Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Φυσική κατάσταση: Πώς επηρεάζει τον όγκο της παρεγκεφαλιδικής φαιάς ουσίας;

Φυσική κατάσταση: Πώς επηρεάζει τον όγκο της παρεγκεφαλιδικής φαιάς ουσίας;

Φυσική κατάσταση: Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, που σχετίζεται με τον όγκο της παρεγκεφαλίδας και τελικά με τη γνώση και τη μάθηση.

Η φαιά ουσία είναι ένα κρίσιμο είδος ιστού στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό που έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κίνηση, τα συναισθήματα, τη μνήμη και τις νοητικές διαδικασίες. Παραμένουν αβεβαιότητες σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ της φυσικής κατάστασης και του όγκου της παρεγκεφαλίδας στους εφήβους, παρά τη σημασία της αυξανόμενης παρεγκεφαλίδας για τη γνώση και τη μάθηση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας FitBrain, η οποία περιελάμβανε 40 άτομα από τις 8ετείς εξετάσεις παρακολούθησης του προγράμματος Physical Activity and Nutrition in Children (PANIC), δημοσιεύτηκαν στο Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports. Τα ευρήματα που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Jyväskylä και στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας εξέτασαν εάν υπήρχαν διαφορές μεταξύ των φύλων στις σχέσεις μεταξύ της φυσικής κατάστασης και του όγκου της φαιάς ουσίας των παρεγκεφαλιδικών λοβών που συνδέονται με τη γνωστική λειτουργία στους εφήβους.

Οι έφηβοι με εξαιρετική νευρομυϊκή ικανότητα από την παιδική ηλικία εμφάνισαν σημαντικότερους όγκους φαιάς ουσίας Crus I. Από την άλλη πλευρά, ο συνολικός όγκος της φαιάς ουσίας της παρεγκεφαλίδας ήταν μικρότερος στους εφήβους που είχαν καλύτερη φυσική κατάσταση με βάση το καρδιοαναπνευστικό. Επιπλέον, τα αγόρια με υψηλότερη νευρομυϊκή ικανότητα σε όλη την παιδική ηλικία έχουν χαμηλότερο όγκο φαιάς ουσίας Crus II.

Η σημασία της μελέτης

“Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, που οδηγεί σε καλύτερη φυσική κατάσταση, καθώς μπορεί να σχετίζεται με τον όγκο της παρεγκεφαλίδας που σχετίζεται με τη γνώση και τη μάθηση. Ωστόσο, οι συσχετισμοί που παρατηρήσαμε είναι εν μέρει αντιφατικοί.” Αυτό ανέφερε ο Petri Jalanko, συν-συγγραφέας. Λέει ότι η έρευνα διευκρινίζει τις συνδέσεις μεταξύ της παρεγκεφαλιδικής λειτουργίας και της φυσικής κατάστασης.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 17,9 έτη, με 22 γυναίκες και 18 άνδρες. Η δοκιμή μέγιστης ράμπας σε ένα εργόμετρο κύκλου μέτρησε την καρδιοαναπνευστική ικανότητα. Οι βαθμολογίες z-scores του άλματος εις μήκος όρθιας στάσης, του Box and Block Test & του shuttle-run test χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρηση της μυϊκής δύναμης. Το τεστ τρεξίματος 10 x 5 m μέτρησε την ταχύτητα και την ευκινησία και το τεστ συντονισμού μέτρησε τη νευρομυϊκή ικανότητα. Τέλος, το άλμα εις μήκος όρθιο χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση της μυϊκής δύναμης.

Χρησιμοποιήθηκε μαγνητική τομογραφία για την αξιολόγηση των όγκων της παρεγκεφαλίδας. Για την περαιτέρω διερεύνηση των σχέσεων και της αιτιώδους συνάφειας μεταξύ της φυσικής κατάστασης και του μεγέθους της παρεγκεφαλίδας στους εφήβους, απαιτούνται τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες μεγάλης κλίμακας και ειδικών για το φύλο για τη χρήση καινοτόμων απεικονίσεων εγκεφάλου και άμεσων μέτρων καρδιοαναπνευστικής ικανότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η διγλωσσία επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου

Επιστήμονες καταγράφουν ισχυρό σήμα στη λευκή ουσία του εγκεφάλου

Η ατροφία του εγκεφάλου είναι παρόμοια σε άτομα με Αλτσχάιμερ και διαβήτη

Μπορεί η ενόργανη γυμναστική να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η υπερκαλιαιμία και πώς αντιμετωπίζεται

Υπερκαλιαιμά: Οι πιο κοινές αιτίες υπερκαλιαιμίας περιλαμβάνουν νεφρική νόσο, υπερβολική πρόσληψη καλίου και αφυδάτωση. Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν ανεπάρκεια των επινεφριδίων, λοιμώξεις ή βλάβη των ιστών.

Πώς να φτιάξετε λιθρίνι και να τους εντυπωσιάσετε όλους;

Λιθρίνι φαγητό: Το λιθρίνι είναι ένα ευέλικτο και νόστιμο ψάρι που μπορεί να παρασκευαστεί χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους μαγειρέματος, καθεμία από τις οποίες αναδεικνύει τις μοναδικές του γεύσεις και υφές.

Σύνδρομο Lemierre: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία 

Σύνδρομο Lemierre: Η πρόγνωση είναι γενικά καλή με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή εάν εμφανιστούν επιπλοκές όπως σηπτικό σοκ ή αναπνευστική ανεπάρκεια

Πώς να φτιάξετε τον τέλειο ξιφία;

Μαγειρεύοντας ξιφία: Το μαγείρεμα του τέλειου ξιφία απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρεια και μερικές βασικές τεχνικές για να διασφαλιστεί ότι παραμένει υγρό και γευστικό.

Νέο εργαλείο μπορεί να βοηθήσει να δοθεί προτεραιότητα σε βρέφη υψηλού κινδύνου για ανοσοποίηση RSV 

RSV: Ένα νέο εργαλείο που αναπτύχθηκε από ερευνητές μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να αξιολογήσουν καλύτερα τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης από RSV σε μεμονωμένα βρέφη, επιτρέποντας στοχευμένες στρατηγικές ανοσοποίησης.

Close Icon