είναι να καθαρίζει και να προστατεύει τα αυτιά παγιδεύοντας βρωμιά και μικρόβια, ώστε να μην μπαίνουν βαθύτερα μέσα στο αυτί, όπου θα μπορούσαν να προκαλέσουν μόλυνση του αυτιού. Συνήθως, το κερί αυτιού κινείται φυσικά έξω από το αυτί και παίρνει μαζί του τη βρωμιά και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. Οι καθημερινές κινήσεις της γνάθου, όπως το μάσημα και η ομιλία, βοηθούν σε αυτό. Συνήθως δεν παρατηρείτε ότι το κερί βγαίνει και συνήθως ξεπλένεται όταν κάνετε ντους ή κάνετε μπάνιο. Το χρώμα του κεριού αυτιού κυμαίνεται από ανοιχτό κίτρινο έως σκούρο καφέ. Μερικοί άνθρωποι παράγουν περισσότερο κερί αυτιών από άλλους, αλλά δεν είναι σημάδι κακής υγιεινής. Ίσως είναι πιο πιθανό να έχετε συσσώρευση κεριού αυτιού εάν:

 • έχουν στενούς ή πολύ τριχωτούς ακουστικούς πόρους
 • εργασία σε βρώμικα ή σκονισμένα μέρη
 • καθαρίστε μόνοι σας τα αυτιά σας, κάτι που μπορεί να σπρώξει το κερί περισσότερο μέσα στο αυτί
 • φοράτε τακτικά ακουστικά ή ακουστικό βαρηκοΐας
 • είναι μεγαλύτεροι, αφού το κερί σκληραίνει με την ηλικία και δεν πέφτει τόσο εύκολα

Πώς γίνεται η διάγνωση της συσσώρευσης κεριού στο αυτί;

Μια απλή εξέταση αυτιών θα δείξει εάν έχετε συσσωρευμένο κερί αυτιού. Ο γιατρός ή η νοσοκόμα σας θα είναι σε θέση να το κάνει αυτό. Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι το πρόβλημα στο αυτί σας μπορεί να είναι πιο σοβαρό, θα σας παραπέμψει σε έναν ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο για περαιτέρω διερεύνηση.

Πώς αντιμετωπίζεται η συσσώρευση κεριού στο αυτί;

Το κερί αυτιού συνήθως βγαίνει μόνο του και δεν χρειάζεται θεραπεία. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε συσσώρευση που προκαλεί συμπτώματα, υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να δοκιμάσετε είναι να ρίξετε σταγόνες στα αυτιά σας για να μαλακώσετε το κερί. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε:

 • αμύγδαλο ή ελαιόλαδο σταγόνες στο αυτί σας δύο φορές την ημέρα για 2-3 ημέρες
 • χημικές σταγόνες από το φαρμακείο σας, αποτελούνται από μια ήπια και ασφαλή χημική ουσία που μαλακώνει το κερί του αυτιού ώστε να πέφτει

Μην προσπαθήσετε να βγάλετε το κερί του αυτιού με τα δάχτυλά σας, τα βαμβακερά μπουμπούκια ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο, γιατί αυτό μπορεί να ωθήσει το κερί του αυτιού προς τα μέσα και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο αυτί σας. Δεν πρέπει να προσπαθήσετε να βγάλετε μόνοι σας το κερί εάν:

 • τα αυτιά σας μπορεί να έχουν μολυνθεί
 • έχετε απώλεια ακοής στο ένα αυτί
 • είχατε χειρουργική επέμβαση στο αυτί ή τρυπημένο τύμπανο στο παρελθόν

Εάν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας για βοήθεια. Εάν έχετε μεγαλύτερη συσσώρευση κεριού αυτιού ή το αυτί σας είναι φραγμένο, ο γιατρός ή η νοσοκόμα σας μπορεί να βγάλουν το κερί του αυτιού με σύριγγα, χρησιμοποιώντας νερό σε θερμοκρασία σώματος που το κάνει να επιπλέει. Ωστόσο, εάν το αυτί σας είναι μολυσμένο ή κατεστραμμένο, ο γιατρός σας δεν θα μπορεί να βγάλει το κερί αυτιού με σύριγγα μέχρι να επουλωθεί το αυτί σας. 

Μπορεί να προληφθεί η συσσώρευση κεριού στο αυτί;

Δεν μπορείτε να αποτρέψετε το κερί του αυτιού. Αλλά εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη συνεχή συσσώρευση κεριού από το αυτί, μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιείτε τακτικά μαλακτικές σταγόνες για να το περιορίσετε. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν:

 • Το αυτί σας δεν έχει καθαρίσει μετά από 5 ημέρες
 • δεν μπορείς να ακούσεις τίποτα
 • έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ένα από τα συχνότερα παράπονα των παιδιών

Πώς προκαλείται το νευρίνωμα στο ακουστικό νεύρο;

Πώς προκαλείται η απώλεια ακοής;

Πονοκέφαλος: Πόσοι τύποι υπάρχουν και τι τους προκαλεί;

Τι να προσέξετε για να αποφύγετε την εξωτερική ωτίτιδα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το σεξ με βηματοδότη είναι απολύτως ασφαλές

Βηματοδότης σεξ: Όταν οι άνδρες και οι γυναίκες παρουσιάζουν σημάδια καρδιακού προβλήματος, η απάντηση μπορεί να είναι ένας βηματοδότης ή ένας εμφυτεύσιμος απινιδωτής καρδιομετατροπής (ICD).

Είναι τελικά το πέος μυς ή όργανο;

Μύες πέος: Το πέος δεν μοιάζει με τα περισσότερα άλλα μέρη του ανθρώπινου σώματος, καθώς μπορεί να πάρει  διαφορετικά σχήματα και μορφές μέσα σε λίγα λεπτά.