Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Επιπλέον 15-30 λεπτά άσκησης την ημέρα αντισταθμίζει τους κινδύνους της καθιστικής ζωής

Επιπλέον 15-30 λεπτά άσκησης την ημέρα αντισταθμίζει τους κινδύνους της καθιστικής ζωής

Οι σοβαροί κίνδυνοι που συνδέονται με το παρατεταμένο κάθισμα στο γραφείο μπορούν να μετριαστούν με την ενσωμάτωση τακτικών διαλειμμάτων και την πρόσθετη σωματική δραστηριότητα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open αναφέρει ότι οι άνθρωποι που κάθονται όλη μέρα στη δουλειά πρέπει να κάνουν επιπλέον 15 έως 30 λεπτά άσκησης την ημέρα για να αντισταθμίσουν τις επιβλαβείς συνέπειες όλης αυτής της αδράνειας. Στα ευρήματά τους, οι ερευνητές δήλωσαν ότι «οι σοβαροί κίνδυνοι που συνδέονται με το παρατεταμένο κάθισμα στο γραφείο μπορούν να μετριαστούν με την ενσωμάτωση τακτικών διαλειμμάτων και την πρόσθετη σωματική δραστηριότητα».

Η μελέτη κοόρτης εξέτασε 481.688 άτομα σε μια μέση περίοδο παρακολούθησης σχεδόν 13 ετών. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι άνθρωποι που κατά κύριο λόγο κάθονταν στη δουλειά εμφάνιζαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες (16%) και καρδιαγγειακών παθήσεων (34%) σε σύγκριση με εκείνους που συνήθως δεν κάθονταν, αφού προσαρμόστηκαν για το φύλο, την ηλικία, την εκπαίδευση, το κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ και δείκτη μάζας σώματος.

Η μελέτη περιελάμβανε συμμετέχοντες σε ένα πρόγραμμα επιτήρησης της υγείας στην Ταϊβάν, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν μεταξύ 1996 και 2017. Συλλέχθηκαν δεδομένα σχετικά με το επαγγελματικό κάθισμα, τη σωματική δραστηριότητα ελεύθερου χρόνου, τον τρόπο ζωής και τις μεταβολικές παραμέτρους, με την ανάλυση δεδομένων που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020. Αναλύθηκαν τρεις όγκοι επαγγελματικών καθιστών (κυρίως καθιστοί, εναλλάξ καθιστοί και μη, και κυρίως μη καθιστοί).

Τα άτομα που εναλλάσσονταν μεταξύ καθιστών και μη καθιστών στη δουλειά δεν παρουσίασαν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία σε σύγκριση με άτομα που ως επί το πλείστον δεν κάθονταν στη δουλειά. Για άτομα που συνήθως κάθονται στη δουλειά και ασχολούνται με χαμηλή (15-29 λεπτά την ημέρα) ή καθόλου (λιγότερο από 15 λεπτά την ημέρα) δραστηριότητα, μια αύξηση της σωματικής δραστηριότητας στον ελεύθερο χρόνο κατά 15 και 30 λεπτά την ημέρα, αντίστοιχα, συσχετίστηκε με μείωση της θνησιμότητας σε επίπεδο παρόμοιο με τα ανενεργά άτομα που ως επί το πλείστον δεν κάθονται στη δουλειά.

Οι επιπτώσεις στην υγεία

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «ως μέρος του σύγχρονου τρόπου ζωής, το παρατεταμένο επαγγελματικό κάθισμα θεωρείται φυσιολογικό και δεν έχει λάβει τη δέουσα προσοχή, παρόλο που έχει αποδειχθεί η καταστροφική του επίδραση στα αποτελέσματα της υγείας». Συνέκριναν την κουλτούρα του καθίσματος με κάτι άλλο που παλαιότερα θεωρούνταν φυσιολογικό στο χώρο εργασίας. «Η έμφαση στις σχετικές βλάβες και η πρόταση για αλλαγές στο σύστημα του εργασιακού χώρου μπορεί να βοηθήσει την κοινωνία να αποσυναρμολογήσει αυτήν την κοινή συμπεριφορά, παρόμοια με τη διαδικασία αποσυναρμολόγησης του καπνίσματος», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Πώς να αποφύγετε την καθιστική ζωή στη δουλειά

Ο Huffman είπε ότι οι λύσεις για τα καθιστικά περιβάλλοντα στο χώρο εργασίας μπορούν να έρθουν «σε ανεπαίσθητες – αλλά επιρροές – προσαρμογές στα καθημερινά μας προγράμματα»«Τέτοιες τροποποιήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν την ορθοστασία κατά την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να περιλαμβάνει σύντομες βόλτες κάθε ώρα. Το άθροισμα αυτών των προσπαθειών συνενώνεται για την αντιμετώπιση αυτού που είναι τελικά ένα διάχυτο καθιστικό πρόβλημα», είπε.

«Αντί να πυροβολείτε στον συνάδελφό σας ένα email από τα όρια του διπλανού γραφείου σας, κάντε μια σύντομη βόλτα και βάλτε τον σε συνομιλία. Αυτή η μικρή τροποποίηση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον συνολικό χρόνο καθίσματος όταν συσσωρευτεί», πρόσθεσε ο Huffman. «Το American Journal of Preventive Medicine έχει διεξαγάγει μελέτες που τονίζουν ότι η εναλλαγή μόλις 30 λεπτών καθιστικής συμπεριφοράς με απλή σωματική δραστηριότητα – κάτι σαν το αβίαστο περπάτημα για παράδειγμα – ενισχύει σημαντικά την υγεία».

Ο Huffman είπε ότι το κλειδί είναι η συνέπεια, είτε η προστιθέμενη άσκηση είναι εντός είτε εκτός των ορίων ενός γραφείου. «Η ενασχόληση με απλές δραστηριότητες όπως το γρήγορο περπάτημα, το ποδήλατο – ή ακόμα και ο χορός μπορεί να είναι απολύτως αποτελεσματική. Ωστόσο, το βασικό κλειδί βρίσκεται στη συνέπεια», είπε. «Ειδικότερα, εάν κάποιος διατηρήσει με επιτυχία μια ενσωμάτωση μέτριας έως έντονης δραστηριότητας 15 έως 30 λεπτών στην καθημερινή του ρουτίνα, αναπόφευκτα θα γίνει μάρτυρας σημαντικής μείωσης των πιθανών κινδύνων που σχετίζονται με χρόνιες ασθένειες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η εικονική πραγματικότητα στην άσκηση ανακουφίζει τον χρόνιο πόνο

Βραδινό περπάτημα - Ένας μαγικός θησαυρός ευεξίας

Πώς να φτάσετε τα 10000 βήματα ημερησίως;

Ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τους τρικέφαλούς σας σφιχτούς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γάλα καρύδας: Ένα ελιξίριο γεμάτο θρεπτικά συστατικά για υγεία και ευεξία

Γάλα καρύδας: Η ενσωμάτωση του γάλακτος καρύδας στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της υγείας της καρδιάς μέχρι τη βοήθεια στην απώλεια βάρους και τη βελτίωση της πέψης.

Μηχανική υποστήριξη: Η απόφαση για τερματισμό θα έπρεπε να διαρκεί περισσότερο

Μηχανική υποστήριξη: Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στον κλινικό κόσμο σχετικά με το ποιοι ασθενείς πρόκειται να αναρρώσουν, σε ποιο βαθμό θα αναρρώσουν και πότε θα αναρρώσουν.

BabyX: Ψηφιακό βρέφος πρωταγωνιστεί στην 1η παγκόσμια έρευνα ψυχολογίας

BabyX: Σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ερευνητές αναπτυξιακής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ θα χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό παιδί για να ερευνήσουν τις αλληλεπιδράσεις των ενηλίκων με τα μωρά. 

Ενίσχυση επιχειρήσεων ΜΜΕ: Νέος κύκλος του προγράμματος προ των πυλών

Ενίσχυση επιχειρήσεων ΜΜΕ: Στον πρώτο κύκλο του εν λόγω προγράμματος ενισχύθηκαν 45.509 δικαιούχοι με συνολικό ποσό της επιχορήγησης που έφτασε τα 92.990.407,56 ευρώ, δηλαδή το 78,37% της συνολικής εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης.

Close Icon