ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Έρπης ζωστήρας: Αυξημένος κίνδυνος έπειτα από νόσηση με Covid για τους άνω των 50

Έρπης ζωστήρας: Αυξημένος κίνδυνος έπειτα από νόσηση με Covid για τους άνω των 50

Έρπης ζωστήρας: "Είναι σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας να γνωρίζουν αυτόν τον πιθανό αυξημένο κίνδυνο, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα εάν εμφανίσουν έρπητα ζωστήρα μετά από COVID-19.

Για ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω, όσοι έχουν διάγνωση COVID-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν έρπη ζωστήρα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο Open Forum Infectious Diseases. Ο Amit Bhavsar, M.B.B.S., από το GSK στο Wavre του Βελγίου, και οι συνεργάτες του συνέκριναν τη συχνότητα εμφάνισης του έρπητα ζωστήρα σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω που είχαν διαγνωστεί με COVID-19 και σε όσους δεν είχαν ποτέ διαγνωστεί με COVID-19. Συνολικά 394.677 άτομα με COVID-19 αντιστοιχίστηκαν με 1.577.346 άτομα χωρίς COVID-19 κατά ηλικία, φύλο, παράγοντες κινδύνου έρπητα ζωστήρα και επίπεδο κόστους υγειονομικής περίθαλψης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος για έρπητα ζωστήρα ήταν αυξημένος για τα άτομα που είχαν διαγνωστεί με COVID-19 έναντι εκείνων που δεν είχαν (προσαρμοσμένη αναλογία ποσοστού επίπτωσης, 1,15). Ο αυξημένος κίνδυνος ήταν πιο έντονος μετά τη νοσηλεία της COVID-19 (προσαρμοσμένη αναλογία ποσοστού επίπτωσης, 1,21). “Αυτό είναι το πρώτο επιδημιολογικό στοιχείο που συνδέει προηγούμενη μόλυνση από COVID-19 με αυξημένο κίνδυνο έρπητα ζωστήρα μεταξύ των ηλικιωμένων, οι οποίοι ήδη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έρπητα ζωστήρα λόγω της μείωσης του ανοσοποιητικού που σχετίζεται με την ηλικία”, δήλωσε ο Temi Folaranmi, M.D., αντιπρόεδρος και επικεφαλής των Ιατρικών Υποθέσεων των ΗΠΑ στο GSK.

“Είναι σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας να γνωρίζουν αυτόν τον πιθανό αυξημένο κίνδυνο, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα εάν εμφανίσουν έρπητα ζωστήρα μετά από COVID-19. Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία των προληπτικών μέτρων, όπως ο εμβολιασμός, για την προστασία της υγείας και την ευημερία των ηλικιωμένων που διατρέχουν κίνδυνο για ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο, όπως η COVID-19 και ο έρπητας ζωστήρας”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όλες οι παρενέργειες των εμβολίων κατά του COVID

Πώς σχετίζεται ο κορωνοϊός με την νευροπάθεια

Αιμοπετάλια: Τα μικρότερα κύτταρα του αίματος είναι και «μικρότερης αξίας»;

Απορρύθμιση της πήξης του αίματος στην Covid

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανοιχτό πρόγραμμα κατάρτισης για 2000 ανέργους από τη ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος για την ενίσχυση γνώσεων και δεξιοτήτων άνεργων Πτυχιούχων νέων έως 29 ετών, σε δυναμικούς τομείς του αναπτυξιακού μοντέλου της Οικονομίας

Μελέτη επισημαίνει ότι εγκυμονούσες γυναίκες με κατάθλιψη μπορούν να τη μεταδώσουν στο παιδί τους

Εγκυμοσύνη κατάθλιψη: Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τα ίδια συμπτώματα κατάθλιψης