Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος: Οι χημικές ουσίες αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος

Καρκίνος: Οι χημικές ουσίες αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος

Καρκίνος: Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μία από τις πέντε πρώτες αιτίες θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανάλυση, οι άνθρωποι που εργάζονται σε θέσεις εργασίας που τους εκθέτουν τακτικά σε ορισμένες χημικές ουσίες φαίνεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με πάνω από 20 χρόνια έκθεσης σε ορισμένους χημικούς παράγοντες είχαν 39% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος, σε σύγκριση με 11% και 4% για έκθεση από 11 έως 20 χρόνια και έκθεση από 1 έως 10 χρόνια, αντίστοιχα.


Πώς συνδέεται η εισπνοή χημικών ουσιών με τον καρκίνο του παγκρέατος;

Η έρευνα αξιολόγησε 12 βιομηχανικές χημικές ουσίες και εντόπισε πέντε χημικές ουσίες που αύξησαν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος στους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένου του οξειδίου του αιθυλενίου, των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων, της σκόνης και των καπνών καουτσούκ, του στυρενίου και των υγρών επεξεργασίας μετάλλων. Οι εν λόγω χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται κυρίως στις βιομηχανίες χημικών προϊόντων, μετάλλων, πλαστικών, καουτσούκ και πετρελαίου. Η μελέτη συνδύασε πληροφορίες από 31 μελέτες επαγγελματικής υγείας σε όλο τον κόσμο, που περιλάμβαναν στοιχεία από πάνω από 288.000 άτομα.

Η ανάλυση έρχεται να προστεθεί στα αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι η έκθεση στον χώρο εργασίας σε ορισμένες χημικές ουσίες συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου. Ο Dr. Steven Nimmo, πρόεδρος της Σχολής Ιατρικής της Εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνει ότι όσο περισσότερο χρόνο εκτίθενται οι άνθρωποι, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξουν καρκίνο του παγκρέατος. Ωστόσο, ενώ ο σχετικός κίνδυνος καρκίνου του παγκρέατος αυξάνεται σημαντικά σε άτομα που εκτίθενται σε αυτές τις χημικές ουσίες, ο συνολικός κίνδυνος του καρκίνου αυτού παραμένει χαμηλός. Ο καρκίνος του παγκρέατος αντιπροσωπεύει περίπου το 3% των καρκίνων στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 7% όλων των θανάτων από καρκίνο, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μία από τις πέντε πρώτες αιτίες θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως και συνήθως εντοπίζεται σε προχωρημένο στάδιο, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη θεραπεία του. Λιγότεροι από το 10% των ασθενών επιβιώνουν. Οι χημικές ουσίες, όπως το οξείδιο του αιθυλενίου, το στυρένιο και τα υγρά επεξεργασίας μετάλλων, που βρέθηκαν να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος θα μπορούσαν να το κάνουν ακόμη και με σύντομη έκθεση μικρότερη των 10 ετών. Ωστόσο, η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλότερες συγκεντρώσεις αυτών των επικίνδυνων χημικών ουσιών υπερδιπλασίαζε τον κίνδυνο ενός εργαζομένου. Οι περισσότεροι από τους χημικούς παράγοντες που αποτέλεσαν στόχο της παρούσας μελέτης εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της εισπνοής.

Ο Lin, ο συγγραφέας της μελέτης, συνιστά τη μείωση της έκθεσης με τη μείωση της διάρκειας εργασίας στην επικίνδυνη εργασία, τον εγκιβωτισμό των χημικών εργασιών, τη βελτίωση του εξαερισμού και τη διασφάλιση της χρήσης αποτελεσματικών μέσων ατομικής προστασίας. Οι εργοδότες θα πρέπει να παρακολουθούν τους άνδρες εργαζόμενους για συμπτώματα και ενδείξεις καρκίνου του παγκρέατος, εάν έχουν εκτεθεί σε γνωστές χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο για περισσότερο από μια δεκαετία. Ωστόσο, ο Nimmo σημειώνει ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό, δεδομένου ότι ο καρκίνος του παγκρέατος είναι συχνά ένας σιωπηλός δολοφόνος και δεν υπάρχουν πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος. Δεν υπάρχει επίσης κανένα τεστ διαλογής για αυτόν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ανακάλυψη θα μπορούσε να βελτιώσει την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο της ουροδόχου κύστης

Τροφές που βελτιώνουν το προσδόκιμο ζωής

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, κα Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλάει για τη σχέση της διατροφής με τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Apps για την έμμηνο ρύση θέτουν σε κίνδυνο τις χρήστριες 

Η συλλογή και αποθήκευση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, όπως η ημερομηνία έναρξης και λήξης της περιόδου, τα συμπτώματα, η διάθεση και άλλα σχετικά στοιχεία, μπορεί να αποτελέσει στόχο για hackers ή κακόβουλες εταιρείες. Αν τα δεδομένα αυτά διαρρεύσουν ή καταχραστούν, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για καταστάσεις παρενόχλησης, διακρίσεων ή ακόμα και οικονομικής εκμετάλλευσης της χρήστριας.

Τι κάνει την ζάχαρη τόσο εθιστική;

Ζάχαρη: Η ζάχαρη είναι μια από τις πιο εθιστικές ουσίες στη σύγχρονη διατροφή, και αυτό δεν είναι τυχαίο. Ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει τον εγκέφαλό μας μπορεί να συγκριθεί με τον εθισμό που προκαλούν ουσίες όπως η νικοτίνη και η κοκαΐνη.

Οι απίστευτες ιδιότητες της βρώμης για τα παιδιά

Βρώμη: Η βρώμη είναι ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά δημητριακά, και μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία των παιδιών. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, γεγονός που την καθιστά ιδανική

Η παγκόσμια αντασφάλιση θεωρείται σταθερή

S&P: Ο συμβουλευτικός ρόλος ενός μεσίτη γίνεται ακόμη πιο κρίσιμος σε περιόδους αβεβαιότητας, βοηθώντας τους πελάτες να πλοηγηθούν σε ασφαλιστικές αποφάσεις σε ένα εξελισσόμενο τοπίο.

Οι τροφές που πρέπει να αποφύγετε αν έχετε υπέρταση

Υπέρταση: Η υπέρταση, ή αλλιώς υψηλή αρτηριακή πίεση, αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες σοβαρές ασθένειες. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της υπέρτασης και στην πρόληψή της.

Close Icon