Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ποιότητα ύπνου μέσης ηλικίας είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της άνοιας

Η ποιότητα ύπνου μέσης ηλικίας είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της άνοιας

Η ποιότητα του ύπνου, όχι η ποσότητα, μπορεί να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της άνοιας δεκαετίες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. 

Μια νέα μελέτη, με επικεφαλής το UC San Francisco, αποκαλύπτει ότι η ποιότητα του ύπνου, όχι η ποσότητα, μπορεί να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της άνοιας δεκαετίες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες που είχαν επικεντρωθεί κυρίως στη διαταραχή του ύπνου και στη γνωστική εξασθένηση στα τέλη της ζωής τους, οι 526 συμμετέχοντες στην αρχή αυτής της μελέτης είχαν μέση ηλικία τα 40.

Και ενώ οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες βασίστηκαν σε υποκειμενικές μετρήσεις της ποιότητας του ύπνου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μόνιτορ δραστηριότητας καρπού για να καταγράψουν τον «κατακερματισμό του ύπνου» πριν τον ύπνο, το οποίο λάμβανε υπόψη τον χρόνο που οι συμμετέχοντες ήταν ακίνητοι και το χρόνο που κινούνταν. Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Neurology στις 3 Ιανουαρίου 2024.

Αφού παρακολούθησαν τις συνήθειες ύπνου των συμμετεχόντων και αξιολόγησαν τη γνωστική τους απόδοση χρόνια αργότερα, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ της γνώσης και της διάρκειας ύπνου, αναλύοντας τόσο τις αυτοαναφορές όσο και τα δεδομένα από τις οθόνες δραστηριότητας του καρπού.

Αντίθετα, εκείνοι με υψηλότερα επίπεδα κατακερματισμένου ύπνου βρέθηκαν να έχουν έως και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να σημειώσουν κάτω από το μέσο όρο σε γνωστικά τεστ από εκείνους με χαμηλότερα επίπεδα κατακερματισμένου ύπνου, όταν προσαρμόστηκαν για παράγοντες όπως η εκπαίδευση, η κατάθλιψη, ο δείκτης μάζας σώματος, ο διαβήτης. και υπέρταση.

«Εφόσον η παθολογία της νόσου του Αλτσχάιμερ αρχίζει να συσσωρεύεται στον εγκέφαλο πολλά χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, είναι πιθανό ότι οι διαταραχές ύπνου που εντοπίστηκαν στα τέλη της ζωής – κοντά στη στιγμή που η απώλεια μνήμης γίνεται εμφανής – είναι στην πραγματικότητα η συνέπεια αυτής της παθολογίας που αναπτύσσεται σιωπηλά. τα χρόνια», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Yue Leng, PhD, του Τμήματος Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών του UCSF και του Ινστιτούτου Weill για τις Νευροεπιστήμες.

«Δεδομένου του μεγάλου παραθύρου χωρίς συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ και του υψηλού επιπολασμού των προβλημάτων ύπνου, η κατανόηση των διαταραχών του ύπνου στη μέση ηλικία έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία». Επί του παρόντος, 1 στους 9 Αμερικανούς ηλικίας 65 ετών και άνω πάσχει από Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι έως και το 40% των περιπτώσεων μπορεί να προληφθούν ή να καθυστερήσουν κάνοντας αλλαγές στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καλής υγιεινής του ύπνου.

Οι συμμετέχοντες ήταν μέρος της CARDIA (Ανάπτυξη Κινδύνου Στεφανιαίας Αρτηρίας σε νέους ενήλικες), μια μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας. Πάνω από τα μισά ήταν γυναίκες. Το 56% ήταν λευκοί και το υπόλοιπο μαύροι. Οι συνήθειες ύπνου τους αξιολογήθηκαν σε διάστημα τριών ημερών σε δύο φορές, περίπου ένα έτος, και οι γνωστικές εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν περίπου 11 χρόνια αργότερα.

Οι ερευνητές διέλυσαν τις βαθμολογίες ποιότητας ύπνου των συμμετεχόντων σε τρεις ομάδες: εκείνους με υψηλότερα, μέτρια και χαμηλότερα επίπεδα κατακερματισμού ύπνου. Οι συμμετέχοντες στην υψηλότερη ομάδα ήταν 2,10 έως 2,97 φορές πιο πιθανό να βαθμολογήσουν κάτω από το μέσο όρο σε τέσσερις δοκιμές που μέτρησαν την εκτελεστική λειτουργία, καθώς και τη μνήμη εργασίας, την ταχύτητα επεξεργασίας και την παγκόσμια γνώση, σε σύγκριση με εκείνες της κατώτερης ομάδας.

Παραδόξως, ένα πέμπτο τεστ, που ποσοτικοποίησε τη λεκτική μνήμη, δεν έδειξε διαφορές μεταξύ αυτών των δύο ομάδων. “Αυτό επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες ηλικιωμένων ενηλίκων που υποδηλώνουν ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των διαταραχών του ύπνου και της εκτελεστικής λειτουργίας, η οποία μπορεί να οφείλεται στην επιρροή του ύπνου στην περιοχή του προμετωπιαίου φλοιού, στην έδρα της εκτελεστικής λειτουργίας και όχι στη λεκτική μνήμη”, δήλωσε ο Leng.

Δεν βρέθηκε διαφορά στις γνωστικές βαθμολογίες μεταξύ εκείνων με μέτριο κατακερματισμό ύπνου σε σύγκριση με χαμηλότερο κατακερματισμό ύπνου. Η γνωστική απόδοση και ο κατακερματισμός του ύπνου δεν διέφεραν ανάλογα με τη φυλή ή το φύλο. Δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της γνωστικής ικανότητας και της ποιότητας του ύπνου όταν μετρήθηκε υποκειμενικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας

Υπάρχει ελπίδα πίσω από τη διάγνωση με Πάρκινσον

Άνοια πρώιμης έναρξης: Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο;

Πώς οι διακοπές επηρεάζουν τα άτομα με άνοια;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρόοδος στους βιοδείκτες που σχετίζονται με την ατρησία των χοληφόρων

Η ενσωμάτωση αυτών των βιοδεικτών στην κλινική πράξη μπορεί να διευκολύνει την έγκαιρη διάγνωση, να καθοδηγήσει τις θεραπευτικές παρεμβάσεις και να βελτιώσει τη συνολική πρόγνωση για ασθενείς με ατρησία των χοληφόρων.

Έρευνα προτείνει πιθανούς στόχους για την πρόληψη και την έγκαιρη αναγνώριση ψυχωσικών διαταραχών

Αυτή η πενταετής μελέτη παρακολουθεί 1.500 παιδιά και νέους που παρουσιάζονται για υπηρεσίες ψυχικής υγείας, εξετάζει τη βιολογία, την εκπαίδευση και τη γνωστική τους ικανότητα, κοινωνικούς παράγοντες και πρότυπα χρήσης υπηρεσιών. Ο στόχος είναι να αυξηθεί η κατανόηση του ποιος κινδυνεύει για ψύχωση και, το πιο σημαντικό, πώς να μετριαστεί αυτός ο κίνδυνος μέσω προηγούμενης παρέμβασης.

Ανθρώπινη Πρωτεΐνη - Ελπίδα για μελλοντικές μη εθιστικές θεραπείες πόνου

Καθώς η επιστήμη συνεχίζει να αποκαλύπτει τα μυστήρια των βιολογικών μας μηχανισμών, μελέτες όπως αυτή δείχνουν πώς η εξελικτική βιολογία και η σύγχρονη φαρμακολογία μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των πιεστικών ιατρικών αναγκών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όσους υποφέρουν από χρόνιο πόνο.

Συνταγή που περιλαμβάνει ψητό κοτόπουλο

Ψητό κοτόπουλο: Το ψητό κοτόπουλο είναι ένα ευέλικτο και νόστιμο πιάτο που μπορεί να παρασκευαστεί με πολλούς τρόπους, με τον καθένα να αναδεικνύει μοναδικές γεύσεις και υφές.

Πώς η οδήγηση μππορεί και να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία;

Οδήγηση ψυχική: Η οδήγηση, ενώ συχνά θεωρείται ως μια δραστηριότητα ρουτίνας, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική υγεία με διάφορους τρόπους, επηρεάζοντας τη διάθεση, τα επίπεδα άγχους και τη συνολική ευεξία.

Δροσιστικό ρόφημα με καφέ, σοκολάτα και πάγο

Δροσιστικό ρόφημα: Η δημιουργία ενός δροσιστικού ποτού με σοκολάτα καφέ είναι ένας απολαυστικός τρόπος για να συνδυάσετε τις πλούσιες γεύσεις του καφέ και της σοκολάτας με τη δροσιά του πάγου

Close Icon