ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρδιακή ανεπάρκεια: Αυξημένος κίνδυνος για παχύσαρκες γυναίκες με όψιμη εμμηνόπαυση

Καρδιακή ανεπάρκεια: Αυξημένος κίνδυνος για παχύσαρκες γυναίκες με όψιμη εμμηνόπαυση

Καρδιακή ανεπάρκεια: Ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας αυξάνεται σε παχύσαρκες ηλικιωμένες γυναίκες που είχαν καθυστερημένη εμμηνόπαυση, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με την παχυσαρκία είναι συχνά σοβαροί, με νέα έρευνα να δείχνει ότι ενισχύει τις πιθανότητες για καρδιακή ανεπάρκεια στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, ειδικά σε εκείνες που καθυστερούν να μπουν στην εμμηνόπαυση. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες των οποίων η περίοδος σταμάτησε στα 55 ή μετά διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 13 Απριλίου στο Journal of the American Heart Association. “Περιμέναμε ότι η επίδραση της παχυσαρκίας στον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας θα ήταν μεγαλύτερη μεταξύ των γυναικών που είχαν βιώσει πρώιμη εμμηνόπαυση. Αλλά δεν ήταν έτσι”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Imo Ebong, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis.

«Οι επιζήμιες επιπτώσεις της παχυσαρκίας στον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας ήταν μεγαλύτερες μεταξύ των γυναικών που είχαν όψιμη εμμηνόπαυση», προσέθεσε. Η καρδιακή ανεπάρκεια σημαίνει ότι η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα και οξυγόνο για να επιτρέψει στα όργανα του σώματος να λειτουργήσουν καλά, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Η εμμηνόπαυση ξεκινά συνήθως μεταξύ 45 και 55 ετών, αλλά προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μέση ηλικία έχει αυξηθεί κατά 1,5 έτος τις τελευταίες έξι δεκαετίες. Το ποσοστό της όψιμης εμμηνόπαυσης είναι λίγο περισσότερο από 14%, και το ποσοστό της πρώιμης εμμηνόπαυσης (πριν από την ηλικία των 45 ετών) είναι περίπου 13%, σύμφωνα με στοιχεία από τις ΗΠΑ.

Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν όταν σταματά η έμμηνος ρύση μπορεί να επηρεάσουν την καρδιά. Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι η πρώιμη εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά δεν ήταν σαφές πόσο η καθυστερημένη εμμηνόπαυση επηρέασε τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Για να το ανακαλύψουν, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 4.500 ηλικιωμένες γυναίκες στις ΗΠΑ σε μια μακροχρόνια μελέτη. Οι συμμετέχουσες αξιολογήθηκαν για καρδιακή νόσο μετά από μια μέση παρακολούθηση 16,5 ετών, όταν ήταν σχεδόν 64 ετών κατά μέσο όρο. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, περίπου 900 εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια που οδήγησε είτε σε νοσηλεία είτε σε θάνατο.

Οι ερευνητές βρήκαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας και της ηλικίας που μπήκε η γυναίκα στην εμμηνόπαυση, του δείκτη μάζας σώματος (εκτίμηση του σωματικού λίπους με βάση το βάρος και το ύψος, γνωστό ως ΔΜΣ) και της περιφέρειας της μέσης. Ειδικότερα, για κάθε αύξηση του ΔΜΣ κατά 6 μονάδες, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας αυξανόταν κατά 39% για τις γυναίκες στην ομάδα της πρώιμης εμμηνόπαυσης, 33% για εκείνες που εμφάνισαν εμμηνόπαυση μεταξύ 45 και 49 και διπλασιαζόταν στην ομάδα της όψιμης εμμηνόπαυσης.

Ο υψηλότερος ΔΜΣ δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε γυναίκες που έφτασαν στην εμμηνόπαυση μεταξύ 50 και 54 ετών. Επίσης, για κάθε 6 ίντσες αύξηση της περιφέρειας της μέσης, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας σχεδόν τριπλασιάστηκε μεταξύ των γυναικών στην ομάδα της όψιμης εμμηνόπαυσης. Η περίμετρος της μέσης δεν αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας για τις γυναίκες στις άλλες ηλικιακές ομάδες της εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με τη μελέτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σπάνια η μυοκαρδίτιδα σε νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid

Aπό τη γέννηση στην εμμηνόπαυση: Πόσα ωάρια έχει μια γυναίκα στη ζωή της

Ορμόνες προσδιορίζουν την απώλεια της οστικής μάζας στην εμμηνόπαυση

Η εργασία σε βάρδιες ίσως καθυστερήσει την έναρξη της εμμηνόπαυσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.

8 παράξενα αίτια που μπορούν να ανεβάσουν την αρτηριακή σας πίεση

Υπέρταση: Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένα από τα πιο ανησυχητικά ζητήματα υγείας σε όλο τον κόσμο και μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους, όπως η παχυσαρκία, το στρες και ο διαβήτης μεταξύ άλλων.

Νέα θεραπεία για το σύνδρομο Allan Herndon Dudley

Σύνδρομο Allan Herndon Dudley: Οι γονιδιακές θεραπείες είναι ένας πολλά υποσχόμενος νέος τρόπος για τη θεραπεία αναπτυξιακών νευρολογικών διαταραχών, όπως το AHDS, παράγοντας την πρωτεΐνη MCT8.

Καιρός να εμπιστευτείτε τις αισθήσεις σας και να μαγειρέψετε!

Διαισθητική μαγειρική: Μην δεσμεύεστε από την αλληλουχία βημάτων μιας συνταγής, ούτε από την στείρα αναπαραγωγή υλικών. Προσαρμόστε κάθε πιάτο στα γούστα σας, έχοντας εμπιστοσύνη στις αισθήσεις σας!

Νόστιμο σάντουιτς για τη δουλειά

Σνακ: Φτιάξτε ένα νόστιμο, υγιεινό και vegan σνακ για την εργασία σας ή τη βόλτα σας. Γνωρίστε πώς να τρώτε υγιεινά, χωρίς να στερείστε τις λαχταριστές γεύσεις.

Νέα στοιχεία για την καταπολέμηση των θανατηφόρων βακτηρίων

Βακτηριακές λοιμώξεις: Η ομάδα ανακάλυψε ότι το Clostridium septicum μπορεί να σκοτώσει γρήγορα τα κύτταρα απελευθερώνοντας μια τοξίνη που δρα σαν σφυρί ανοίγοντας τρύπες στην επιφάνεια του κυττάρου.

6 Tips για να κάνετε σεξ μετά τον τοκετό

Σεξ και τοκετός: Οι περισσότερες γυναίκες φοβούνται να έρθουν σε επαφή με τον σύζυγό τους μετά τον τοκετό. Διαβάστε τα tips που σας δίνουμε και απολαύστε τη σεξουαλική σας δραστηριότητα.