ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ανοσοθεραπεία ως αντίδοτο στον καρκίνο του νεφρού

Η ανοσοθεραπεία ως αντίδοτο στον καρκίνο του νεφρού

Ο καρκίνος του νεφρού είναι η τρίτη συχνότερη κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος και η πιο θανατηφόρα, κακοήθης νόσος του ουρογεννητικού. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ο καρκίνος του νεφρού αναλογεί στο 2% των κακοήθων όγκων του ανθρώπου και προσβάλλει κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο περισσότερους από 400.000 ενήλικες. Το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα παρουσιάζει περίπου δύο με τρεις φορές πιο αυξημένη συχνότητα στους άντρες από ότι στις γυναίκες. Η συχνότερη ηλικία εκδήλωσης της νόσου είναι μεταξύ 55 και 84 ετών ενώ πιο σπάνια εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας κάτω των 45 ετών.

Στην Ελλάδα, ο καρκίνος του νεφρού είναι ο 9ος σε συχνότητα νέων διαγνώσεων με το ποσοστό της συχνότητας εμφάνισης του να φτάνει στους άνδρες το 14,1% και στις γυναίκες το 4.3% στο σύνολο των νέων διαγνώσεων από καρκίνο σύμφωνα με τα σύγχρονα επιδημιολογικά δεδομένα του 2018. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκτιμάται ότι 136.500 νέες περιπτώσεις του καρκίνου των νεφρών διαγνώστηκαν το 2018 και περίπου 54.700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια.

Το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου των νεφρών στους ενήλικες, αφού περίπου 9 στους 10 καρκίνους νεφρού είναι νεφροκυτταρικά καρκινώματα. Αναπτύσσεται από τα κύτταρα των νεφρικών σωληναρίων, όταν κάποιο από αυτά υφίσταται μία αλλαγή στο γενετικό του πρόγραμμα με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη αύξηση και πολλαπλασιασμό του. Όταν τα καρκινικά κύτταρα αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό, σχηματίζεται ένας όγκος μέσα στο νεφρό. Στους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του νεφρού συγκαταλέγονται η παχυσαρκία, το ιστορικό υπέρτασης και το ιστορικό καπνίσματος. Οι άνδρες, το κάπνισμα, το αυξημένο σωματικό βάρος, η παρουσία προϋπάρχουσας νεφρικής νόσου, και κληρονομικοί/γενετικοί παράγοντες έχουν επίσης αναγνωρισθεί ως παράγοντες κινδύνου.

Δυστυχώς, ο καρκίνος του νεφρού είναι από τους καρκίνους που έχουν πολύ μικρή αναγνωρισιμότητα. Η κλινική του διάγνωση είναι αρκετές φορές δύσκολη, καθώς εμφανίζεται με ποικιλία συμπτωμάτων και αυτό δυσχεραίνει το έργο μας. Εφόσον εντοπιστεί ο καρκίνος του νεφρού, επόμενος και άμεσος έλεγχος που πραγματοποιούμε είναι αν βρίσκεται σε μεταστατικό στάδιο. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει μεταστατική νόσος τότε προχωρούμε σε χειρουργική παρέμβαση. Αν υπάρχουν μεταστατικές εστίες τότε προχωρούμε σε συστηματική θεραπεία.

Ο μεταστατικός νεφροκυτταρικός καρκίνος είναι ένα νεόπλασμα μη ευαίσθητο στην χημειοθεραπεία ή/και την ακτινοβολία. Την τελευταία δεκαετία τα κύρια φάρμακα αντιμετώπισης της νόσου ήταν αντιαγγειογενετικοί παράγοντες σε μορφή χαπιών (TKIs, tyrosine kinase inhibitors) οι οποίοι αποτέλεσαν ένα πολύ μεγάλο βήμα στην θεραπευτική του νεφροκυτταρικού καρκινώματος. Παρόλα αυτά, δεν είχαμε καταφέρει να έχουμε μακρές υφέσεις της νόσου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι κρυμμένοι λόγοι πίσω από το συναίσθημα του θυμού

Τρόποι να καάνουμε τη διατροφή μας πιό φιλική στο περιβάλλον

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο ελεύθερο χρόνο χρειάζόμαστε για να νοιώθουμε ευτυχισμένοι σύμφωνα με μελέτη

Όμως κάτι που κρατάμε είναι ότι στις περιπτώσεις που οι άνθρωποι αποκτούν υπερβολικά πολύ ελεύθερο χρόνο, όπως μετά από συνταξιοδότηση ή αποχώρηση από την εργασία, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα άτομα αυτά θα επωφεληθούν από το να ξοδέψουν τον καινούργιο τους χρόνο με σκοπό.

Αντιφλεγμονώδης διατροφή - ασπίδα για καρκίνο και διαβήτη

Αν υπάρχει ένας λόγος που οι λαοί της Μεσογείου ζουν περισσότερο και έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, αυτός είναι η διατροφή - Το διατροφικό μοτίβο που ακολουθούν τους προσφέρει καλύτερη καρδιακή και εγκεφαλική υγεία και τους προστατεύει από αρκετές σοβαρές παθήσεις, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου 2

Μελετούν ξανά τις νυχτερίδες για να βρουν πιθανή σύνδεση με τον κορωνοϊό

Οκταμελής ομάδα του IPC συγκεντρώνει δείγματα από νυχτερίδες και καταγράφει τα είδη τους, το φύλο, την ηλικία και άλλες λεπτομέρειες για αυτές επί μία εβδομάδα. Αντίστοιχη έρευνα διεξάγεται και στις Φιλιππίνες

Η INTERAMERICAN της υγείας υποστηρίζει την εθελοντική αιμοδοσία και εκστρατεία για τον διαβήτη

INTERAMERICAN: Η INTERAMERICAN δεν αρκείται στη χορηγία ασφαλιστικής κάλυψης αστικής ευθύνης για τις εκδηλώσεις, αλλά παρακινεί και τους εργαζομένους και συνεργάτες της εθελοντές αιμοδότες, που τροφοδοτούν και την εταιρική τράπεζα αίματος, να συμμετέχουν. Παράλληλα, η εταιρεία δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της για ενημέρωση των πολιτών και προληπτική ιατρική φροντίδα σχετικά με κακοήθεις νόσους, οργανώνοντας ειδικές προνομιακές προσφορές στις ιδιόκτητες μονάδες της, αλλά και χρόνιες νόσους και ειδικότερα για τον διαβήτη.

H τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχών άγχους σχεδόν κατά 60%

Διαταραχές άγχους αντιμετώπιση: Τα ευρήματα μιας νεάς σουηδικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Frontiers υποδεικνύουν ότι όσοι ασκούνται σε τακτική βάση μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άγχους κατά σχεδόν 60%. Οι ερευνητές αξιοποίησαν δεδομένα από 400.000 άτομα που καλύπτουν περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Tροφές πλούσιες σε νερό για είστε πάντα ενυδατωμένοι

Ενυδάτωση οργανισμού: Οι ειδικοί γενικά συνιστούν να πίνετε πολλά ποτήρια νερό την ημέρα για να καλύψετε τις ανάγκες ενυδάτωσης. Αλλά ενώ το πόσιμο νερό είναι πολύ σημαντικό, μπορείτε επίσης να το πάρετε από τα τρόφιμα. Υπάρχουν πολλές υγιεινές τροφές που μπορούν να συνεισφέρουν μεγάλη ποσότητα νερού στη διατροφή σας.

3 συμβουλές για γρήγορη ανακούφιση από το στρες

Άγχος Αντιμετώπιση: Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε τη δύναμη των αισθήσεών σας για να ανακουφίσετε το άγχος επιτόπου και να παραμείνετε ήρεμοι, παραγωγικοί και συγκεντρωμένοι - ανεξάρτητα από το τι σας φέρνει η μέρα.