Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρδιακοί παλμοί: Τι σημαίνει όταν ακούς τους παλμούς σου;

Καρδιακοί παλμοί: Τι σημαίνει όταν ακούς τους παλμούς σου;

Καρδιακοί παλμοί: Η αίσθηση των γρήγορων παλμών μπορεί κανονικά να εμφανιστούν σε μια υγιή καρδιά.

Το αίσθημα παλμών είναι ένα σύμπτωμα μιας ανωμαλίας του καρδιακού παλμού κατά την οποία ένα άτομο ακούει τον παλμό του. Μπορεί να γίνει αισθητή ως γρήγορη, παλλόμενη ή σφυροκοπημένη καρδιά. Η αίσθηση των γρήγορων παλμών μπορεί κανονικά να εμφανιστούν σε μια υγιή καρδιά. Μπορούν να προκληθούν από στρες, άγχος, άσκηση, ορισμένα φάρμακα, εγκυμοσύνη, κατανάλωση αλκοόλ, νικοτίνης, καφεΐνης κ.λπ. Σπάνια όμως, μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα υποκείμενων παθήσεων όπως στεφανιαία νόσο, άσθμα, υπερθυρεοειδισμός, νεφρική νόσο, εμφύσημα, ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών κ.λπ. Η απώλεια αίματος, η έλλειψη οξυγόνου ή ο έντονος πόνος μπορεί επίσης να προκαλέσουν αίσθημα παλμών. Ανάλογα με το πού δυσλειτουργεί το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς, η ταχυκαρδία συγκεντρώνεται σε τέσσερις μεγάλες ομάδες.

1. Κολπική μαρμαρυγή

Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος ταχυκαρδίας όπου οι άνω κοιλότητες της καρδιάς (κόλποι) χτυπούν ακανόνιστα και χαοτικά περισσότερους από 100 παλμούς ανά λεπτό έως και 175 παλμούς ή και περισσότερο. Στην κολπική μαρμαρυγή, τα ερεθίσματα δεν ξεκινούν από τον φλεβόκομβο, αλλά αρχίζουν στις πνευμονικές φλέβες στον αριστερό κόλπο διαδίδοντας τα σήματα σε όλους τους κόλπους με γρήγορο, αποδιοργανωμένο τρόπο (όχι με κανονικό μοτίβο). Η ακανόνιστη σηματοδότηση προκαλεί τρέμουλο στους πάνω θαλάμους. Εξ ου και ο όρος «μαρμαρυγή». Αυτό μπερδεύει τις κοιλίες και αρχίζουν κι αυτές να χτυπούν πολύ γρήγορα. Αλλά οι ώσεις δεν φτάνουν στις κοιλίες τόσο γρήγορα όσο φτάνουν. Έτσι οι κοιλίες δεν χτυπούν τόσο γρήγορα όσο οι κόλποι. Αυτό δημιουργεί έναν γρήγορο, ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, επειδή οι κόλποι και οι κοιλίες δεν χτυπούν πλέον με συντονισμένο τρόπο.

Αυτό οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια κατά την οποία η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα για να καλύψει τις ανάγκες του σώματος. Δεν είναι απειλητική για τη ζωή, αλλά μπορεί να απαιτεί επείγουσα προσοχή σε ορισμένες περιπτώσεις. Μπορεί να μην παρατηρήσετε καθόλου συμπτώματα ή μπορεί να εμφανίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα

 • Γρήγορος ακανόνιστος καρδιακός παλμός, ή αισθήσεις ‘flopping’ στο στήθος σας
 • Χαμηλή αρτηριακή πίεση, ζαλάδα, αδυναμία, σύγχυση
 • Δύσπνοια και πόνος στο στήθος

Αιτίες κολπικής μαρμαρυγής σχετίζονται με την καρδιά

 • Υψηλή πίεση του αίματος
 • Καρδιακές προσβολές
 • Συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες (όταν γεννιέστε με καρδιακά ελαττώματα)
 • Εγχείρηση καρδιάς
 • Μη φυσιολογικές καρδιακές βαλβίδες ή μη φυσιολογική λειτουργία του φλεβόκομβου

2. Κολπικός πτερυγισμός

Ο κολπικός πτερυγισμός είναι παρόμοιος με την κολπική μαρμαρυγή, εκτός από εδώ, οι ώσεις είναι πιο οργανωμένες και λιγότερο χαοτικές από ό,τι στην κολπική μαρμαρυγή. Στον κολπικό πτερυγισμό, η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα αλλά με κανονικό μοτίβο. Η ώθηση προέρχεται κυρίως από τον δεξιό κόλπο αλλά όχι από τον φλεβόκομβο. Αντίθετα, περιλαμβάνει το κύκλωμα γύρω από την τριγλώχινα βαλβίδα που βρίσκεται στο διαμέρισμα του δεξιού κόλπου και της δεξιάς κοιλίας. Λιγότερο συχνά, η ώθηση μπορεί να προέρχεται από τις άλλες περιοχές του δεξιού κόλπου ή ακόμα και του αριστερού κόλπου, προκαλώντας την καρδιά να χτυπά γρήγορα έως και 150 παλμούς ανά λεπτό.

Κατά τη διάρκεια του κολπικού πτερυγισμού, ο κόλπος χτυπά έως και 300 φορές το λεπτό και κάθε δεύτερος παλμός περνάει στην κοιλία με αποτέλεσμα τον καρδιακό ρυθμό 150. Αν και ο κολπικός πτερυγισμός δεν είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση, ο παρατεταμένος κολπικός πτερυγισμός μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση στην καρδιά, επομένως αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Ενδέχεται να μην βλέπετε κανένα σύμπτωμα, αλλά εάν παρατηρήσετε συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν

 • Ταχύς καρδιακός ρυθμός, αίσθημα παλμών
 • Πόνος στο στήθος
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • λιποθυμία
 • Κούραση
 • Χαμηλή πίεση αίματος

Οι αιτίες περιλαμβάνουν

 • Καρδιακά προβλήματα όπως συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, συγγενές καρδιακό ελάττωμα και ρευματική βαλβιδική νόσο
 • Υψηλή πίεση του αίματος
 • Πνευμονοπάθειες όπως εμφύσημα
 • Καρδιοχειρουργική ή ίσως καμία συγκεκριμένη αιτία

3. Υπερκοιλιακή ταχυκαρδία

Η υπερκοιλιακή ταχυκαρδία είναι επίσης μια μορφή κολπικής ταχυκαρδίας που προέρχεται από τον φλεβοκομβικό κόμβο όπως θα έπρεπε, αλλά κάποιο είδος ανωμαλίας στον φλεβόκομβο προκαλεί την ακανόνιστη σηματοδότηση. Για παράδειγμα, το πιο συνηθισμένο ονομάζεται επανεισαγωγή κόμβου AV όπου τα ηλεκτρικά σήματα περιστρέφονται γύρω από τον φλεβοκομβικό κόμβο. Σε άλλη μορφή, το ηλεκτρικό σήμα χωρίζεται στα δύο λόγω ανωμαλίας στον φλεβόκομβο. ένα σήμα πηγαίνει στην κοιλία και ένα άλλο σήμα πηγαίνει πίσω στον κόλπο.

Σε μια άλλη μορφή, υπάρχει μια επιπλέον ηλεκτρική οδός που πηγαίνει από τους κόλπους στις κοιλίες αλλά παρακάμπτει τον φλεβόκομβο. Παράδειγμα τέτοιας ταχυκαρδίας είναι το σύνδρομο Wolff-Parkinson-White. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρόβλημα είναι προσωρινό, διαρκεί περίπου λίγα δευτερόλεπτα, λεπτά ή ώρες και δεν είναι απειλητικό για τη ζωή.

4. Κοιλιακή ταχυκαρδία

Η κοιλιακή ταχυκαρδία είναι μια κατάσταση κατά την οποία η ηλεκτρική ώθηση προέρχεται από τις κοιλίες προκαλώντας καρδιακό ρυθμό 170 παλμών ανά λεπτό ή περισσότερο. Αυτός ο τύπος ταχυκαρδίας χαρακτηρίζεται από τουλάχιστον τρεις ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς στη σειρά. Λόγω του γρήγορου καρδιακού ρυθμού, οι κοιλίες δεν γεμίζουν και δεν συστέλλονται αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντλήσουν αρκετό αίμα στο σώμα. Η κοιλιακή ταχυκαρδία είναι απειλητική για τη ζωή κατάσταση εάν σε ορισμένες περιπτώσεις διαρκεί περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα. Λάβετε άμεση ιατρική φροντίδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορείτε να μετρήσετε τους καρδιακούς παλμούς σας;

Έρευνα λέει ότι το καρδιοχτύπι μπορεί να επηρεάσει τα εγκεφαλικά κυκλώματα λήψης

Πόσοι πρέπει να είναι οι καρδιακοί παλμοί σας ιδανικά;

Οι ταχύτεροι καρδιακοί παλμοί μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για άνοια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λόγοι που τα αναπνευστικά προβλήματα έχουν αυξηθεί τόσο πολύ σήμερα

Αναπνευστικά προβλήματα: Οι επαγγελματικές εκθέσεις σε αναπνευστικούς κινδύνους, όπως σκόνη, χημικές ουσίες, αναθυμιάσεις και αλλεργιογόνα, ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία του αναπνευστικού.

Ενίσχυση στον κλάδο ένδυσης από την ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Έγινε μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό την ενίσχυση της ειδικότητας «Υφάσματος, Ένδυσης και Σχεδιασμού Ενδύματος» και τη διασύνδεση των αποφοίτων με την αγορά εργασίας.

Close Icon