ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μηχανισμός που ελέγχει την εξάπλωσή του 

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μηχανισμός που ελέγχει την εξάπλωσή του 

Καρκίνος παγκρέατος: Οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι είναι δυνατό να αντιστραφεί μια βασική διαδικασία που επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα του παγκρέατος να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα.

Tα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Nature, δείχνουν ότι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται GREM1 είναι το κλειδί για τη ρύθμιση του τύπου των κυττάρων που βρίσκονται στον καρκίνο του παγκρέατος – και ο χειρισμός των επιπέδων του μπορεί να τροφοδοτήσει και να αναστρέψει την ικανότητα τους να μετατρέπονται σε έναν πιο επιθετικό υποτύπο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η θεμελιώδης ανακάλυψη θα μπορούσε τελικά να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες για τον καρκίνο του παγκρέατος.

Ειδικότερα, ερευνητές από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου, μελέτησαν τον καρκίνο του παγκρέατος με το γονίδιο που κάνει την πρωτεΐνη GREM1 να απενεργοποιείται σε ποντίκια και σε παγκρεατικούς «μικρούς όγκους», που είναι επίσης γνωστοί ως οργανοειδή. Η απενεργοποίηση του GREM1 προκάλεσε τα κύτταρα του όγκου να αλλάξουν γρήγορα σχήμα και να αναπτύξουν νέες ιδιότητες που τα βοηθούν να εισβάλουν σε νέους ιστούς και να μεταναστεύσουν γύρω από το σώμα. Μέσα σε μόλις 10 ημέρες, όλα τα κύτταρα όγκου άλλαξαν την ταυτότητά τους σε έναν επικίνδυνο, επεμβατικό τύπο κυττάρων. Η απενεργοποίηση του γονιδίου έκανε επίσης τους όγκους σε ποντίκια πιο πιθανό να εξαπλωθούν. Οι ερευνητές μελέτησαν ένα μοντέλο ποντικού αδενοκαρκινώματος του παγκρεατικού πόρου (PDAC) – την πιο κοινή και επιθετική μορφή της νόσου. Περίπου το 90 τοις εκατό των ποντικών με απενεργοποιημένο GREM1 ανέπτυξαν όγκους που είχαν εξαπλωθεί στο συκώτι τους, σε σύγκριση με το 15 τοις εκατό των ποντικών όπου το GREM1 λειτουργούσε κανονικά.

Το σημαντικότερο είναι ότι οι επιστήμονες έδειξαν στη συνέχεια ότι η αύξηση των επιπέδων GREM1 θα μπορούσε να αναστρέψει αυτή τη διαδικασία και να προκαλέσει την επαναφορά των επεμβατικών τύπων κυττάρων σε μια λιγότερο επικίνδυνη μορφή. Τώρα, ελπίζουν ότι στο μέλλον θα χρησιμοποιήσουν αυτή τη γνώση για να βρουν τρόπους να αναστρέψουν τον πιο προχωρημένο καρκίνο του παγκρέατος σε μια λιγότερο επιθετική μορφή, η οποία είναι πιο εύκολη στη θεραπεία. Οι ερευνητές, που εργάζονται στο Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο του Μαστού Τώρα Toby Robins στο ICR, τονίζουν ότι η επιστήμη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και ότι θα απαιτηθούν σημαντικές ποσότητες έρευνας για την ανακάλυψη και την ανάπτυξη θεραπειών που αλλάζουν τη μοίρα των κυττάρων PDAC και κάνουν τον όγκο να ανταποκρίνεται καλύτερα στις θεραπείες. Ωστόσο, θεμελιώδεις ανακαλύψεις όπως αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την κατεύθυνση των προσπαθειών για την εύρεση νέων αντικαρκινικών φαρμάκων και θεραπειών.

Ο καρκίνος του παγκρέατος έχει τα χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης από τους κοινούς καρκίνους. Λιγότερο από το επτά τοις εκατό των ανθρώπων θα επιβιώσει για πέντε χρόνια ή περισσότερο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

Μικρή κλινική δοκιμή βρέθηκε ότι θεραπεύει πλήρως 12 ασθενείς από καρκίνο του ορθού

Δύο φάρμακα στοχεύουν με επιτυχία προχωρημένους όγκους

Καρκίνος του Παγκρέατος: Kαινοτόμος έρευνα προσφέρει ένα πρώτο βήμα για προσυμπτωματικό έλεγχο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένας ακαταμάχητος συνδυασμός για την υγεία σας

Αβοκάντο και ντομάτες: Είναι ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός. Περιέχει μια πληθώρα ευεργετικών βιταμινών, μετάλλων, υγιών λιπαρών και φυτικών ινών, που συμβάλλουν σε διάφορες πτυχές της υγείας μας.

Μπορεί το επιπλέον αλάτι να βλάψει τα νεφρά σας;

Το να προσθέτεις πολύ αλάτι στη διατροφή σου δεν είναι καλό. Μια πρόσφατη μελέτη στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι η προσθήκη αλατιού στο φαγητό σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Πώς επηρεάζονται οι συγκοινωνίες την ημέρα της απεργίας;

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Στα αστικά λεωφορεία, θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Ελιές: Ένα θησαυροφυλάκιο ωφέλιμων συστατικών

Ελιές: Η κατανάλωση ελιών βοηθά στη βελτίωση της υγείας του εντέρου βελτιώνοντας την πέψη, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Νέα ανοσοθεραπεία με βάση τα κύτταρα για το μελάνωμα

Το Siteman Cancer Center, που εδρεύει στο Barnes-Jewish Hospital και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, είναι ένα από τα πρώτα κέντρα σε εθνικό επίπεδο που προσφέρει μια πρόσφατα εγκεκριμένη ανοσοθεραπεία με βάση τα κύτταρα που στοχεύει το μελάνωμα. Οι γιατροί θα χορηγήσουν θεραπεία με διηθητικά λεμφοκύτταρα (TIL) για τη θεραπεία […]