ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η σωματική δραστηριότητα μειώνει την ένταση του πόνου στους επιζώντες καρκίνου

Η σωματική δραστηριότητα μειώνει την ένταση του πόνου στους επιζώντες καρκίνου

Οι άνθρωποι που είχαν καρκίνο συχνά βιώνουν συνεχή πόνο, αλλά μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έντασής του.

Οι άνθρωποι που είχαν καρκίνο συχνά βιώνουν συνεχή πόνο, αλλά μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έντασής του. Η μελέτη δημοσιεύεται στο Cancer. Αν και η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει διάφορους τύπους πόνου, οι επιπτώσεις της στον πόνο που σχετίζεται με τον καρκίνο είναι ασαφείς. Για τη διερεύνηση, μια ομάδα με επικεφαλής την ανώτερη συγγραφέα Erika Rees-Punia, Ph.D., MPH, της American Cancer Society, και τον πρώτο συγγραφέα Christopher T.V. Swain, Ph.D., του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, στην Αυστραλία, ανέλυσε πληροφορίες αφορά 51.439 ενήλικες χωρίς ιστορικό καρκίνου και 10.651 ενήλικες με προηγούμενη διάγνωση καρκίνου.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν: «Πώς θα βαθμολογούσατε τον πόνο σας κατά μέσο όρο», με απαντήσεις που κυμαίνονται από 0 (χωρίς πόνο) έως 10 (ο χειρότερος πόνος που μπορεί να φανταστεί κανείς). Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης για τη συνήθη σωματική τους δραστηριότητα. Οι κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ συνιστούν 150 λεπτά (2 ώρες 30 λεπτά) έως 300 λεπτά (5 ώρες) την εβδομάδα μέτριας έντασης ή 75 λεπτά (1 ώρα 15 λεπτά) έως 150 λεπτά (2 ώρες 30 λεπτά) την εβδομάδα έντονης αεροβικής σωματική δραστηριότητα.

Με βάση τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, για άτομα που είχαν καρκίνο στο παρελθόν καθώς και για άτομα χωρίς ιστορικό καρκίνου, η περισσότερη σωματική δραστηριότητα συνδέθηκε με χαμηλότερη ένταση πόνου. Ο βαθμός της συσχέτισης ήταν παρόμοιος και για τις δύο ομάδες ατόμων, υποδεικνύοντας ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει τον πόνο που σχετίζεται με τον καρκίνο, όπως και για άλλους τύπους πόνου που έχουν μελετηθεί στο παρελθόν. Μεταξύ των συμμετεχόντων με προηγούμενη διάγνωση καρκίνου, εκείνοι που υπερέβαιναν τις οδηγίες σωματικής δραστηριότητας είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν μέτριο έως σοβαρό πόνο σε σύγκριση με εκείνους που δεν τήρησαν τις οδηγίες φυσικής δραστηριότητας.

Επίσης, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που παρέμειναν ανενεργοί, εκείνοι που ήταν σταθερά ενεργοί ή δραστηριοποιήθηκαν σε μεγαλύτερη ηλικία ανέφεραν λιγότερο πόνο. “Μπορεί να φαίνεται αντίθετο σε κάποιους, αλλά η σωματική δραστηριότητα είναι μια αποτελεσματική, μη φαρμακολογική επιλογή για τη μείωση πολλών τύπων πόνου. Όπως προτείνει η μελέτη μας, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πόνο που σχετίζεται με τον καρκίνο και τις θεραπείες του”, δήλωσε ο Δρ. Πούνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κάντε αυτές τις αναπνευστικές ασκήσεις για να δυναμώσετε τους πνεύμονές σας

Πώς μπορείτε να αλλάξετε τον ρυθμό του μεταβολισμού σας;

Καρδιαγγειακή προπόνηση: Πρωταρχικός άξονας για μια υγιεινή ζωή

Πώς η άσκηση διαμορφώνει την υγεία του εντέρου μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανθρώπινο αντίσωμα που εξουδετερώνει το τοξικό δηλητήριο φιδιών

Δηλητήριο φίδια: Σε περιοχές όπως η Ινδία και η υποσαχάρια Αφρική, τα δαγκώματα φιδιών είναι πολύ συνηθισμένα και λόγω της έλλειψης αντιδότου, μπορεί επίσης να είναι θανατηφόρα σε πολύ αγροτικά χωριά και περιοχές όπου η επείγουσα ιατρική περίθαλψη είναι δύσκολη.

Πρόβλεψη βέλτιστων ιατρικών παρεμβάσεων

«Βλέπουμε μια πιθανή ευκαιρία να ενσωματώσουμε το μοντέλο μας στο υπάρχον σύστημά τους, το οποίο θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την παρακολούθηση του κινδύνου του αναπνευστήρα και να υποστηρίξει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων διασωλήνωσης». "Αυτή η συνεργασία αντιπροσωπεύει ένα πολλά υποσχόμενο βήμα προς τη μετάβαση της έρευνάς μας από τις θεωρητικές κατασκευές σε πρακτικές, πραγματικές εφαρμογές εντός ιατρικών πλαισίων", λέει ο καθηγητής Zheng.