Επιστημονικά Νέα

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Θα σημαίνει περισσότερα παιδιά με κακή υγεία παγκοσμίως

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Θα σημαίνει περισσότερα παιδιά με κακή υγεία παγκοσμίως

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Είναι επιτακτική ανάγκη τα παιδιά να ενθαρρύνονται να κάνουν καθημερινή σωματική δραστηριότητα για να χτίσουν και να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση.

Τα παιδιά δεν είναι τόσο καλά σωματικά όσο ήταν οι γονείς τους όταν ήταν παιδιά και αυτό πιθανότατα θα τους βλάψει καθώς η Γη θερμαίνεται, ισχυρίζεται νέα έρευνα. Τα ευρήματα βασίζονται σε μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση περισσότερων από 150 μελετών που εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά διατηρούν τη σωματική δραστηριότητα, την άσκηση και την αντιμετώπιση της ζέστης, καθώς και πώς αυτό μπορεί να αλλάξει καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 5 Αυγούστου στο περιοδικό Temperature. “Οι πιο υγιείς ενήλικες είναι καλύτερα σε θέση να ανέχονται υψηλότερες θερμοκρασίες, λόγω ενός συνδυασμού φυσιολογικών, συμπεριφορικών και ψυχολογικών παραγόντων”, δήλωσε η Shawnda Morrison, φυσιολόγος περιβαλλοντικής άσκησης στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνας της Σλοβενίας.

Είναι ειδικός στην προσαρμοστική και ολοκληρωμένη ανθρώπινη φυσιολογία σε ακραία περιβάλλοντα. “Ωστόσο, καθώς ο κόσμος ζεσταίνεται, τα παιδιά είναι τα λιγότερο σε φόρμα που ήταν ποτέ. Είναι επιτακτική ανάγκη τα παιδιά να ενθαρρύνονται να κάνουν καθημερινή σωματική δραστηριότητα για να χτίσουν και να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση, ώστε να απολαμβάνουν να κινούν το σώμα τους”, είπε ο Μόρισον σε δελτίο ειδήσεων σε περιοδικό. Η παχυσαρκία και η έλλειψη φυσικής κατάστασης θα μπορούσαν να θέσουν τα παιδιά σε μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρουν από προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη ζέστη, όπως αφυδάτωση, θερμικές κράμπες, θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία.

Ανάμεσα στην έρευνα που αναλύθηκε ήταν μια μελέτη 457 αγοριών ηλικίας 5 έως 12 ετών στην Ταϊλάνδη. Διαπίστωσε ότι οι υπέρβαροι νέοι είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να έχουν δυσκολία στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός τους σε σχέση με τα παιδιά κανονικού βάρους όταν ασκούνταν σε εξωτερικούς χώρους. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι περισσότερα παιδιά επισκέπτονταν το τμήμα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία παίδων των ΗΠΑ τις πιο ζεστές μέρες. Τα μικρότερα παιδιά ήταν ιδιαίτερα πιθανό να χρειαστούν επείγουσα φροντίδα.

Η αεροβική ικανότητα των παιδιών είναι 30% χαμηλότερη από αυτή των γονιών τους στην ίδια ηλικία, σύμφωνα με την έρευνα. Τα τελευταία 30 χρόνια παρατηρείται ραγδαία μείωση της παιδικής σωματικής δραστηριότητας παγκοσμίως, με τα περισσότερα παιδιά να μην πληρούν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κάνουν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα. Ακόμη χειρότερα, αυτή η σωματική αδράνεια επιταχύνθηκε, ειδικά στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με τη μελέτη.

Θα μπορούσε επίσης να γίνει πιο δύσκολο για τα ακατάλληλα παιδιά να επιτύχουν τα ελάχιστα επίπεδα δραστηριότητας, εάν οι γονείς αντιλαμβάνονται την άνοδο της εξωτερικής θερμοκρασίας ως «πολύ ζεστή για να παίξουν». Εν τω μεταξύ, αυτές οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν κρούσματα νέων ασθενειών, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι περιορισμοί κίνησης ως απάντηση σε αυτά τα μελλοντικά κρούσματα θα μπορούσαν να είναι καταστροφικοί για τη φυσική κατάσταση των παιδιών. Επιπλέον, τα παιδιά δεν είναι απλώς μικρότεροι ενήλικες.

Το πώς το σώμα τους διατηρεί την εσωτερική θερμοκρασία είναι διαφορετικό, εξήγησε ο Morrison. Ιδρώνουν λιγότερο από τους ενήλικες στη ζέστη και χάνουν θερμότητα αυξάνοντας τη ροή του αίματος στο δέρμα τους, κάτι που μπορεί να απαιτήσει από την καρδιά να εργαστεί σκληρότερα, είπε. Οι περισσότερες έρευνες για το πώς το σώμα προσαρμόζεται σε υψηλότερες θερμοκρασίες γίνονται σε ενήλικες, με ελάχιστες έρευνες σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 15 έως 30 ετών.

Ο Morrison προτείνει δραστηριότητες για να κινηθούν τα παιδιά. Αυτό μπορεί να είναι ένας συνδυασμός δομημένων παιχνιδιών, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ και μπέιζμπολ, και ενεργό παιχνίδι με φίλους και οικογένεια. Κατά προτίμηση, αυτές οι δραστηριότητες θα πραγματοποιούνταν σε εξωτερικούς χώρους. Τα μαθήματα φυσικής αγωγής είναι ο καλύτερος και πιο οικονομικός τρόπος για να αυξήσετε τα επίπεδα φυσικής κατάστασης και να εξοπλίσετε τα παιδιά να συνεχίσουν να αθλούνται σε όλη τους τη ζωή, σύμφωνα με τη μελέτη, αλλά και οι οικογένειες μπορούν να δραστηριοποιηθούν.

“Κάνε αυτό που σου αρέσει να κάνεις, είτε είναι μια οικογενειακή βόλτα με ποδήλατο ή με οδοστρωτήρα, μια βόλτα στο δάσος ή βόλτα με τον σκύλο”, είπε ο Morrison. “Βεβαιωθείτε ότι η δραστηριότητα ανεβάζει τον καρδιακό ρυθμό, τον ενθουσιασμό και τη θετική ενέργεια όλων και το σημαντικότερο, προσπαθήστε να μην αποφεύγετε εντελώς τη ζέστη, αλλά να επιλέγετε ώρες της ημέρας που είναι λιγότερο ζεστές [πρωινά/βράδια] για να παραμείνουμε δραστήριοι, καθώς πρέπει να διατηρήσουμε τον εαυτό μας. κινούμενος σε αυτόν τον νέο κόσμο που θερμαίνεται”, είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η θερμοκρασία περιβάλλοντος παίζει καθοριστικό ρόλο για την αύξηση των κρουσμάτων

Ο καύσωνας αλλάζει την ψυχική μας υγεία;

Εδώ είναι οι κίνδυνοι για την υγεία από την υπερβολική ζέστη

Πώς οι εργαζόμενοι επιβιώνουν από την έντονη ζέστη του Κόλπου το καλοκαίρι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το ποσοστό ανίχνευσης αδενώματος συνδέεται με τον κίνδυνο CRC μετά από θετική FIT

Αδένωμα: Το ποσοστό ανίχνευσης αδενώματος (ADR) των ενδοσκόπων σχετίζεται με τον κίνδυνο για ενδιάμεσους μετακολονοσκοπικούς καρκίνους του παχέος εντέρου (PCCRCs) μετά από ένα θετικό αποτέλεσμα ανοσοχημικής εξέτασης κοπράνων (FIT)

Ο ρόλος του δυσλειτουργικού εντέρου στη μετάσταση του καρκίνου του μαστού σε άλλα σημεία του σώματος

Ο στόχος της ιατρικής κοινότητας είναι να μπορέσει να κατανοήσει τη σχέση εντέρου-μαστοκυττάρου σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού προκειμένου να βρεθεί ο προληπτικός μηχανισμός που θα εμποδίζει την επανεμφάνιση και τη μετάσταση του καρκίνου.

Η επίκτητη ανοσία σε τυχαία τροφικά αλλεργιογόνα μπορεί να προστατεύει ορισμένους τυχερούς ανθρώπους από την COVID-19

Πράγματι, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι παρόλο που οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρέχουν κάποια προστασία από τον SARS-CoV-2, δεν τους βλέπουν ως αντικαταστάτες των σημερινών εμβολίων.

Η απώλεια βάρους βοηθάει στην αρθρίτιδα;

Αρθρίτιδα: Η απώλεια του υπερβολικού βάρους μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην πρόληψη της αρθρίτιδας του γόνατος, αλλά και να επιβραδύνει την εξέλιξή της σε άτομα που έχουν ήδη την πάθηση, προτείνει μια πρόσφατη μελέτη

Τι έγινε με τα προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Έρευνα: Οι εισαγωγές σε προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, πιθανότατα εξηγώντας μια μεταγενέστερη αύξηση των θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων.

Η προπόνηση αντίστασης-αναπνοής βρέθηκε να μειώνει την αρτηριακή πίεση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια διαρκή μέση πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 9 mmHg (ο κορυφαίος αριθμός στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης) - η φυσιολογική πίεση ορίζεται ως 120/80. Περιγράφουν την αλλαγή ως σημαντική, τόσο όσο βλέπουν ορισμένοι ασθενείς με τη φαρμακευτική αγωγή.