Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η διαχείριση της χοληστερίνης μέσω της διατροφής

Η διαχείριση της χοληστερίνης μέσω της διατροφής

Αν αγαπάτε το κόκκινο κρέας, αλλά έχετε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές στις καθημερινές διατροφικές σας συνήθειες. Αν έχετε χοληστερίνη δεν χρειάζεται να κόψετε το κόκκινο κρέας εντελώς, αλλά θα πρέπει να το περιορίσετε και να επιλέγετε άπαχα κομμάτια. Επίσης, πρέπει να τρώτε περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες, όπως φασόλια, ενώ και τα ψάρια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον έλεγχο της χοληστερίνης.


Τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα

Το κόκκινο κρέας, το οποίο περιλαμβάνει βοδινό, χοιρινό και αρνί, παρέχει περισσότερα κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη ανά μερίδα από τα πουλερικά, τα ψάρια και, φυσικά, τα λαχανικά. Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερόλης σας, θέτοντάς σας σε κίνδυνο για καρδιακή νόσο, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ένα συνολικό ποσοστό χοληστερίνης κάτω των 200 ml/dL (χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο) και μια χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL) κάτω από 130 ml/dL σας βάζει στην κατηγορία του χαμηλού κινδύνου.

Χοληστερίνη από το κόκκινο κρέας

Το σώμα σας απορροφάει τη χοληστερόλη από τα ζωικά προϊόντα που τρώτε. Και, όταν καταναλώνετε υπερβολική διαιτητική χοληστερόλη, τότε συμβάλλετε στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο σώμα σας. Οι ειδικοί συνιστούν να κρατάτε την πρόσληψη χοληστερόλης κάτω από 200 mg την ημέρα. Σκεφτείτε ότι μια χοιρινή μπριζόλα 85 γραμμαρίων έχει περίπου 60 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης. Αλλά δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα με την χοληστερίνη αν παίρνετε φυτικές πρωτεΐνες, όπως εκείνες από τα φασόλια.

Κορεσμένο λίπος

Εκτός από την απορρόφηση της χοληστερόλης από τα τρόφιμα, το σώμα σας είναι σε θέση να συνθέσει χοληστερόλη από κορεσμένο λίπος, το οποίο βρίσκεται κυρίως στα ζωικά προϊόντα, όπως το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά και το βούτυρο. Όσο περισσότερο κορεσμένο λίπος καταναλώνετε, τόσο περισσότερο το σώμα σας μπορεί να παράγει χοληστερόλη. Σύμφωνα με την American Heart Association, τα κορεσμένα λιπαρά δεν θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν περισσότερο πάνω από το 7% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων σας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να τρώτε περισσότερο από 15 γραμμάρια κορεσμένου λίπους τη ημέρα, εάν η διατροφή σας κυμαίνεται στα τυπικά επίπεδα των 2.000 θερμίδων/ημέρα. Σκεφτείτε ότι μια μοσχαρίσια μπριζόλα 85 γραμμαρίων έχει περίπου 5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Η ίδια μερίδα από άπαχο χοιρινό έχει περίπου 3 γραμμάρια. Ωστόσο, η κατανάλωση λευκών ψαριών, όπως ο μπακαλιάρος, σας δίνει λιγότερο από 1 γραμμάριο, ενώ δεν υπάρχει καθόλου κορεσμένο λίπος στα όσπρια.

Οδηγίες

Σύμφωνα με την American Heart Association, περιορίζοντας τον εαυτό σας στα 170 γραμμάρια κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι την ημέρα, μειώνετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ως σημείο αναφοράς, ένα κομμάτι 85 γραμμαρίων κρέατος είναι περίπου όσο το μέγεθος ενός χαρτιού από τράπουλα. Επίσης, επιλέγετε άπαχα κομμάτια κρέατος, όταν αυτό είναι δυνατόν, και κόψτε το ορατό λίπος ή την πέτσα ΠΡΙΝ από το μαγείρεμα και όχι απλά από το πιάτο σας. Επίσης, να στραγγίζετε το λίπος κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, για να μειωθεί η περιεκτικότητα του γεύματος σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κλασική συνταγή για υγιεινές μπάμιες με ντομάτα 

Γιατί το άγχος επηρεάζει κυρίως γυναίκες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Apps για την έμμηνο ρύση θέτουν σε κίνδυνο τις χρήστριες 

Η συλλογή και αποθήκευση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, όπως η ημερομηνία έναρξης και λήξης της περιόδου, τα συμπτώματα, η διάθεση και άλλα σχετικά στοιχεία, μπορεί να αποτελέσει στόχο για hackers ή κακόβουλες εταιρείες. Αν τα δεδομένα αυτά διαρρεύσουν ή καταχραστούν, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για καταστάσεις παρενόχλησης, διακρίσεων ή ακόμα και οικονομικής εκμετάλλευσης της χρήστριας.

Τι κάνει την ζάχαρη τόσο εθιστική;

Ζάχαρη: Η ζάχαρη είναι μια από τις πιο εθιστικές ουσίες στη σύγχρονη διατροφή, και αυτό δεν είναι τυχαίο. Ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει τον εγκέφαλό μας μπορεί να συγκριθεί με τον εθισμό που προκαλούν ουσίες όπως η νικοτίνη και η κοκαΐνη.

Οι απίστευτες ιδιότητες της βρώμης για τα παιδιά

Βρώμη: Η βρώμη είναι ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά δημητριακά, και μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία των παιδιών. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, γεγονός που την καθιστά ιδανική

Η παγκόσμια αντασφάλιση θεωρείται σταθερή

S&P: Ο συμβουλευτικός ρόλος ενός μεσίτη γίνεται ακόμη πιο κρίσιμος σε περιόδους αβεβαιότητας, βοηθώντας τους πελάτες να πλοηγηθούν σε ασφαλιστικές αποφάσεις σε ένα εξελισσόμενο τοπίο.

Οι τροφές που πρέπει να αποφύγετε αν έχετε υπέρταση

Υπέρταση: Η υπέρταση, ή αλλιώς υψηλή αρτηριακή πίεση, αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες σοβαρές ασθένειες. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της υπέρτασης και στην πρόληψή της.

Close Icon