ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας: Η καλή ενυδάτωση συνδέεται με την υγιή γήρανση

Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας: Η καλή ενυδάτωση συνδέεται με την υγιή γήρανση

"Η μειωμένη περιεκτικότητα του σώματος σε νερό είναι ο πιο κοινός παράγοντας που αυξάνει το νάτριο στον ορό, γι' αυτό και τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η καλή ενυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης και να προλάβει ή να καθυστερήσει χρόνιες ασθένειες".

Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας: Οι ενήλικες που παραμένουν καλά ενυδατωμένοι φαίνεται να είναι πιο υγιείς, να αναπτύσσουν λιγότερες χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, και να ζουν περισσότερο από εκείνους που δεν λαμβάνουν επαρκή υγρά, σύμφωνα με μελέτη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας που δημοσιεύθηκε στο eBioMedicine. Χρησιμοποιώντας δεδομένα υγείας που συγκεντρώθηκαν από 11.255 ενήλικες για μια περίοδο 30 ετών, οι ερευνητές ανέλυσαν τις σχέσεις μεταξύ των επιπέδων νατρίου στον ορό -τα οποία αυξάνονται όταν μειώνεται η πρόσληψη υγρών- και διαφόρων δεικτών υγείας. Διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες με επίπεδα νατρίου στον ορό στο υψηλότερο άκρο ενός φυσιολογικού εύρους είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνιες παθήσεις και να παρουσιάσουν σημάδια προχωρημένης βιολογικής γήρανσης από εκείνους με επίπεδα νατρίου στον ορό στα μεσαία επίπεδα.

Οι ενήλικες με υψηλότερα επίπεδα είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε νεότερη ηλικία. “Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η σωστή ενυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση και να παρατείνει τη ζωή χωρίς ασθένειες”, δήλωσε η Natalia Dmitrieva, Ph.D., συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο Εργαστήριο Καρδιαγγειακής Αναγεννητικής Ιατρικής στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος (NHLBI), τμήμα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας NIH. Η μελέτη επεκτείνει την έρευνα που δημοσίευσαν οι επιστήμονες τον Μάρτιο του 2022, η οποία διαπίστωσε συνδέσεις μεταξύ υψηλότερων επιπέδων φυσιολογικών επιπέδων νατρίου στον ορό και αυξημένων κινδύνων για καρδιακή ανεπάρκεια. Και τα δύο ευρήματα προήλθαν από τη μελέτη ‘Κίνδυνος Αθηροσκλήρωσης στις Κοινότητες’ (Atherosclerosis Risk in Communities) (ARIC), η οποία περιλαμβάνει υπο-μελέτες με τη συμμετοχή χιλιάδων μαύρων και λευκών ενηλίκων από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πρώτη υπομελέτη ARIC ξεκίνησε το 1987 και βοήθησε τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, ενώ παράλληλα διαμόρφωσε κλινικές κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία και την πρόληψή τους.

Για την τελευταία αυτή ανάλυση, οι ερευνητές αξιολόγησαν πληροφορίες που μοιράστηκαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατά τη διάρκεια πέντε ιατρικών επισκέψεων – οι δύο πρώτες όταν ήταν στα 50 τους χρόνια και η τελευταία όταν ήταν μεταξύ 70-90 ετών. Για να καταστεί δυνατή μια δίκαιη σύγκριση μεταξύ του τρόπου συσχέτισης της ενυδάτωσης με τα αποτελέσματα της υγείας, οι ερευνητές απέκλεισαν τους ενήλικες που είχαν υψηλά επίπεδα νατρίου στον ορό κατά τον αρχικό έλεγχο ή με υποκείμενες παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα επίπεδα νατρίου στον ορό. Στη συνέχεια, αξιολόγησαν πώς τα επίπεδα νατρίου ορού συσχετίστηκαν με τη βιολογική γήρανση, η οποία αξιολογήθηκε μέσω 15 δεικτών υγείας. Αυτό περιελάμβανε παράγοντες, όπως η συστολική αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα, οι οποίοι παρείχαν πληροφορίες σχετικά με το πόσο καλά λειτουργούσε το καρδιαγγειακό, το αναπνευστικό, το μεταβολικό, το νεφρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα του κάθε ατόμου. Προσαρμόστηκαν επίσης για παράγοντες, όπως η ηλικία, η φυλή, το βιολογικό φύλο, η κατάσταση καπνίσματος και η υπέρταση. Διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες με υψηλότερα επίπεδα φυσιολογικού νατρίου ορού -με τα φυσιολογικά εύρη να κυμαίνονται μεταξύ 135-146 χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο (mEq/L)- ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν σημάδια ταχύτερης βιολογικής γήρανσης. Αυτό βασίστηκε σε δείκτες όπως η μεταβολική και καρδιαγγειακή υγεία, η λειτουργία των πνευμόνων και η φλεγμονή.

Για παράδειγμα, οι ενήλικες με επίπεδα νατρίου στον ορό άνω των 142 mEq/L είχαν 10-15% αυξημένες πιθανότητες να είναι βιολογικά μεγαλύτεροι από τη χρονολογική τους ηλικία σε σύγκριση με τις τιμές μεταξύ 137-142 mEq/L, ενώ τα επίπεδα άνω των 144 mEq/L συσχετίζονταν με 50% αύξηση. Παρομοίως, τα επίπεδα 144,5-146 mEq/L συσχετίστηκαν με 21% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με τα επίπεδα μεταξύ 137-142 mEq/L.  Ομοίως, οι ενήλικες με επίπεδα νατρίου στον ορό άνω των 142 mEq/L είχαν έως και 64% αυξημένο σχετιζόμενο κίνδυνο για την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, κολπική μαρμαρυγή και περιφερική αρτηριακή νόσος, καθώς και χρόνια πνευμονοπάθεια, διαβήτης και άνοια. Αντίθετα, οι ενήλικες με επίπεδα νατρίου στον ορό μεταξύ 138-140 mEq/L είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.   Τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν αιτιώδη επίδραση, σημείωσαν οι ερευνητές. Απαιτούνται τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες δοκιμές για να διαπιστωθεί αν η βέλτιστη ενυδάτωση μπορεί να προάγει την υγιή γήρανση, να προλάβει τις ασθένειες και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, οι συσχετίσεις μπορούν ακόμη να ενημερώσουν την κλινική πρακτική και να καθοδηγήσουν την προσωπική συμπεριφορά υγείας.

“Τα άτομα των οποίων το νάτριο ορού είναι 142 mEq/L ή υψηλότερο θα ωφεληθούν από την αξιολόγηση της πρόσληψης υγρών”, δήλωσε η Dmitrieva. Η ίδια σημείωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αυξήσουν με ασφάλεια την πρόσληψη υγρών τους για να ανταποκριθούν στα συνιστώμενα επίπεδα, κάτι που μπορεί να γίνει με νερό καθώς και με άλλα υγρά, όπως χυμούς ή λαχανικά και φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Οι Εθνικές Ακαδημίες Ιατρικής, για παράδειγμα, προτείνουν στις περισσότερες γυναίκες να καταναλώνουν καθημερινά περίπου 6-9 φλιτζάνια (1,5-2,2 λίτρα) υγρών και στους άνδρες 8-12 φλιτζάνια (2-3 λίτρα).  Άλλοι, μπορεί να χρειάζονται ιατρική καθοδήγηση λόγω υποκείμενων καταστάσεων υγείας. “Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς λαμβάνουν αρκετά υγρά, ενώ παράλληλα αξιολογούνται παράγοντες, όπως τα φάρμακα, που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια υγρών”, δήλωσε ο Manfred Boehm, M.D., συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του Εργαστηρίου Καρδιαγγειακής Αναγεννητικής Ιατρικής. “Οι γιατροί μπορεί επίσης να χρειαστεί να παραπέμψουν στο τρέχον θεραπευτικό πλάνο του ασθενούς, όπως ο περιορισμός της πρόσληψης υγρών για την καρδιακή ανεπάρκεια”. Οι συγγραφείς αναφέρθηκαν επίσης σε έρευνες που διαπιστώνουν ότι περίπου οι μισοί άνθρωποι παγκοσμίως δεν πληρούν τις συστάσεις για την ημερήσια συνολική πρόσληψη νερού, η οποία συχνά ξεκινά από 6 φλιτζάνια (1,5 λίτρα).

“Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο”, δήλωσε η Dmitrieva. “Η μειωμένη περιεκτικότητα του σώματος σε νερό είναι ο πιο κοινός παράγοντας που αυξάνει το νάτριο στον ορό, γι’ αυτό και τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η καλή ενυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης και να προλάβει ή να καθυστερήσει χρόνιες ασθένειες”. Η έρευνα αυτή υποστηρίχθηκε από το Τμήμα Ενδοπανεπιστημιακής Έρευνας του NHLBI. Η μελέτη ARIC υποστηρίχθηκε από ερευνητικές συμβάσεις από το NHLBI, το NIH και το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 Συμβουλές ομορφιάς για την καθημερινή περιποίηση του δέρματος

Self care tips για ένα υπέροχο καλοκαίρι

Καλοκαιρινές συμβουλές υγείας για ηλικιωμένους

Ποιος είναι ο κατάλληλος ορός βιταμίνης C για το δέρμα σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ομοσπονδιακή πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης έλλειψης παρόχων συμπεριφορικής υγείας στις ΗΠΑ

Ανεξάρτητα από τα ευρήματα της εργασίας, η Δρ. Last προσθέτει ότι τα δημόσια πανεπιστήμια όπως το Stony Brook, τα οποία προσφέρουν οικονομικά δίδακτρα, αποτελούν σημαντικό μέρος της λύσης για την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού της συμπεριφορικής υγείας

Οι ζωγραφιές των παιδιών περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για το πώς σκέφτονται

"Οι παιδικές ζωγραφιές περιέχουν πολλές πλούσιες πληροφορίες για το τι ξέρουν τα παιδιά. Και πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε τι σκέφτονται τα παιδιά", είπε ο Λονγκ. "Ακριβώς επειδή το παιδί σας δεν ζωγραφίζει κάτι πολύ καλά δεν σημαίνει ότι δεν εκφράζει ενδιαφέρουσες γνώσεις για αυτήν την κατηγορία."

Παιδική παχυσαρκία - Δεν θα το πάρει "μπόι"

Συχνά οι γονείς επιβραβεύουν το παιδί όταν κάνει κάτι κάλο, με κάποιο γλυκό ή προσπαθούν να το "δωροδοκήσουν" με φράσεις όπως "Αν κάνεις τα μαθήματά σου, θα σου πάρω σοκολάτα" ή "Αν μαζέψεις το δωμάτιο σου, θα φάμε πίτσα".

3 σημάδια στην συμπεριφορά ενός ανθρώπου που δείχνουν ειλικρινή έρωτα

Το χιούμορ δεν είναι ένα ταλέντο που έχουν όλοι, όμως αυτός που ενδιαφέρεται ειλικρινά θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να σε κάνει να περνάς όμορφα μαζί του, να απολαμβάνεις τον χρόνο που περνάτε.

Συνταγή για υγιεινή πραλίνα φουντουκιού με 3 υλικά και πλούσιο άρωμα

Αν και η γεύση της πραλίνας του εμπορίου είναι ακαταμάχητη, τα συντηρητικά είναι πολλά και πολλές φορές, αν ακολουθούμε κάποιο πρόγραμμα διατροφής στερούμαστε τις απολαύσεις που μας δίνουν χαρά.