ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος: Μελέτη διαπιστώνει σημαντική έκθεση σε χημικές ουσίες σε γυναίκες με τη νόσο

Καρκίνος: Μελέτη διαπιστώνει σημαντική έκθεση σε χημικές ουσίες σε γυναίκες με τη νόσο

Συχνά αναφέρονται ως "για πάντα χημικά" επειδή είναι ανθεκτικά στη διάσπαση και ως εκ τούτου διαρκούν για δεκαετίες στο περιβάλλον. Τα PFAS παραμένουν επίσης στα συστήματα των ανθρώπων οπουδήποτε από αρκετούς μήνες έως χρόνια. «Αυτές οι χημικές ουσίες PFAS φαίνεται να διαταράσσουν τη λειτουργία των ορμονών στις γυναίκες, κάτι που είναι ένας πιθανός μηχανισμός που αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με ορμόνες στις γυναίκες», δήλωσε η Amber Cathey, Ph.D

Καρκίνος: Σε ένδειξη ότι η έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα μπορεί να παίζει ρόλο σε καρκίνους του μαστού, των ωοθηκών, του δέρματος και της μήτρας, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα που ανέπτυξαν αυτούς τους καρκίνους έχουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών στο σώμα τους. Αν και δεν αποδεικνύει ότι η έκθεση σε χημικές ουσίες όπως το PFAS (ανά και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες) και οι φαινόλες (συμπεριλαμβανομένου του BPA) οδήγησε σε αυτές τις διαγνώσεις καρκίνου, είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο και πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω.

Η μελέτη έδειξε ότι ιδιαίτερα για τις γυναίκες, η υψηλότερη έκθεση σε PFDE, μια ένωση PFAS μακράς αλυσίδας, είχε διπλάσιες πιθανότητες  διάγνωσης μελανώματος. Οι γυναίκες με υψηλότερη έκθεση σε δύο άλλες μακράς αλύσου ενώσεις PFAS, PFNA και PFUA, είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες προηγούμενης διάγνωσης μελανώματος. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2023, στο Περιοδικό Επιστήμη της Έκθεσης και Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας .(Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology). Η μελέτη έδειξε μια σχέση μεταξύ του PFNA και μιας προηγούμενης διάγνωσης καρκίνου της μήτρας. Και οι γυναίκες με υψηλότερη έκθεση σε φαινόλες, όπως το BPA (χρησιμοποιείται στα πλαστικά) και η 2,5-διχλωροφαινόλη (μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε βαφές και βρίσκεται ως υποπροϊόν στην επεξεργασία των λυμάτων), είχαν υψηλότερες πιθανότητες προηγούμενων διαγνώσεων καρκίνου των ωοθηκών. Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο UC San Francisco (UCSF), το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC) και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, οι οποίοι αποτελούν μέρος των Βασικών Κέντρων Επιστημών Περιβάλλοντος Υγείας. Χρησιμοποίησαν δεδομένα από δείγματα αίματος και ούρων από περισσότερα από 10.000 άτομα στο περιοδικό Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (National Health and Nutrition Examination Survey) (NHANES). Διερεύνησαν την τρέχουσα έκθεση σε φαινόλες και PFAS σε σχέση με προηγούμενες διαγνώσεις καρκίνου και διερεύνησαν τις φυλετικές/εθνικές ανισότητες σε αυτές τις συσχετίσεις. «Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη να λαμβάνονται υπόψη οι PFAS και οι φαινόλες ως ολόκληρες κατηγορίες περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου για τον κίνδυνο καρκίνου στις γυναίκες», δήλωσε ο Max Aung, Ph.D., ανώτερος συγγραφέας της μελέτης που διεξήγαγε την έρευνα ενώ βρισκόταν στο UCSF Program on Reproductive Πρόγραμμα UCSF για την Αναπαραγωγή Υγεία και Περιβάλλον και τώρα αναπληρωτής καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας στο USC Keck School of Medicine. Τα PFAS είναι πανταχού παρόντα στο περιβάλλον. Οι PFAS έχουν μολύνει το νερό, τα τρόφιμα και τους ανθρώπους μέσω προϊόντων όπως τηγάνια από τεφλόν, αδιάβροχα ρούχα, χαλιά και υφάσματα ανθεκτικά στους λεκέδες και συσκευασίες τροφίμων. Συχνά αναφέρονται ως “για πάντα χημικά” επειδή είναι ανθεκτικά στη διάσπαση και ως εκ τούτου διαρκούν για δεκαετίες στο περιβάλλον. Τα PFAS παραμένουν επίσης στα συστήματα των ανθρώπων οπουδήποτε από αρκετούς μήνες έως χρόνια. «Αυτές οι χημικές ουσίες PFAS φαίνεται να διαταράσσουν τη λειτουργία των ορμονών στις γυναίκες, κάτι που είναι ένας πιθανός μηχανισμός που αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με ορμόνες στις γυναίκες», δήλωσε η Amber Cathey, Ph.D., επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επιστήμονας της ερευνητικής σχολής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Η μελέτη εντόπισε επίσης φυλετικές διαφορές. Συσχετίσεις μεταξύ διαφόρων PFAS και καρκίνου των ωοθηκών και της μήτρας παρατηρήθηκαν μόνο μεταξύ λευκών γυναικών, ενώ συσχετίσεις μεταξύ ενός PFAS που ονομάζεται MPAH και μιας φαινόλης που ονομάζεται BPF και του καρκίνου του μαστού παρατηρήθηκαν μόνο σε μη λευκές γυναίκες. Οι ερευνητές λένε ότι η EPA θα πρέπει να ρυθμίζει το PFAS ως κατηγορία χημικών «Καθώς οι κοινότητες σε όλη τη χώρα παλεύουν με τη μόλυνση από PFAS, αυτό προσθέτει περαιτέρω στοιχεία που υποστηρίζουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που αναπτύσσουν δράση για τη μείωση της έκθεσης σε PFAS», δήλωσε η Tracey J. Woodruff, Ph.D., MPH, καθηγήτρια UCSF και διευθύντρια του Προγράμματος για την Αναπαραγωγική Υγεία και Περιβάλλοντος και διευθυντής του UCSF EaRTH Center, που υποστήριξε τη μελέτη. «Δεδομένου ότι τα PFAS αποτελούν χιλιάδες χημικές ουσίες, ένας τρόπος για να μειωθούν οι εκθέσεις είναι η EPA να ρυθμίσει την PFAS ως κατηγορία χημικών ουσιών και όχι μία κάθε φορά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη αποκωδικοποιεί τους λόγους για τους οποίους ο καρκίνος είναι σε άνοδο

Η δισφαινόλη Α ανιχνεύεται σχεδόν σε όλους τους Ευρωπαίους, σύμφωνα με έκθεση

Ποιες τροφές θέλουν οι ειδικοί στον καρκίνο να σταματήσετε να τρώτε;

Αιτίες καρκίνου του στόματος και συμβουλές για την πρόληψη του

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν το πρώτο πράγμα που κάνετε είναι να τρώτε μπανάνα το πρωί;

Μπανάνα στομάχι: Το μυστικό για ένα υγιές σώμα είναι μια υγιής πρωινή ρουτίνα. Μια τέλεια πρωινή ρουτίνα μπορεί να σας βοηθήσει να δώσετε τον τόνο για το υπόλοιπο της ημέρας σας. 

Μελέτη συνδέει την παχυσαρκία και τον κακό ύπνο

Παχυσαρκία ύπνος: Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, με το 13% του συνολικού πληθυσμού παγκοσμίως να ταξινομείται πλέον ως παχύσαρκος.