ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος: Οι οικονομικές δυσκολίες καθυστερούν τους ασθενείς για τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο

Καρκίνος: Οι οικονομικές δυσκολίες καθυστερούν τους ασθενείς για τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο

Καρκίνος: Προηγούμενες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στις οικονομικές επιβαρύνσεις που ακολουθούν τη διάγνωση του καρκίνου, αλλά η παρούσα μελέτη ρίχνει φως στις επιπτώσεις των οικονομικών προκλήσεων πριν από τη διάγνωση.

Μια νέα μελέτη ανέδειξε την ανησυχητική σχέση μεταξύ των οικονομικών δυσκολιών και της καθυστέρησης των προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο, που οδηγεί στη διάγνωση καρκίνου σε προχωρημένο στάδιο, ο οποίος είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Οι ερευνητές εξέτασαν το οικονομικό υπόβαθρο περίπου 102.000 ασθενών με καρκίνο που διαγνώστηκαν μεταξύ 2014 και 2015. Διαπίστωσαν ότι πάνω από το ένα τρίτο αυτών των ασθενών είχαν προηγουμένως βιώσει σημαντικές οικονομικές κρίσεις, όπως πτώχευση ή έξωση, και είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο μεταγενέστερου σταδίου σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν οικονομικές αναταραχές.

Μελέτη για την πρόληψη του καρκίνου

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, υπογραμμίζει την κλινική σημασία της οικονομικής ευπάθειας στα αποτελέσματα της υγειονομικής περίθαλψης. Τα ποσοστά επιβίωσης είναι γενικά καλύτερα για τα άτομα που διαγιγνώσκονται με καρκίνο σε αρχικό στάδιο σε σύγκριση με εκείνα που διαγιγνώσκονται με νόσο σε μεταγενέστερο στάδιο. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα άτομα που είναι οικονομικά ευάλωτα μπορεί να καθυστερούν ή να παραιτούνται από την αναγκαία υγειονομική περίθαλψη λόγω ανησυχιών για την οικονομική τους δυνατότητα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στις οικονομικές επιβαρύνσεις που ακολουθούν τη διάγνωση του καρκίνου, αλλά η παρούσα μελέτη ρίχνει φως στις επιπτώσεις των οικονομικών προκλήσεων πριν από τη διάγνωση. Αναλύοντας δεδομένα καταναλωτών που συγκεντρώθηκαν από τη LexisNexis, οι ερευνητές εντόπισαν οικονομικά γεγονότα, όπως ενεχυριάσεις, πτωχεύσεις και εξώσεις, που συνέβησαν πριν από τη διάγνωση του καρκίνου. Περισσότερο από το 36% των ασθενών είχαν βιώσει τουλάχιστον μία σημαντική οικονομική κρίση πριν μάθουν ότι είχαν καρκίνο.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι έγχρωμοι, οι ανύπαντροι ή οι ασθενείς με χαμηλό εισόδημα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν οικονομικές κρίσεις. Ωστόσο, ακόμη και τα πιο εύπορα άτομα δεν εξαιρέθηκαν, με πάνω από το ένα τέταρτο των οικονομικά εύπορων ασθενών να έχουν αντιμετωπίσει σημαντικές οικονομικές προκλήσεις στο παρελθόν.

Ο νόμος για την προσιτή περίθαλψη έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς Αμερικανούς να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν προληπτικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο. Ωστόσο, το όφελος αυτό ισχύει μόνο για άτομα με ασφάλιση υγείας και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν κάλυψη. Ακόμη και όσοι έχουν ασφάλιση μπορεί να αγωνίζονται με υψηλές συμμετοχές και εκπτώσεις, με αποτέλεσμα να καθυστερούν τις εξετάσεις ή τη θεραπεία. Επιπλέον, για ορισμένους καρκίνους δεν υπάρχουν αποτελεσματικές εξετάσεις διαλογής και η έγκαιρη ανίχνευση βασίζεται στην ιατρική περίθαλψη ρουτίνας, η οποία μπορεί να είναι δύσκολη για τα άτομα που επιβαρύνονται με χρέη.

Η μελέτη ανέδειξε επίσης την ανησυχητική πραγματικότητα ότι οι απλήρωτοι ιατρικοί λογαριασμοί μπορεί να οδηγήσουν σε άρνηση παροχής υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, εμποδίζοντας περαιτέρω την έγκαιρη παρακολούθηση των μη φυσιολογικών αποτελεσμάτων του προληπτικού ελέγχου και καθυστερώντας τη διάγνωση του καρκίνου.

Οι προσπάθειες για τη βελτίωση της ασφαλιστικής κάλυψης των ανασφάλιστων ατόμων και την ενίσχυση της οικονομικής προσιτότητας της υγειονομικής περίθαλψης είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Οι πάροχοι ιατρικών υπηρεσιών μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο συνδέοντας τους ασθενείς με τις σχετικές κοινωνικές υπηρεσίες για την ανακούφιση από τα οικονομικά βάρη. Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας τέτοιων πρωτοβουλιών είναι απαραίτητη για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τα οικονομικά ευάλωτα άτομα.

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης των οικονομικών φραγμών στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα άτομα λαμβάνουν έγκαιρες εξετάσεις και διαγνώσεις. Με την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να εργαστούν προς την κατεύθυνση της μείωσης του αντίκτυπου της οικονομικής επιβάρυνσης στα αποτελέσματα του καρκίνου και της προώθησης μιας πιο δίκαιης υγειονομικής περίθαλψης για όλους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καρκίνος του προστάτη - Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζει κάθε άνδρας

Tips για να εξετάσετε την επιδερμίδα σας για καρκίνο του δέρματος

Η διακοπή της ανοσοθεραπείας μετά από δύο χρόνια είναι λογική σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έκθεση σε πλαστικοποιητές στην εγκυμοσύνη συνδέεται με χαμηλότερο IQ στα παιδιά

Πλαστικοποιητές IQ: Η νοημοσύνη ενός παιδιού μπορεί να επηρεαστεί τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, ξεκινώντας από την ίδια την προγεννητική περίοδο.

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.

Πρωιμότερη έναρξη της εφηβείας τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια με διαβήτη, σύμφωνα με Γερμανική έρευνα μεγάλης κλίμακας

"Είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την κοινωνία όσο και για τους παιδίατρους να αναγνωρίσουν αυτή την τάση και, αν χρειαστεί, ίσως χρειαστεί να επανεκτιμήσουμε και να προσαρμόσουμε ανάλογα τις κλινικές μας προσεγγίσεις για την εξέταση της πρόωρης εφηβείας", δήλωσε ο Dr. Reschke.