ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Έρευνα: Η δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στον πόνο χωρίς παχυσαρκία ή διαβήτη

Έρευνα: Η δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στον πόνο χωρίς παχυσαρκία ή διαβήτη

Ο Burton δήλωσε πως ελπίζει ότι η έρευνά του θα ενθαρρύνει τους επαγγελματίες υγείας να εξετάσουν τον ρόλο που παίζει η διατροφή στην επίδραση του πόνου.

Έρευνα: Μια νέα μελέτη σε ποντίκια από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας υποδηλώνει ότι η βραχυπρόθεσμη έκθεση σε διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να συνδέεται με την αίσθηση του πόνου, ακόμη και αν δεν υπάρχει προηγούμενος τραυματισμός ή προϋπάρχουσα κατάσταση όπως η παχυσαρκία ή ο διαβήτης. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε την 1η Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Scientific Reports, συνέκρινε τις επιπτώσεις διαφορετικών διαιτών διάρκειας οκτώ εβδομάδων σε δύο ομάδες ποντικών. Η μία ομάδα έλαβε κανονική τροφή, ενώ η άλλη τράφηκε με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με τρόπο που δεν επέσπευσε την ανάπτυξη παχυσαρκίας ή υψηλού σακχάρου στο αίμα, δύο καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε διαβητική νευροπάθεια και άλλους τύπους πόνου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά προκάλεσε υπεραλγητική προετοιμασία -μια νευρολογική αλλαγή που αντιπροσωπεύει τη μετάβαση από τον οξύ στον χρόνιο πόνο- και αλλοδυνία, δηλαδή πόνο που προκύπτει από ερεθίσματα που κανονικά δεν προκαλούν πόνο. “Η μελέτη αυτή δείχνει ότι δεν χρειάζεται παχυσαρκία για να πυροδοτηθεί ο πόνος- δεν χρειάζεται διαβήτης- δεν χρειάζεται καθόλου παθολογία ή τραυματισμός”, δήλωσε ο δρ Μάικλ Μπάρτον, επίκουρος καθηγητής νευροεπιστήμης στη Σχολή Επιστημών Συμπεριφοράς και Εγκεφάλου και συγγραφέας του άρθρου. “Αρκεί να τρώτε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά για σύντομο χρονικό διάστημα – μια δίαιτα παρόμοια με αυτή που σχεδόν όλοι μας στις ΗΠΑ τρώμε κάποια στιγμή”. Η μελέτη συνέκρινε επίσης τα παχύσαρκα, διαβητικά ποντίκια με εκείνα που είχαν απλώς υποστεί διατροφικές αλλαγές. “Έγινε σαφές, παραδόξως, ότι δεν χρειάζεται κάποια υποκείμενη παθολογία ή παχυσαρκία. Χρειαζόσασταν απλώς τη διατροφή”, δήλωσε ο Burton. “Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που καταδεικνύει τον επιδραστικό ρόλο μιας σύντομης έκθεσης σε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά στην αλλοδυνία ή στον χρόνιο πόνο”.

Οι δυτικές δίαιτες είναι πλούσιες σε λίπη -ιδιαίτερα σε κορεσμένα λίπη, τα οποία έχουν αποδειχθεί υπεύθυνα για μια επιδημία παχυσαρκίας, διαβήτη και συναφών παθήσεων. Τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών -όπως το βούτυρο, το τυρί και το κόκκινο κρέας- έχουν υψηλές ποσότητες ελεύθερων λιπαρών οξέων που κυκλοφορούν στην κυκλοφορία του αίματός τους, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν συστηματική φλεγμονή. Πρόσφατα, οι επιστήμονες έδειξαν ότι αυτές οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αυξάνουν επίσης την υπάρχουσα μηχανική ευαισθησία στον πόνο ελλείψει παχυσαρκίας και ότι μπορούν να επιδεινώσουν προϋπάρχουσες καταστάσεις ή να εμποδίσουν την αποκατάσταση από τραυματισμό. Καμία μελέτη, ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνίσει πώς οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά από μόνες τους μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα ευαισθητοποίησης στην πρόκληση πόνου από μη επώδυνα ερεθίσματα, όπως ένα ελαφρύ άγγιγμα στο δέρμα, δήλωσε ο Burton. “Έχουμε δει στο παρελθόν ότι, σε μοντέλα διαβήτη ή παχυσαρκίας, μόνο ένα υποτμήμα των ανθρώπων ή των ζώων βιώνει αλλοδυνία, και αν το κάνουν, ποικίλλει σε ένα φάσμα, και δεν είναι σαφές γιατί”, δήλωσε ο Burton. “Υποθέσαμε ότι πρέπει να υπάρχουν άλλοι παράγοντες που να προκαλούν την επιτάχυνση”.

Ο Burton και η ομάδα του έψαξαν για κορεσμένα λιπαρά οξέα στο αίμα των ποντικών που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Διαπίστωσαν ότι ένας τύπος λιπαρού οξέος που ονομάζεται παλμιτικό οξύ -το πιο κοινό κορεσμένο λιπαρό οξύ στα ζώα- συνδέεται με έναν συγκεκριμένο υποδοχέα στα νευρικά κύτταρα, μια διαδικασία που οδηγεί σε φλεγμονή και μιμείται τον τραυματισμό των νευρώνων. “Οι μεταβολίτες από τη διατροφή προκαλούν φλεγμονή πριν δούμε την ανάπτυξη παθολογίας”, δήλωσε ο Burton. “Η ίδια η δίαιτα προκάλεσε δείκτες νευρωνικού τραυματισμού. Τώρα που βλέπουμε ότι επηρεάζονται οι αισθητικοί νευρώνες, πώς συμβαίνει αυτό; Ανακαλύψαμε ότι αν αφαιρέσουμε τον υποδοχέα στον οποίο προσδένεται το παλμιτικό οξύ, δεν βλέπουμε αυτή την ευαισθητοποιητική επίδραση σε αυτούς τους νευρώνες. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει τρόπος να το μπλοκάρουμε φαρμακολογικά”. Ο Burton δήλωσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι να επικεντρωθεί στους ίδιους τους νευρώνες – πώς ενεργοποιούνται και πώς μπορούν να αντιστραφούν οι τραυματισμοί τους. Αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την καλύτερη κατανόηση της μετάβασης από τον οξύ στον χρόνιο πόνο. “Ο μηχανισμός πίσω από αυτή τη μετάβαση είναι σημαντικός επειδή η παρουσία του χρόνιου πόνου -από οποιαδήποτε πηγή- είναι αυτή που τροφοδοτεί την επιδημία των οπιοειδών”, δήλωσε. “Αν βρούμε έναν τρόπο να αποτρέψουμε αυτή τη μετάβαση από τον οξύ στον χρόνιο πόνο, θα μπορούσε να κάνει πολύ καλό”.

Ο Burton δήλωσε πως ελπίζει ότι η έρευνά του θα ενθαρρύνει τους επαγγελματίες υγείας να εξετάσουν τον ρόλο που παίζει η διατροφή στην επίδραση του πόνου. “Ο κυριότερος λόγος που κάνουμε έρευνες όπως αυτή είναι επειδή θέλουμε να κατανοήσουμε πλήρως τη φυσιολογία μας”, είπε. “Τώρα, όταν ένας ασθενής πηγαίνει σε έναν κλινικό γιατρό, αντιμετωπίζει ένα σύμπτωμα, με βάση μια υποκείμενη ασθένεια ή κατάσταση. Ίσως πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στο πώς ο ασθενής έφτασε εκεί: Μήπως ο ασθενής έχει φλεγμονή που προκλήθηκε από διαβήτη ή παχυσαρκία- μήπως μια απαίσια διατροφή τον έχει ευαισθητοποιήσει στον πόνο περισσότερο από όσο έχει συνειδητοποιήσει; Αυτό θα ήταν μια αλλαγή παραδείγματος”. Οι συν-επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης είναι ο Calvin D. Uong, βοηθός εργαστηρίου στο εργαστήριο νευροανοσολογίας και συμπεριφοράς του Burton, και η Jessica A. Tierney, η οποία είναι τώρα φοιτήτρια MD/Ph.D. στο UT Medical Branch at Galveston. Η διδακτορική φοιτήτρια και μεταπτυχιακή υπότροφος του Eugene McDermott Melissa E. Lenert και η απόφοιτος του Terry Scholar Marisa Williams συνέβαλαν επίσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γενετιστές: Εντοπίζουν νέο μηχανισμό για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος που απουσιάζει από την παχυσαρκία

Γιατί δεν αναπτύσσουν όλα τα άτομα με παχυσαρκία διαβήτη τύπου 2

Πώς συνδέεται η πλούσια σε λίπος διατροφή με τον καρκίνο-Μελέτη

Πώς το ανοσοποιητικό σχετίζεται με την παχυσαρκία - Μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη προκαλούν καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες

Εγκυμοσύνη: Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε από τις πέντε κύριες επιπλοκές της εγκυμοσύνης έχουν αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου έως και 46 χρόνια μετά τον τοκετό.