Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Υπερπρολακτιναιμία: Η αύξηση της προλακτίνης επηρεάζει και τα δύο φύλα

Υπερπρολακτιναιμία: Η αύξηση της προλακτίνης επηρεάζει και τα δύο φύλα

Υπερπρολακτιναιμία: Ενώ η υπερπρολακτιναιμία θεωρείται απολύτως φυσιολογική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, μπορεί να εμφανιστεί και άλλες φορές λόγω ασθένειας και χρήσης φαρμάκων.

Η υπερπρολακτιναιμία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα μιας ορμόνης που ονομάζεται προλακτίνη στο αίμα. Η προλακτίνη παράγεται από την υπόφυση και παίζει ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη των μαστών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ενώ η υπερπρολακτιναιμία θεωρείται απολύτως φυσιολογική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, μπορεί να εμφανιστεί και άλλες φορές λόγω ασθένειας και χρήσης φαρμάκων. Η υπερπρολακτιναιμία μπορεί να επηρεάσει τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, ακανόνιστες εμμηνορροϊκές περιόδους και στυτική δυσλειτουργία.

Αιτίες υπερπρολακτιναιμίας

Τα επίπεδα προλακτίνης μπορεί να είναι αυξημένα για διάφορους λόγους. Μία από τις πιο κοινές αιτίες είναι ο σχηματισμός καλοήθους όγκου στην υπόφυση. Αυτή η μη καρκινική ανάπτυξη, γνωστή ως προλακτίνωμα, εκκρίνει άμεσα υπερβολική προλακτίνη ενώ μειώνει τα επίπεδα άλλων ορμονών του φύλου.

Ασθένειες που επηρεάζουν ένα τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος μπορεί επίσης να προκαλέσουν υπερπρολακτιναιμία. Ο υποθάλαμος λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ του νευρικού συστήματος και της υπόφυσης. Η αύξηση των επιπέδων προλακτίνης μπορεί συχνά να συνδέεται άμεσα με όγκο, τραύμα ή μόλυνση του υποθαλάμου. Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Υποθυρεοειδισμός (χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών)
 • Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια 
 • Αντικαταθλιπτικά
 • Αντιψυχωσικά
 • Αντιυπερτασικά
 • Φάρμακα κατά της ναυτίας
 • Οιστρογόνα
 • Στρες, σωματικό ή ψυχολογικό
 • Τραυματισμός θωρακικού τοιχώματος

Συμπτώματα υπερπρολακτιναιμίας

Τα συμπτώματα της υπερπρολακτιναιμίας στις γυναίκες μπορεί να ποικίλλουν. Όταν εμφανίζονται εκτός εγκυμοσύνης ή θηλασμού, μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αγονία Γαλακτόρροια (μη φυσιολογική γαλουχία)
 • Σπάνιες ή ακανόνιστες περιόδους
 • Αμηνόρροια (εξαφάνιση περιόδου)
 • Απώλεια της λίμπιντο
 • Πόνος στο στήθος

Όταν εμφανίζονται σε άνδρες, τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν σεξουαλική δυσλειτουργία ή/και πόνο που σχετίζεται με το σχηματισμό του προλακτινώματος. Τα κοινά σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν: 

 • Στυτική δυσλειτουργία
 • Γυναικομαστία
 • Γαλακτόρροια (μη φυσιολογική γαλουχία)
 • Αγονία
 • Απώλεια της λίμπιντο

Επειδή η υπερπρολακτιναιμία στους άνδρες δεν προκαλεί πάντα εμφανή συμπτώματα, μερικές φορές είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από τον όγκο της υπόφυσης ή οι αλλαγές στην όραση μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι της πάθησης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Διάγνωση Υπερπρολακτιναιμίας

Η διάγνωση της υπερπρολακτιναιμίας περιλαμβάνει μια εξέταση ρουτίνας αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων προλακτίνης. Εάν τα επίπεδα είναι αυξημένα, ο γιατρός μπορεί να θέλει να επαναλάβει το τεστ, αυτή τη φορά αφού νηστέψετε για τουλάχιστον οκτώ ώρες. Τα φυσιολογικά όρια για την προλακτίνη στο αίμα σας είναι: Για άντρες: 2 έως 18 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng/mL), για μη έγκυες γυναίκες: 2 έως 29 ng/mL, για έγκυες γυναίκες: 10 έως 209 ng/mL . Μια μαγνητική τομογραφία (MRI) μπορεί να παραγγελθεί για να αναζητηθούν ενδείξεις ανάπτυξης της υπόφυσης ή για βλάβη στους περιβάλλοντες ιστούς. Οι εξετάσεις αίματος για την αξιολόγηση άλλων επιπέδων ορμονών μπορεί να είναι χρήσιμες για τον αποκλεισμό τυχόν άλλων πιθανών αιτιών των συμπτωμάτων.

Θεραπεία της Υπερπρολακτιναιμίας

Στόχος της θεραπείας είναι η επαναφορά της προλακτίνης στα φυσιολογικά επίπεδα. Υπάρχουν πολλές τυπικές επιλογές για να επιτευχθεί αυτό: 2 Τα φάρμακα Parlodel (βρωμοκρυπτίνη) και Dostinex (καβεργολίνη) είναι γνωστό ότι είναι αποτελεσματικά στη μείωση των επιπέδων προλακτίνης και στη συρρίκνωση των όγκων της υπόφυσης. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί μερικές φορές να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση ενός όγκου της υπόφυσης εάν τα φάρμακα δεν λειτουργούν ή είναι ανεπαρκώς ανεκτά. Η ακτινοβολία, αν και χρησιμοποιείται σπάνια, μπορεί να προταθεί εάν τα φάρμακα και η χειρουργική επέμβαση δεν ήταν αποτελεσματικά. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνθετική θυρεοειδική ορμόνη, η οποία θα πρέπει να μειώσει τα επίπεδα προλακτίνης. Εάν τα υψηλά επίπεδα προλακτίνης προκαλούνται από συνταγογραφούμενα φάρμακα, μπορεί να συνταγογραφηθούν υποκατάστατα φάρμακα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας

Ποιες είναι οι αιτίες της ανδρογενούς αλωπεκίας στις γυναίκες;

10 λόγοι για να έχετε πιο συχνή επαφή!

Τα οφέλη του οργασμoύ υπερβαίνουν τη σεξουαλική ικανοποίηση!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αντιμετώπιση διαρροής που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης ή του κόλπου;

Ουροδόχος κύστη: Η διαρροή που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης και του κόλπου, όπως τα κυστεοκολπικά συρίγγια (VVFs) και τα ουρηθροκολπικά συρίγγια (UVFs), μπορούν πράγματι να αντιμετωπιστούν, συχνά με σημαντική επιτυχία.

Η επιστήμη πίσω από την ενσυναίσθηση 

Ενσυναίσθηση: Ξετυλίγοντας τις γνωστικές, συναισθηματικές και νευρολογικές διεργασίες που αποτελούν τη βάση της ενσυναίσθησης, οι ερευνητές ρίχνουν φως στον τρόπο με τον οποίο συνδεόμαστε με τους άλλους και πλοηγούμαστε στην πολυπλοκότητα των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

Τι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη οι ασθενείς με καρκίνο εγκεφάλου;

Καρκίνος εγκέφαλος: Οι ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις που απαιτούν προσεκτική διαχείριση και προσοχή για να διασφαλιστεί η βέλτιστη υγεία και ποιότητα ζωής.

Close Icon