ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Γαλακτόρροια: Είναι φυσιολογική η παραγωγή γάλακτος εκτός από τον θηλασμό;

Γαλακτόρροια: Είναι φυσιολογική η παραγωγή γάλακτος εκτός από τον θηλασμό;

Γαλακτόρροια: Δεν είναι ασθένεια, αλλά θα μπορούσε να είναι σημάδι υποκείμενου προβλήματος. Εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες, αλλά και σε άνδρες και βρέφη.

Η γαλακτόρροια είναι ένα γαλακτώδες έκκριμα από τη θηλή που δεν σχετίζεται με τη φυσιολογική παραγωγή γάλακτος κατά τον θηλασμό. Η ίδια η γαλακτόρροια δεν είναι ασθένεια, αλλά θα μπορούσε να είναι σημάδι υποκείμενου προβλήματος. Εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες, ακόμα και σε εκείνες που δεν έχουν κάνει ποτέ παιδιά ή μετά την εμμηνόπαυση. Αλλά η γαλακτόρροια μπορεί να συμβεί σε άνδρες και ακόμη και σε βρέφη. Η υπερβολική διέγερση του μαστού, οι παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής ή οι διαταραχές της υπόφυσης μπορεί να συμβάλλουν στη γαλακτόρροια. Συχνά, η γαλακτόρροια οφείλεται σε αυξημένα επίπεδα προλακτίνης, της ορμόνης που διεγείρει την παραγωγή γάλακτος. Μερικές φορές, η αιτία της γαλακτόρροιας δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Η κατάσταση μπορεί να επιλυθεί από μόνη της.

Αιτίες

Η γαλακτόρροια συχνά προκύπτει από την υπερβολική προλακτίνη, την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή γάλακτος όταν έχετε μωρό. Η προλακτίνη παράγεται από την υπόφυσή σας, έναν μικρό αδένα σε σχήμα φασολιού στη βάση του εγκεφάλου σας που εκκρίνει και ρυθμίζει αρκετές ορμόνες. Οι πιθανές αιτίες της γαλακτόρροιας περιλαμβάνουν:

 • Φάρμακα, όπως ορισμένα ηρεμιστικά, αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά και φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Χρήση οπιοειδών
 • Φυτικά συμπληρώματα, όπως μάραθο, γλυκάνισο ή σπόροι τριγωνέλλας
 • Αντισυλληπτικά χάπια
 • Ένας μη καρκινικός όγκος της υπόφυσης (προλακτίνωμα) ή άλλη διαταραχή της υπόφυσης
 • Υπολειτουργικός θυρεοειδής (υποθυρεοειδισμός)
 • Χρόνια νεφρική νόσος
 • Υπερβολική διέγερση του μαστού, η οποία μπορεί να σχετίζεται με σεξουαλική δραστηριότητα, συχνές αυτοεξετάσεις μαστών με χειρισμό θηλής ή παρατεταμένη τριβή στα ρούχα
 • Νευρική βλάβη στο θωρακικό τοίχωμα από χειρουργική επέμβαση στο στήθος, εγκαύματα ή άλλους τραυματισμούς στο στήθος
 • Χειρουργική επέμβαση νωτιαίου μυελού, τραυματισμός ή όγκοι
 • Στρες

Ιδιοπαθής γαλακτόρροια

Μερικές φορές οι γιατροί δεν μπορούν να βρουν την αιτία για τη γαλακτόρροια. Αυτό ονομάζεται ιδιοπαθής γαλακτόρροια και μπορεί απλώς να σημαίνει ότι ο ιστός του μαστού σας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στην ορμόνη προλακτίνη που παράγει γάλα στο αίμα σας. Εάν έχετε αυξημένη ευαισθησία στην προλακτίνη, ακόμη και τα φυσιολογικά επίπεδα προλακτίνης μπορεί να οδηγήσουν σε γαλακτόρροια.

Γαλακτόρροια στους άνδρες

Στους άνδρες, η γαλακτόρροια μπορεί να σχετίζεται με ανεπάρκεια τεστοστερόνης (ανδρικός υπογοναδισμός) και συνήθως εμφανίζεται με διόγκωση ή ευαισθησία του μαστού (γυναικομαστία). Η στυτική δυσλειτουργία και η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας συνδέονται επίσης με ανεπάρκεια τεστοστερόνης.

Γαλακτόρροια στα νεογνά

Η γαλακτόρροια εμφανίζεται μερικές φορές σε νεογνά. Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων της μητέρας διασχίζουν τον πλακούντα στο αίμα του μωρού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγέθυνση του ιστού του μαστού του μωρού, η οποία μπορεί να σχετίζεται με μια γαλακτώδη έκκριση από τη θηλή. Αυτή η γαλακτώδης έκκριση είναι προσωρινή και υποχωρεί μόνη της. Εάν το έκκριμα είναι επίμονο, το νεογέννητο θα πρέπει να αξιολογηθεί από γιατρό.

Πότε να δείτε γιατρό

Εάν έχετε επίμονη, αυθόρμητη γαλακτώδη έκκριση από τη θηλή από το ένα ή και τα δύο στήθη σας και δεν είστε έγκυος ή θηλάζετε, κλείστε ραντεβού για να δείτε το γιατρό σας. Εάν η διέγερση του μαστού, όπως η υπερβολική χειραγώγηση της θηλής κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, προκαλεί εκκρίσεις από τη θηλή από πολλούς πόρους, δεν έχετε λόγο για ανησυχία. Η εκκένωση πιθανώς δεν σηματοδοτεί κάτι μη φυσιολογικό και αυτή η εκκένωση συχνά υποχωρεί από μόνη της. Εάν έχετε επίμονη έκκριση που δεν υποχωρεί, κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας για να το ελέγξετε. Η μη γαλακτώδης έκκριση από τη θηλή,  ιδιαίτερα αιματηρή, κίτρινη ή διαυγής αυτόματη έκκριση που προέρχεται από έναν πόρο ή σχετίζεται με ένα εξόγκωμα που μπορείτε να αισθανθείτε, απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα, καθώς μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενου καρκίνου του μαστού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νεότερα δεδομένα για τον θηλασμό και την ανοσιακή απόκριση του βρέφους

Λειτουργούν οι φυσικές μέθοδοι αντισύλληψης;

Ο θηλασμός ενισχύει το IQ του παιδιού

Ο θηλασμός αντί για βρεφική φόρμουλα προτείνεται συχνά στις μητέρες ως φυσική εναλλακτική λύση, αλλά δεν είναι τόσο απλό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τροφές που πρέπει να τρώμε όταν είμαστε άρρωστοι για ταχύτερη ανάρρωση

Τροφές ανάρρωση: Είτε πρόκειται για κρυολόγημα είτε βήχα, στομαχικές διαταραχές ή πυρετό, το φαγητό είναι γενικά το τελευταίο πράγμα στο οποίο τείνουμε να εστιάζουμε όταν είμαστε άρρωστοι.

Ποιοι οι κίνδυνοι που υπάρχουν αν κάνετε πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλακτικό;

Πρωκτικό σεξ: Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν προφυλακτικά για να αποφύγουν την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή λοιμώξεις ή ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν κατά τη διάρκεια του σεξ.

Συμβουλές για να χάσετε βάρος γρήγορα

Απώλεια βάρους: Εφαρμόζοντας αυτές τις συμβουλές και κάνοντας βιώσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορείτε να επιτύχετε τους στόχους σας για απώλεια βάρους και να βελτιώσετε τη συνολική υγεία και ευεξία σας.