ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Φυματίωση: Νέα θεραπεία της νόσου θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές

Φυματίωση: Νέα θεραπεία της νόσου θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές

Η TB Alliance σχεδιάζει να υποβάλει δεδομένα από το πρόγραμμα SimpliciTB σε δημοσίευση με κριτές. Η TB Alliance είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφιερωμένος στην ανακάλυψη, την ανάπτυξη και την παροχή καλύτερων, ταχύτερης δράσης και οικονομικά προσιτών φαρμάκων κατά της φυματίωσης, τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε όσους τα χρειάζονται.

Φυματίωση: Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του St Andrews αποκαλύπτουν μια νέα θεραπευτική αγωγή για τη φυματίωση (ΤΒ) που θα μπορούσε να συντομεύσει τη θεραπεία της νόσου έως και κατά δύο μήνες, σώζοντας ενδεχομένως εκατομμύρια ζωές. Ο Δρ Muge Cevik, κλινικός ακαδημαϊκός στις λοιμώδεις νόσους και την ιατρική ιολογία με έδρα το τμήμα ερευνών για τις λοιμώξεις και την παγκόσμια υγεία της Ιατρικής Σχολής του St Andrews, παρουσίασε τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής SimpliciTB της παγκόσμιας συμμαχίας για τη φυματίωση στο 30ό ετήσιο συνέδριο για τους ρετροϊούς και τις ευκαιριακές λοιμώξεις (CROI) στο Σιάτλ τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου. Η φυματίωση προκαλεί περίπου 1 εκατομμύριο θανάτους κάθε χρόνο. Για να αλλάξει αυτό και να σωθούν ζωές, απαιτούνται νέα εργαλεία και νέες θεραπείες. Η ενεργός φυματίωση πρέπει να αντιμετωπίζεται με συνδυασμό φαρμάκων- οι πιο ευαίσθητες στα φάρμακα μορφές φυματίωσης απαιτούν τουλάχιστον τέσσερις μήνες θεραπείας με τέσσερα φάρμακα κατά της φυματίωσης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), εκτιμάται ότι 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από φυματίωση το 2021, αν και οι ακριβείς αριθμοί δεν είναι γνωστοί και πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η φυματίωση θα μπορούσε να έχει σκοτώσει πολύ περισσότερους ανθρώπους.

Η διεθνής δοκιμή SimpliciTB διεξήχθη για την αξιολόγηση του σχήματος BPaMZ, το οποίο αποτελείται από βεδακιλίνη (B), πρετομανίδη (Pa), μοξιφλοξασίνη (M) και πυραζιναμίδη (Z). Αυτός ο συνδυασμός έδειξε προηγουμένως υψηλή αποτελεσματικότητα και δυνατότητα συντόμευσης της θεραπείας τόσο σε προκλινικές αξιολογήσεις όσο και σε μια κλινική μελέτη αρχικού σταδίου σε ανθεκτικούς στα φάρμακα ασθενείς. Στο SimpliciTB συμμετείχαν 455 ασθενείς με φυματίωση (ΤΒ) ευαίσθητη στα φάρμακα (DS) ή ανθεκτική στα φάρμακα (DR) σε 26 τοποθεσίες σε οκτώ χώρες: Της Γεωργίας, της Βραζιλίας, της Ρωσίας, των Φιλιππίνων, της Ουγκάντα και της Μαλαισίας. Η κλινική δοκιμή σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του BPaMZ σε ασθενείς με DS-TB ή DR-TB. Όπως παρουσιάστηκε στο CROI, τα αποτελέσματα της δοκιμής έδειξαν ότι το σχήμα BPaMZ ήταν εξαιρετικά ισχυρό έναντι των βακτηρίων της φυματίωσης, επιτυγχάνοντας το πρωταρχικό τελικό σημείο της, με τους συμμετέχοντες με DS-TB να έχουν 2,93 φορές περισσότερες πιθανότητες να μετατραπούν σε καλλιέργειες μέχρι την όγδοη εβδομάδα. Ωστόσο, το τετράμηνο πειραματικό σχήμα BPaMZ δεν πληρούσε το δευτερεύον καταληκτικό σημείο της μη κατωτερότητας στο ποσοστό ευνοϊκών αποτελεσμάτων σε σύγκριση με έξι μήνες HRZE σε DS-TB. Αυτό οφειλόταν σε προβλήματα συμμόρφωσης, με περίπου 10% των ασθενών στα σκέλη BPaMZ να διακόπτουν τη θεραπεία λόγω παρενεργειών. “Η πρόσφατη πρόοδος στη θεραπευτική της φυματίωσης ήταν περιορισμένη, με λίγες νέες κατηγορίες φαρμάκων να εμφανίζονται τα τελευταία 50 χρόνια”, δήλωσε ο Δρ Muge Cevik. “Καινοτόμες κλινικές δοκιμές όπως η SimpliciTB μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο τα νέα φαρμακευτικά σχήματα δρουν τόσο κατά της ευαίσθητης στα φάρμακα όσο και κατά της ανθεκτικής στα φάρμακα φυματίωσης, φωτίζοντας το δρόμο για καλύτερες θεραπευτικές επιλογές για όλους τους ασθενείς με φυματίωση”.

Το 2021, 10 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν από φυματίωση και περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν. Εκτιμάται ότι περίπου 500.000 άνθρωποι κάθε χρόνο μολύνονται από μια ανθεκτική στα φάρμακα μορφή της νόσου, ενώ σε ορισμένες περιοχές έως και το 40% όλων των περιπτώσεων είναι ανθεκτικές στα φάρμακα. Χρειάζονται επειγόντως νέα φαρμακευτικά σχήματα για να βοηθήσουν να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία της φυματίωσης. Η ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση αναπτύσσεται όταν η μακρά, πολύπλοκη, δεκαετιών φαρμακευτική αγωγή της φυματίωσης χορηγείται εσφαλμένα ή όταν οι άνθρωποι προσβάλλονται από φυματίωση από άλλους που έχουν ανθεκτική στα φάρμακα νόσο – αναδεικνύοντας την επείγουσα ανάγκη να αναπτυχθούν καλύτερα και συντομότερα θεραπευτικά σχήματα. Εκτιμάται ότι μόνο το ένα τρίτο των ατόμων με φαρμακοανθεκτικές λοιμώξεις από φυματίωση έλαβε θεραπεία το 2021. Το Τμήμα Έρευνας Λοιμώξεων και Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου του St Andrews εργάζεται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων που περιλαμβάνει κλινικές δοκιμές, γενετική, αντιμικροβιακή αντοχή, διαγνωστικά εργαλεία, εκπαίδευση και παγκόσμια πολιτική υγείας. Ο καθηγητής Stephen Gillespie, επικεφαλής της ομάδας λοιμώξεων στο St Andrews, δήλωσε: “Η μελέτη αυτή δείχνει την αξία της παγκοσμίως κορυφαίας συνεργασίας του St Andrews με διεθνείς συνεργάτες και τη Συμμαχία για τη φυματίωση. Μαζί, έχουμε μια διαρκή δέσμευση για την ανάπτυξη νέων και καλύτερων θεραπειών για τη φυματίωση, η οποία παραμένει απειλή για την ανθρώπινη υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο”.

Ο Dr. Derek Sloan, ανώτερος λέκτορας της Ιατρικής Σχολής που συμμετείχε στην παγκόσμια δοκιμή πρόσθεσε: “Η δοκιμή υποδηλώνει ότι οι νέοι συνδυασμοί αντιβιοτικών μπορούν να σκοτώσουν όλους τους τύπους βακτηρίων φυματίωσης ταχύτερα από τις παραδοσιακές προσεγγίσεις, γεγονός που είναι συναρπαστικό. Ωστόσο, καθώς βρίσκουμε νέες επιλογές για τη βελτίωση της θεραπείας της φυματίωσης, πρέπει ακόμη να επεξεργαστούμε ποιες θεραπείες είναι οι καταλληλότερες για κάθε ασθενή ξεχωριστά. “Οι μελλοντικές εργασίες θα περιλαμβάνουν λεπτομερέστερη διερεύνηση των αντιβιοτικών κατά της φυματίωσης που λειτουργούν καλύτερα μαζί. Οι μελλοντικές εκτιμήσεις θα περιλαμβάνουν την ασφάλεια των ασθενών και την πολύπλοκη υλικοτεχνική υποδομή του τρόπου εφαρμογής των νέων στρατηγικών θεραπείας στο ποικίλο φάσμα ρυθμίσεων όπου η φυματίωση αποτελεί μείζονα απειλή για την υγεία, παγκοσμίως”. Η TB Alliance σχεδιάζει να υποβάλει δεδομένα από το πρόγραμμα SimpliciTB σε δημοσίευση με κριτές. Η TB Alliance είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφιερωμένος στην ανακάλυψη, την ανάπτυξη και την παροχή καλύτερων, ταχύτερης δράσης και οικονομικά προσιτών φαρμάκων κατά της φυματίωσης, τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε όσους τα χρειάζονται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η βιταμίνη D βελτιώνει την ανοσολογική απόκριση στη φυματίωση, σύμφωνα με μελέτη

Οι λοιμώξεις των πνευμόνων που προκαλούνται από μύκητες του εδάφους αποτελούν πρόβλημα σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με νέα μελέτη

Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης: "Επενδύστε για να τερματίσετε τη φυματίωση. Σώστε ζωές." 

Μικρότερη διάρκεια θεραπείας για τα παιδιά με φυματίωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα