Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Επιζώντες από καρκίνο: Γιατί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ασθένειας στη ζωή τους;

Επιζώντες από καρκίνο: Γιατί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ασθένειας στη ζωή τους;

Επιζώντες από καρκίνο: Οι επιζώντες από καρκίνο κουβαλούν μαζί τους μια ευθραυστότητα για το υπόλοιπο της ζωής τους που τους θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο για νέες ασθένειες.

Σουηδοί ερευνητές ερεύνησαν άτομα ηλικίας κάτω των 25 ετών που είχαν καρκίνο από το 1958. Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Linköping και στην περιοχή Östergötland, δείχνει ότι οι επιζώντες από καρκίνο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, άλλους καρκίνους και άλλες διαγνώσεις αργότερα στη ζωή . Επιπλέον, οι ερευνητές είδαν ότι οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες έπαιξαν ρόλο στην επιβίωση. Από το 1958, η Σουηδία έχει εγγράψει όλους τους καρκινοπαθείς στο Εθνικό Μητρώο Καρκίνου. Σουηδοί ερευνητές χρησιμοποίησαν τώρα αυτό το μητρώο για να μελετήσουν όλους τους επιζήσαντες καρκίνου που είχαν καρκίνο ως παιδί, έφηβος ή ενήλικας για να εξετάσουν τα αποτελέσματα στη μετέπειτα ζωή τους.

Τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό The Lancet Regional Health—Europe. “Εάν είχατε καρκίνο ως παιδί ή έφηβος, έχετε αυξημένο κίνδυνο για όλες σχεδόν τις διαγνώσεις στο μέλλον. Αυτή η μελέτη θέτει τα θεμέλια για να κατανοήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό και τι πρέπει να λάβουν υπόψη οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων όταν πρόκειται στη φροντίδα του καρκίνου», λέει η Laila Hübbert, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Linköping και σύμβουλος στην Καρδιολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Vrinnevi στο Norrköping.

Τα δεδομένα της μελέτης εκτείνονται σε 63 χρόνια. Από αυτά τα δεδομένα, περίπου 65.000 ασθενείς με καρκίνο κάτω των 25 ετών συγκρίθηκαν με μια ομάδα ελέγχου 313.000 ατόμων (αναλογία 1:5), όπου η ηλικία, το φύλο και η κατάσταση στέγασης αντιστοιχίστηκαν με την ομάδα ασθενών. Από άλλα μητρώα, οι ερευνητές ανέσυραν πληροφορίες σχετικά με τη νοσηρότητα, τη θνησιμότητα και τη δημογραφία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι επιζώντες του καρκίνου είχαν περίπου τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο αργότερα στη ζωή τους, 1,23 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν καρδιαγγειακή νόσο και είχαν 1,41 φορές υψηλότερο κίνδυνο ατυχημάτων, δηλητηριάσεων και αυτοκτονιών.

Επί του παρόντος, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης συνήθως παρακολουθεί τους επιζώντες από καρκίνο πέντε χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας. Με άλλα λόγια, συνήθως θεωρείστε υγιείς εάν ο καρκίνος δεν έχει επιστρέψει μετά από πέντε χρόνια και δεν προβλέπεται περαιτέρω παρακολούθηση. Αλλά η τρέχουσα μελέτη, αλλά και προηγούμενες, δείχνουν ότι αυτό μάλλον δεν είναι αρκετό. “Οι επιζώντες από καρκίνο κουβαλούν μαζί τους μια ευθραυστότητα για το υπόλοιπο της ζωής τους που τους θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο για νέες ασθένειες. Είναι κυρίως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς δεν πρέπει να αποφυλακίζονται πρόωρα χωρίς προγραμματισμένη και συνεχής παρακολούθηση Είναι σημαντικό να εντοπίζονται έγκαιρα αυτοί οι παράγοντες κινδύνου και οι ασθένειες», λέει ο Hübbert. Οι ερευνητές έχουν επίσης δει ότι οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο ασθένειας και θανάτου μετά από καρκίνο στα νεαρά χρόνια. Χάρη σε μια διασταύρωση μητρώων, οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν ότι ο κίνδυνος αυξάνεται για όσους έχουν χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, ξένο υπόβαθρο ή που παραμένουν άγαμοι.

Ταυτόχρονα, αυτή η μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος ασθένειας και θανάτου μετά από καρκίνο σε παιδιά και εφήβους είναι ο ίδιος ανεξάρτητα από το πού ζείτε στη Σουηδία. Ο Martin Singull είναι καθηγητής μαθηματικών στατιστικών και έχει συνεργαστεί στενά με τις κλινικές προκειμένου να αναλύσει μεγάλο όγκο δεδομένων. “Έχουμε χρησιμοποιήσει αποδεδειγμένα στατιστικά μοντέλα. Αλλά είναι η πολυπλοκότητα των δεδομένων που τα καθιστά προκλητικά. Προέρχονται από διαφορετικές πηγές και θέλουμε επίσης να μπορούμε να διαλέξουμε τις πληροφορίες που θέλουμε. Γι’ αυτό έχουμε επίσης συνεργαστεί με υπολογιστή ο επιστήμονας Robin Keskisärkkä, ο οποίος έχει δημιουργήσει τη βάση δεδομένων», λέει ο Singull.

Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να αναλύσουν τα αποτελέσματα και να διερευνήσουν συγκεκριμένες ερωτήσεις και να καταλάβουν γιατί τα πράγματα φαίνονται όπως δείχνουν. Αυτό θα περιλαμβάνει την εξέταση περισσότερο των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων, των καρδιαγγειακών παθήσεων που συνδέονται με τον καρκίνο, της λεγόμενης καρδιοογκολογίας και άλλων μορφών καρκίνου. “Δεν υπάρχουν πραγματικά πολλές χώρες που μπορούν να πραγματοποιήσουν μια τόσο ολοκληρωμένη έρευνα. Στη Σουηδία, έχουμε τόσο καλά ολοκληρωμένα και υψηλής ποιότητας εθνικά μητρώα, επομένως είναι μοναδικό να μπορούμε να το κάνουμε αυτό”, λέει ο Hübbert.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μικρορομπότ από φύκια παραδίδουν φάρμακα απευθείας σε καρκινικούς όγκους

Τι είναι η λευχαιμία; συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση και θεραπεία 

Πώς σχετίζεται ο καρκίνος και η ψυολογία με το διορθωτικό μακιγιάζ

Πώς η υγρή βιοψία εντοπίζει τον καρκίνο νωρίτερα από τις τυπικές μεθόδους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα πιο συχνά γονεϊκά λάθη που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών

Λάθη γονείς: Η ανατροφή των παιδιών είναι ένα δύσκολο ταξίδι και ενώ κάθε γονέας προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό, ορισμένα λάθη μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία του παιδιού.

Μπορεί το κρύο νερό να είναι η λύση για γρήγορη ανακούφιση από τις ημικρανίες;

Ημικρανίες ανακούφιση: Οι ημικρανίες μπορεί να είναι έντονα εξουθενωτικές, με αποτέλεσμα πολλοί να αναζητούν διάφορες θεραπείες για ανακούφιση. Μια αντισυμβατική μέθοδος που ορισμένοι άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμη

Μπορεί η κατανάλωση βιολογικών λαχανικών να μειώσει τις εξάρσεις του άσθματος;

Λαχανικά άσθμα: Τα βιολογικά (ή βιολογικά) λαχανικά συχνά προωθούνται για τα οφέλη τους στην υγεία, αλλά μπορούν να βοηθήσουν ειδικά στο άσθμα; Αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για το άσθμα,

Νόστιμη συνταγή για κοκκινόψαρο στο φούρνο με λαχανικά

Συνταγή κοκκινόψαρο: Αυτή η συνταγή με κοκκινόψαρο φούρνου με λαχανικά είναι ένας νόστιμος και υγιεινός τρόπος για να απολαύσετε φρέσκα ψάρια και λαχανικά εποχής. Το ψάρι μαγειρεύεται τέλεια μέσα στο πακέτο αλουμινόχαρτου, κλειδώνοντας όλη την υγρασία και τις γεύσεις.

Close Icon