ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εθισμός: Το 13% των Αμερικανών ηλικίας 50 έως 80 ετών εμφανίζει σημάδια εθισμού στο φαγητό

Εθισμός: Το 13% των Αμερικανών ηλικίας 50 έως 80 ετών εμφανίζει σημάδια εθισμού στο φαγητό

Εθισμός: Ακριβώς όπως με το κάπνισμα ή το ποτό, πρέπει να εντοπίσουμε και να προσεγγίσουμε όσους έχουν υιοθετήσει ανθυγιεινά πρότυπα χρήσης και να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη μιας πιο υγιεινής σχέσης με το φαγητό.

Είτε τα αποκαλείτε comfort foods, εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, πρόχειρα φαγητά, κενές θερμίδες ή μόνο μερικά από τα αγαπημένα φαγητά και ποτά των Αμερικανών, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των ηλικιωμένων Αμερικανών έχει μια ανθυγιεινή σχέση μαζί τους, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση. Στην πραγματικότητα, περίπου το 13% των ατόμων ηλικίας 50 έως 80 ετών εμφάνισαν σημάδια εθισμού σε τέτοιες τροφές και ποτά τον περασμένο χρόνο, δείχνουν τα νέα στοιχεία από την Εθνική Δημοσκόπηση για την Υγιή Γήρανση.

Το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο μεταξύ των γυναικών από ό,τι στους άνδρες – ειδικά στις γυναίκες στα 50 και στις αρχές των 60 ετών. Ήταν επίσης υψηλότερο σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που δηλώνουν υπέρβαροι, μοναχικοί ή με δίκαιη ή κακή σωματική ή ψυχική υγεία. Η ομάδα δημοσκόπησης και η ψυχολόγος του U-M Ashley Gearhardt, Ph.D., χρησιμοποίησαν ένα σύνολο 13 ερωτήσεων για να μετρήσουν εάν και πόσο συχνά, οι ηλικιωμένοι βίωσαν τους βασικούς δείκτες εθισμού στη σχέση τους με τροφές υψηλής επεξεργασίας, όπως:

 • γλυκά,
 • αλμυρά σνακ,
 • ζαχαρούχα ποτά,
 • και γρήγορο φαγητό.

Αυτοί οι δείκτες εθισμού περιλαμβάνουν έντονους πόθους, αδυναμία μείωσης της πρόσληψης και σημάδια απόσυρσης. Με βάση τα ευρήματά τους, ο Gearhardt προτείνει ότι το ίδιο σύνολο τυπικών ερωτήσεων θα πρέπει να γίνει μέρος του προληπτικού ελέγχου στα ιατρεία. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό ηλικιωμένων με εθιστικές διατροφικές συνήθειες που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από παραπομπές σε διατροφικές συμβουλές ή προγράμματα που βοηθούν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την εθιστική διατροφή ή να αποκτήσουν οικονομικά προσιτή πρόσβαση σε πιο υγιεινά τρόφιμα.

Ο Gearhardt, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του U-M και μέλος του IHPI, ανέπτυξε από κοινού το τυποποιημένο ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιήθηκε στη δημοσκόπηση, που ονομάζεται Κλίμακα Εθισμού Τροφίμων του Yale. Η λέξη εθισμός μπορεί να φαίνεται ισχυρή όταν πρόκειται για φαγητό, αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι ο εγκέφαλός μας ανταποκρίνεται εξίσου έντονα σε εξαιρετικά επεξεργασμένες τροφές, ειδικά εκείνες που περιέχουν ζάχαρη, απλά άμυλα και λίπος, όπως συμβαίνει στον καπνό, το αλκοόλ και άλλες εθιστικές ουσίες.

Προκειμένου να πληρούν τα κριτήρια για εθισμό σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα στην κλίμακα που χρησιμοποιήθηκε στη δημοσκόπηση, οι ηλικιωμένοι έπρεπε να αναφέρουν ότι εμφάνισαν τουλάχιστον δύο από τα 11 συμπτώματα εθισμού κατά την πρόσληψη τροφών υψηλής ποιότητας, καθώς και να αναφέρουν σημαντική κατανάλωση σχετική αγωνία ή προβλήματα ζωής πολλές φορές την εβδομάδα. Αυτά είναι τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση προβλημάτων που σχετίζονται με τον εθισμό με το αλκοόλ, τον καπνό και άλλες εθιστικές ουσίες.

Με αυτά τα κριτήρια, ο εθισμός σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα παρατηρήθηκε σε:

 • 17% των ενηλίκων ηλικίας 50 έως 64 ετών και 8% των ενηλίκων ηλικίας 65-80 ετών
 • Το 22% των γυναικών ηλικίας 50 έως 64 ετών και το 18% των γυναικών ηλικίας 50 έως 80 ετών
 • Το 32% των γυναικών που λένε ότι η σωματική τους υγεία είναι δίκαιη ή κακή και το 14% των ανδρών που λένε το ίδιο – υπερδιπλάσιο από τα ποσοστά μεταξύ εκείνων που λένε ότι η σωματική τους υγεία είναι εξαιρετική, πολύ καλή ή καλή
 • Το 45% των γυναικών που λένε ότι η ψυχική τους υγεία είναι δίκαιη ή κακή και το 23% των ανδρών που λένε το ίδιο – τρεις φορές υψηλότερα από τα ποσοστά μεταξύ εκείνων που λένε ότι η ψυχική τους υγεία είναι εξαιρετική, πολύ καλή ή καλή
 • Το 17% των ανδρών που αναφέρουν μόνοι τους ότι είναι υπέρβαροι, σε σύγκριση με το 1% των ανδρών που δηλώνουν ότι έχουν περίπου το σωστό βάρος

 • Το 34% των γυναικών που αναφέρουν μόνες τους ότι είναι υπέρβαρες, σε σύγκριση με το 4% που δηλώνουν ότι έχουν περίπου το σωστό βάρος
 • Το 51% των γυναικών που λένε ότι συχνά νιώθουν απομονωμένες από τους άλλους και το 26% των ανδρών που λένε το ίδιο – σε σύγκριση με το 8% των γυναικών και το 4% των ανδρών που λένε ότι σπάνια νιώθουν απομονωμένοι

Το πιο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα εθισμού σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας ήταν η έντονη λαχτάρα. Σχεδόν 1 στους 4 (24%) είπε ότι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχε τόσο έντονη επιθυμία να φάει ένα εξαιρετικά επεξεργασμένο φαγητό που δεν μπορούσε να σκεφτεί τίποτα άλλο. Και το 19% είπε ότι τουλάχιστον 2 με 3 φορές την εβδομάδα προσπάθησαν και απέτυχαν να μειώσουν ή να σταματήσουν να τρώνε τέτοιου είδους τρόφιμα. Το 12% είπε ότι η διατροφική τους συμπεριφορά τους προκαλούσε μεγάλη αγωνία 2 με 3 φορές την εβδομάδα ή περισσότερο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τρόποι για να έχετε μια πιο υγιή σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Πώς λειτουργεί ένας εθισμένος εγκέφαλος;

Τι είναι η βουλιμία και ποια είναι τα συμπτώματά της;

Ποιες είναι οι επιπτώσεις των διατροφικών διαταραχών;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορούν οι φράουλες να αυξήσουν τη γονιμότητα;

Φράουλες: Χάρη στα υψηλά επίπεδα φολικού οξέος και τα ισχυρά αντιοξειδωτικά τους, οι φράουλες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας των ωαρίων και του σπέρματος, θέτοντας τις βάσεις για μια υγιή εγκυμοσύνη.

Τα οφέλη των αποξηραμένων σύκων όταν τρώγονται με άδειο στομάχι

Αποξηραμένα σύκα: Τα αποξηραμένα σύκα με άδειο στομάχι προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της πέψης, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Κρίση υγείας στο εργατικό δυναμικό: Γιατί είμαστε τόσο ασθενείς;

Κρίση υγείας στο εργατικό δυναμικό: Συνολικά, εκτιμά ότι σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυτό που αποκαλεί μια κατάσταση περιορισμού της εργασίας. 

Είναι το μήλο φίλος της εγκύου και του εμβρύου;

Μήλα εγκυμοσύνη: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα μήλα μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ενέργειά σας, να υποστηρίξετε την ανάπτυξη του μωρού σας και να σας κρατήσουν χορτάτες μεταξύ των γευμάτων.